Mincinosi pe FB: mici, dar multi

Sambata au avut loc in toata Europa proteste anti ACTA, un tratat comercial care se constituie intr-una dintre cele mai mari provocari la adresa democratiei, a dreptului la intimitate, a conceptului prezumtiei de nevinovatie din ultimii ani. Stiu ca, prin uzarea excesiva, in tot felul de contexte nepotrivite, termenul “democratie” si-a pierdut din forta si din stralucire. Dar, daca am pierde realitatea la care el se refera si pe care o defineste, atunci i-am duce dorul si, dintr-un cuvant banalizat, ar redeveni unul important. Stiti cum e cu valoarea lucrurilor pe care le luam drept vesnice, ea creste brusc atunci cand respectivul lucru este amenintat de pericole. Revenind la ACTA, prin instrumentele puse la dispozitia providerilor de internet si a detinatorilor de copyright, se intra in conflict cu cateva drepturi pe care le credeam inalienabile si de neatins. Pentru asta se iese in strada.
Si impotriva lipsei unei dezbateri reale, a transparentei din partea celor carea au negociat lucruri care vor afecta sute de milioane de oameni.

foto

In Bucuresti, numarul protestatarilor dat de media a pendulat intre 300 si 500. Intrucat am participat la protest, pot confirma. Si din nou, am masurat in gand distanta enorma de la vorba la fapta. Cu cateva zile inainte, pe FB apasasera butonul de attend cateva zeci de mii de persoane. Acestora ma adresez acum.

Citeste si:  Tineretea se termina la 45 de ani. Dixit!

Attend inseamna „promit sa vin”. Attend inseamna un angajament. Attend inseamna sa te angajezi ca vei face un lucru. Attend nu e apasat doar ca sa pici bine in fata prietenilor. Nici sa pari activ pe un amarat de site de social media. Stiu ca FB, folosit in exces, predispune la pierderea contactului cu realitatea, dar trebuie sa va spun ca protestatul pe o pagina de internet nu face doi bani. Nu va schimba realitatea. Pentru ca voi, cei care doar apasati jalnicul buton de attend, trebuie sa va si tineti de cuvant. Butonul simplu nu face minuni. Tehnica n-a evoluat chiar atat, dragi utilizatori de FB.

foto

Nu e prima oara cand constat asta. Am mai observat discrepanta uriasa intre cati au spus ca participa si cati au participat in realitate si in toamna, la Marsul Panaramelor. Acum ironia a facut ca motivul iesirii in strada sa fie legat tocmai de internet si de modul in care il vom folosi de acum incolo. Desi spectrul ACTA este mult mai larg. Ca sa schimbati ceva in lumea virtuala, din pacate, dragi utilizatori de FB, va trebui sa pasiti in realitate. Sa va infofoliti bine si sa iesiti in piata ca sa va auda si sa va vada toti ca existati, in carne si oase, si ca nu sunteti doar niste nevolnici apasatori de linkuri. Da, chiar si lumea virtuala cu cheltuiala se tine.

Citeste si:  Incredibilul tupeu de a fi fraier

Sigur, cei 40 000 care au promis, dar n-au facut, nu pot fi pedepsiti de nicio lege. Nu au facut nimic ilegal. Doar imoral, doar contrar celei mai firave brume de spirit civic. La scara mica, fiecare dintre cei 40 000 este un mic demagog. 2000 de oameni care se strang intr-o piata pot misca ceva. Isi fac loc mai usor in dezbateri, in preocuparile mai-marilor zilei. 300 sunt mult mai usor de ignorat. 300 e un numar care poate fi bagatelizat usor.

Citeste si:  Casatoria cu un barbat divortat

foto

Pana acum, credeam ca suntem doar nepasatori. Needucati civic. Primate intr-ale rezistentei civice. Acum, cred ca sunt deja depasite comparatiile cu cimpanzeii si trebuie sa-mi mut privirea spre alta zona zoologica, mult mai apropiata noua. In cocina. Se simte din ce in ce mai acut nevoia existentei butonului de “dislike”. Ba chiar de “disgust”. Nu e cinstit ca in “viata reala” sa capeti un renume prost odata ce faci promisiuni de care nu te achiti, iar in virtual sa scapi cu “profilul” curat. Asadar, oua clocite, smoala si pene pentru cei 40 000 de virtuali, deloc reali.

Si, pentru ca tot vine vorba de numere, vreau sa-i felicit pe cei din Cluj Napoca. Ardelenii au fost mult mai parolisti: 3000 au iesit din strada. 3000 intr-un oras cu o populatie de sase ori mai mica decat a capitalei. Bravo, Cluj, rusine, Bucuresti!


4 Comentarii
  1. si eu am fost. am inghetat ca un caca dar am tot sperat ca se mai strange lume. Am plecat spre casa dezamagita si ofticata maxim. nu mi-a placut nici faptul ca lumea nu a venit dar nu mi-a placut nici atmosfera de la universitate. lozinci de stadion, un jos basescu aruncat din loc in loc…serios, suntem praf!

  2. Scandarile aveau ritmul celor de stadion, nu insa si cuvintele.

    E adevarat, se mai trezea cineva cu \”jos Basescu\”, dar era rapid acoperit de restul. Caci acolo se iesise contra ACTA.

    Am vazut multe pancarte cu mesaje inteligente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.