Mercurialul vitejiei noastre

Pe vremea lui Stefan cel Mare, moldovenii plateau Portii un tribut de 6000 de florini. Vecinii lor din Tara Romaneasca, mai fraieri, 14.000. In total, vreo 70 de kilograme de aur paraseau cele doua amarate de tari cu destinatia Istanbul. (Pana cand Stefan cel Mare s-a ofticat si n-a mai platit nimic, deschizand o frumoasa cariera de cafteala cu turcii). Cati oameni sa fi avut, pe vremea aia, Moldova si Muntenia la un loc? Maxim doua milioane si jumatate. Rezulta, la un calcul grosier, ca fiecare ruman platea anual 0,023 grame de aur pentru ca tara lui sa nu fie calcata de ostile de spahii si ieniceri. Un varf de bob de aur.

Un secol mai tarziu, lucrurile se cam imputisera. In timp ce boierii si domnitorii isi puneau unii altora capetele unde le stateau picioarele, turcii faceau prapad. Taxa de protectie ajunsese la 155.000 de galbeni in Tara Romaneasca, 65.000 in Moldova si 15.000 in Transilvania. In total, deci, peste 800 de kilograme de aur se suiau in caruta si treceau Bosforul. Indatorarea fiecarui locuitor (sa fi fost undeva la vreo patru milioane in spatiul viitoarei Romanii Mari) pentru succesul politicii externe era de vreo 10 ori mai mare decat inainte: 0,20 grame de aur per cetatean medieval. Nu-i de mirare ca Mihai Viteazul s-a suparat si el.

Citeste si:  Condoleantele si cronica unei majoritati anuntate

De altfel, fiecare domnitor devenit vedeta a avut aceeasi vesnica problema cu Inalta Poarta: nivelul ridicat al tributului.

Fanariotii, consemnati de istorie drept niste nemernici, a trebuit s-o lase mai moale, ca nu mai aveau ce jupui. N-au depasit 50.000 de guldeni pentru Tara Romaneasca, iar multa vreme au lasat taxa jos, la 20.000. Si mult mai putin in Moldova. E greu de facut un total pentru tot secolul, dar, de dragul cifrelor, cred ca se ajunge undeva la vreo 15 tone de aur. Iar anual si per capita: 0,05 grame de aur. Adica 20 de romani la un cercel.

Citeste si:  8 Martie: ce a fost si ce trebuie sa fie

Istoria merge inainte. Romania, desigur, mai greu. In 1916, tezaurul de stat ajunge la Moscova si e uitat acolo. 90 de tone de aur. Sa zicem ca e plata noastra pentru a nu fi devenit soviet. Sa zicem ca e un capitol inchis dupa 100 de ani. Sa facem o medie: 0,045 de grame de aur pe an, plata fiecarui roman. Cam ca pe vremea fanariotilor.

Rosia Montana. Inteleg, desi nimeni nu spune lucrurilor pe nume, ca afacerea e absolut necesara pentru ca Romania sa intre in clubul tarilor agreate pe continentul nord-american. La cateva zile dupa ce Guvernul anunta ca trecem la exploatare, fostii ambasadori ai SUA trimit, absolut intamplator, o scrisoare prin care cer imblanzirea conditiilor de acordare a vizei pentru Romani. In fine. Se pare ca asa merg lucrurile.

Citeste si:  "Nu mi-e frica de BAU-BAU!"

300 de tone de aur e estimarea zacamantului. Statul primeste 25 la suta ca actionar plus 6 la suta redeventa, undeva la 100 de tone, 5 miliarde de dolari. 200 de tone se duc tribut. Pentru, sa zicem, inca 100 de ani de pace. Eu nu fac geopolitica, fac doar medii aritmetice: 0,10 grame de aur per cetatean per an. Luati-o cum doriti: de doua ori mai mult ca pe vremea fanariotilor, sau de doua ori mai putin decat pe vremea lui Sinan Pasa.


6 Comentarii
 1. Expilica-mi si mie cat ia statul roman, de fapt.
  Daca iau toate avizele repede, ne mai dau vreo 6% la actiuni ca sa ajungem la 25%. Daca le dam avizele toate repede!
  Redeventa – o cresc de la 4 la 6% DACA LE DAM TOATE AVIZELE REPEDE!

  Sa presupunem ca le dam totul cum vor ei (INCEP SA CRED CA MINISTRI UNGURI DE LA MEDIU AU IUBIT ROSIA MONTANA MAI MULT DECAT CEI CARE SUNT ROMANI NEAOSI), esti sigur ca luam 25% din aur 6%?
  Adica, dupa calculele tale, noi luam 30% din productie??? De ce am impresia ca cele 25% din actiuni nu inseamna 25% din aur ci probabil niste dividende platite dracu stie cand si cum, dupa pofta actionarului majoritar???
  Eu zic ca aia 25% actiuni se inmultesc cu 1.8 dolari sau euro (pretul de bursa pe o actiune) si vezi cam cat are statul roman, nu se impart la productia de aur scoasa…

 2. Ligia,
  Contractul mi se pare dezavantajos. De-asta am scris. Dar nu atat de dezavantajos cum e prezentat.
  Redeventa pe Au si Ag se plateste la extractie (prima sursa de venit catre stat). Ce ramane, plus alte eventuale minereuri, se valorifica si devine venit. Se scad cheltuielile de exploatare etc si avem profit brut. Profitul brut se taxeaza de catre stat (a doua sursa de venit) si devine profit net. Asta se imparte intre actionari, deci statul mai ia aprox. 25 la suta (a treia sursa de venit). E greu sa calculezi exact cat ajunge sa ia statul, dar la o contabilitate tinuta cat de cat corect, e undeva pe la o treime din veniturile generate de business. Dupa mintea mea, dar si dupa alte estimari pe care le gasesti pe net.

 3. Mihai, voiam sa-ti scriu ceva legat de aurul nostru, dar m-am luat cu alte alea.

  Acum razboaiele se poarta diplomatic, transeele au fost inlocuite de culoarele bancilor.

  Acum miza e alta: resursele naturale ale pamantului. Cine le va detine, va detine lumea.

  Romania are la momentul de fata o datorie externa de zeci de miliarde de euro, si se afla in incapacitatea de a o plati la termen.

  \’\’Asasinii economici, scrie John Perkins, sunt profesionişti extrem de bine plătiţi care escrochează de miliarde de dolari, ţări din întrega lume. Ei redirecţionează bani de la Banca Mondială, de la agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de la alte organizaţii străine de “ajutor” către seifurile corporaţiilor şi către buzunarele puţinelor familii bogate care controlează resursele naturale ale planetei. Mijloacele lor sunt variate, de la rapoarte financiare frauduloase, alegeri trucate, mită şi şantaj, la sex şi crimă.

  John Perkins este persoana cea mai potrivita sa vorbeasca despre aceste lucruri: chiar el a fost un asasin economic.

  Meseria lui era aceea de a convinge tarile importante pentru SUA (si Romania este pe lista pt cea mai mare resursa de aur din Europa) sa accepte imense imprumuturi pentru dezvoltarea infrastructurii si sa se asigure ca proiectele profitabile aveau sa fie oferite corporatiilor americane.

  Impovarate de datorii uriase, aceste tari (situatie in care se afla acum Romania) ajungeau sub controlul SUA si al Bancii Mondiale, care actionau ca niste camatari, dictand termenii de returnare a banilor si fortand guvernele tarilor respective sa li se supuna.

  Elita mondiala e interesata sa controleze resursele pretioase ale pamantului : petrol, gaze, minereuri etc.

  Romania, aflata in incapacitatea de a mai face fata platilor, este obligata sa-si deschida comoara: Rosia Montana.

  Ar fi vrut ei si gazele de sist, dar la noi in tara gazele de sist sunt aprope imposibil de exploatat din cauza / datorita pozitionarii geologice proaste si sunt in cantitate neglijenta, costurile de exploatare ar fi fost mai mari decat profitul.

  Insa aurul…cu aurul e alta poveste….

  Hai ca am plecat in vacanta, scapi de mine, ne vedem peste 2 luni.

  Sa fii cuminte si sa nu mai scrii prostii despre feminism!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.