fbpx

Memorialul femeilor omorate de violentele din familie

O femeie din patru a fost victima a violentei domestice cel putin o data in viata!

Luni, 25 Noiembrie 2013, pentru a marca
Ziua Internationala impotriva Violentei asupra Femeilor, Asociatia Transcena, in parteneriat cu Fundatia Sensiblu, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului, Asociatia Front, Centrul Filia, Asociatia Anais, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Artemis Cluj, Asociatia ALEG si Institutul Est European De Sanatate a Reproducerii, va invita la Memorialul femeilor omorate de violentele din familie, care va avea loc incepand cu ora 18.30 in Piata Unirii, langa Unirea Shopping Center, zona Splai, concomitent cu evenimente similare din alte orase din tara.

Conform datelor Consiliului Europei si ale Comisiei Europene, o femeie din patru este victima a violentei domestice la un moment dat in viata, iar intre 6% si 10% din populatia feminina a Europei este afectata de violenta domestica in decursul unui an. Romania nu face exceptie!

Citeste si:  Toate drumurile duc la botox. Manelizarea corpului feminin

Intre anii 2004 si 2012, peste 940 de persoane si-au pierdut viata din cauza conflictelor in familie, asta insemnand o persoana la fiecare 3 zile!

In 2012 a fost introdus in lege ordinul de protectie care interzice agresorului sa se apropie de victima, masura menita sa salveze vieti. In primele 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, mai putin de jumatate din cererile pentru ordin de protectie fusesera acceptate, desi au fost peste 86 000 de solicitari de interventie in cazuri de agresiuni in familie la serviciul 112.

Citeste si:  Gica Contrafacere – autodenuntul stangaci al unui hacker nemultumit

„Victimele se confrunta in continuare cu multe probleme. Cel mai important aspect este capacitatea limitata a sistemului de a asigura protectia femeilor agresate de partener. Din pacate, femeile care decid sa isi paraseasca partenerul agresiv au la dispozitie un numar insuficient de locuri in adaposturile publice si private din tara, sub media europeana de 1 loc la 10 000 locuitori, iar in 14 judete nu exista niciun centru in care sa se refugieze pe o perioada mai mare de timp”, a spus Mihaela Sasarman, presedinta Asociatiei Transcena.

Cristina Horia, directoarea executiva a Fundatiei Sensiblu, a declarat: „Atat timp cat atitudinea noastra va fi una de toleranta fata de violenta domestica, femeile vor continua sa moara. Avem nevoie de sisteme functionale, eficiente si de intransigenta fata de acest fenomen. Femeile trebuie sa fie in siguranta in propriile lor familii si au nevoie sa stie ca sistemul le poate proteja!”

Citeste si:  Despre chiromantie sau arta ghicitului in palma

Evenimentul din 25 Noiembrie marcheaza debutul Campaniei pentru Siguranta Femeii in Familie, coordonata de organizatiile mai sus mentionate. Prin formarea unui lant uman, organizatorii doresc sa comemoreze femeile care si-au pierdut viata in urma agresiunilor partenerului si sa atraga atentia autoritatilor asupra unor probleme care, nesolutionate corespunzator, duc la pierderi de vieti omenesti. Femeile sunt cele care platesc pentru disfunctionalitatile sistemului, iar pretul este viata lor!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.