fbpx

Problema cu ” pe ” ameninta securitatea nationala

Va spun de la bun inceput ca ma scot din sarite oamenii cu pretentii de intelectuali care au acea mica si foarte des intalnita problema cu ” pe „. Ma refer la biata prepozitie din acuzativ pe care o uita din ce in ce mai multa lume, lume care formuleaza propozitii cam la modul urmator: fata care am vazut-o, masina care am condus-o, cartea extraordinara care am citit-o dintr-o rasuflare (probabil Critica ratiunii pure a lui Kant, ca sa-si expuna fitzele de intelectuali pana la capat). Pentru cei care nu remarca ce este gresit mai sus – subliniez – GRESIT, nu doar inestetic – fac o transcriere corecta: fata PE care am vazut-o, masina PE care am condus-o, cartea PE care am citit-o s.a.m.d.

Vorbim despre un scurt cuvintel care, insa, face diferenta dintre o vorbire ingrijita si un limbaj de santier, dar foarte multi nu realizeaza acest lucru. Ei, de ce sar oamenii peste ” pe ” ar necesita un raspuns foarte amplu, asa ca astazi vom delimita un grup tinta ca si subiect de observatie: politicienii. De ce il ocolesc unii politicieni pe ” pe „?

Citeste si:  Impletitul sosetutelor cu miros de cianura

Ca sa nu incepem prea agresiv, acceptam ideea ca dumnealor au avut profesori foarte slabi la scoala, care nu au fost in stare sa-i initieze in tainele limbii romane, desi elevul era foarte atent si silitor si a facut toate eforturile necesare, dar degeaba! Dom’le, daca dascalul a fost prost…ce sa-i faci ?! Si mai era si magar pentru ca vedea ca Goe mititelul isi dadea toata silinta, dar el se incapatana sa dea premiul I tocilarei aleia mici, care nu avea nici macar creioane made in China.

O alta explicatie ar fi faptul ca dumnealor, de ocupati ce sunt sa conduca o tara – si stim ca uneori este greu sa ” administrezi ” o amarata de garsoniera, d-apai O TARA – nu mai au timp sa deschida o carte, o carticica, un dictionar, o revistuta care sa aiba mai mult de 10% din cuprins text. Din nou nu este vina domniilor lor ci a noastra, a celor care i-am votat sau sustinut, care le-am aruncat pe umeri responsabilitati atat de mari ce stau in calea propasirii spirituale.

Acum mi-am dat seama ca este posibil si un alt raspuns, caz in care cer scuze tuturor celor care il sar pe ” pe „: exces de pudoare! Intr-adevar, cu litera ” p ” ( a se citi „pe”) incepe, acel cuvant care denumeste o parte intima a corpului masculin si, probabil, pentru a nu face audienta sa se simta prost, dumnealor ocolesc orice expresie care ar putea fi interpretata ca o aluzie la… mai ales ca stiti ca in politica orice se incearca a fi scos din context pentru ca adversarul sa fie pus intr-o pozitie defavorabila – ooops ! – am spus pozitie – va rog sa nu scoateti din context! In acest caz as dori sa le transmit ca le multumim pentru delicatete, dar ca il pot folosi linistiti pe „pe” pentru ca promitem ca nu il vom considera urat si vulgar.

Citeste si:  Jocuri profund barbatesti. Table, fotbal si alte mizilicuri

Ca sa vorbim serios timp de cateva randuri, ar trebui sa le mai aducem aminte ca, pentru a face politica, trebuie in primul rand sa fii un bun orator; pentru cei care considera observatia mea superficiala – ii trimit la definitia oratoriei si la cativa termeni din semiotica pentru a se lamuri ca oratoria ca arta, pe langa cuvinte frumoase, inseamna capacitate de argumentare combinata cu un raport real intre semnificat si semnificant – nu va mai plictisesc aici, cautati dumneavoastra, ideea pe care am dorit sa o scot in evidenta ar fi ca un bun orator nu este echivalent cu demagog.
Revenind la subiectul nostru, dupa cum vedeti, chiar nu este vina politicienilor ca il sar pe ” pe „, ci este vina noastra, a tuturor celorlalti, care nu ii intelegem si ii criticam, fara sa stim ce este in sufletul dumnealor.
Chiar daca bietul „pe” nu este decat varful iceberg-ului, el atragind atentia asupra altor lacune, mult mai importante, haideti sa fim ingaduitori cu ei de-aici inainte si, pentru a le arata ca nu le purtam pica, vreau sa facem in comentarii o lista a politicienilor care nu-l iubesc pe „pe”. Vom vedea atunci daca nu cumva sunt mai multi decat cei care il folosesc, iar daca asa stau lucrurile, propun sa-l eliminam pe ” pe ” din limba romana ca si prepozitie in acuzativ din motive de securitate nationala – strica imaginea alesilor !

Citeste si:  Despre omenie si minoritati sexuale
4 Comentarii
  1. Poate e din graba… stiti voi „time is money”… si asta e un mod de a economisi bani. Saracii…sa ii lasam si pe ei sa se bucure de castigurile lor modeste!!!

  2. Si mai e o greseala la fel de frecventa, care ameninta sa devina moda: frantuji in loc de francezi, chineji s.a.m.d. Presupun ca o vreme aceste forme au fost utilizate in mod ironic, insa cei care le-au auzit le-au luat drept bune si le-au folosit ca atare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.