fbpx

Iphone-ul subtire cu truda de chinez se tine

Acum doua-zile, in media online era afisata galbena banda dedicata breaking news-urilor. Nu, nu despre atacurile de la ambasada din Benghazi era vorba, nici despre scandalul Oltchim, nici macar despre dezbaterea din Parlamenul European privind derapajele din ultimele cateva luni de pe scena politica romaneasca. Ci despre lansarea iphone 5. Dupa ce timp de saptamani, am tot fost bombardati cu informatii privind “ce stie sa faca iphone 5”, in seara cea mare, am beneficiat de transmisii live de la lansare. Nu stiu daca acordarea premiilor Nobel beneficiaza de atata atentie in prime time. Apple a reusit insa performanta.

In aceeasi seara, deschid The Guardian (care, apropo, nu facuse un breaking news din lansarea unui telefon, chiar daca vanzarile Apple aduc foarte multi bani la bugetul de stat american) si citesc un material intitulat The real price of an iPhone 5: life in the Foxconn factory. Informatia era preluata de la Shanghai Evening Post, publicatie ce a trimis un ziarist under cover pentru a vedea, dinauntru, cum arata o zi de munca la Foxconn.

Citeste si:  Copilaroasa vs. Serioasa

Fabrica Foxconn din Shenzhen produce iphone-urile atat de dragi. Simpatice. Cute. Cool. Stylish. Si completati voi cu adjectivele pe care brandul vi le invoca. Sunt curate, aluneca atat de placut, sunt deja parte a unui outfit, sunt piesa de rezistenta a fiintei urbane. Se sta la cozi pentru ele zile intregi. Sunt un statement. Se combina si se asorteaza cu fiinte preocupate de ecologie, de modern, de tot ce e hip. Sunt noul black, noul orice.

Ce se intampla insa la fabrica Foxconn nu e nici hip, nici cool. E inuman. Wang Yu a petrecut 10 zile acolo, dintre care 7 de asa-zis training. Angajatorii au recrutat 20 000 de muncitori in martie. Sarcina lui Wang consta in lipirea carcasei. Mai exact, trebuia sa lipeasca 3000 de carcase in timpul unei ture de 10 ore. Cele doua ore suplimentare erau remunerate cu 27 yuan – aproximativ 4 dolari. 3 secunde la fiecare carcasa.

Muncitorii dormeau tot in perimetrul fabricii in camere insalubre si pline de gandaci. Nimic nou pe frontul economiei de est, infloritoare si neafectata de criza, cum altfel. Numai ca la geamuri erau gratii. Explicatia: 18 sinucideri in doi ani. Cineva tocmai fusese concediat pentru ca fusese gasit asupra lui un cablu usb. Era interzis sa ai telefon, camera foto sau orice aparat cu care se poate inregistra. In acest scop, intrarile sunt prevazute cu detectoare speciale. Wang Yu nu si-a inceput munca pana cand nu i s-a adus la cunostinta faptul ca este o mare onoare sa fii implicat in productia lui iphone 5.

Si pentru a nu fi acuzata de subiectivism, trebuie sa va spun ca gigantul Foxconn produce si pentru HP, Ericsson, Amazon si Dell. Cei de la Samsung (abia iesiti pierzatori dintr-un proces cu Apple) au si ei de dat explicatii privind minorii pe care ii angajeaza atunci cand deadline-ul este presant.

Imi cumpar sampon si cafea ce poarta mandre inscriptiile “fair trade”. Sau produse pe care ni se spune ca nu s-au folosit teste pe animale. La noi, recunosc, nu e foarte intalnita preocuparea de a sti de unde vine produsul pe care il achizitionezi sau cine l-a facut si in ce conditii, caci avem inca reflexul pavlovian de a zice “bogdaproste” la orice si sa nu mai cautam calul, chiar daca nu e de dar, la dinti.

Citeste si:  Si eu am facut avort...

De ce mi-a atras atentia cazul Apple in special? Din cauza ipocriziei marketingului. Din cauza proceselor pe care le isca din nimic. Din cauza ca au dat in judecata magazinul online a.pl (magazinul fiind polonez, are firesc adresa cu extensia .pl), care vinde produse de larg consum, de la detergenti la ciocolata, pe motiv ca profita de asemanarea numelui cu Apple.

Astept momentul cand vanzatorilor de fructe li se va interzice sa mai vanda mere. Sau cand vor pune brevet si pe New York, caruia i se mai zice si “the big apple”.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.