Imaginatia copiilor nostri

La varsta la care incep sa perceapa tot mai bine si sa inteleaga lumea inconjuratoare, copiii isi dezvolta in acelasi timp si imaginatia. Este un proces care face parte din evolutia intelectuala a copilului si de aceea este bine sa-l incurajam, dar si sa-l supraveghem pentru a nu aparea exagerari care sa-l afecteze emotional sau psihic.

Sunt lucruri pe care le putem arata copilului, pentru a le invata dupa ce le descopera vizual, tactil, gustativ, dar sunt si o multitudine de notiuni abstracte sau chiar lucruri pe care nu i le putem arata in mod real, ci doar in carti, reviste, la televizor – acestea sunt cele care necesita perceperea intuitiva si fac uz de imaginatia copilului.
Un rol important in dezvoltarea imaginatiei il au desenele animate, dar mai ales povestile. Daca la inceput vom citi copiilor povesti simple, cu ilustratii bogate in detalii, care sa-i ajute sa le inteleaga, pe masura ce cresc le va fi mai usor sa isi imagineze povestile mai complexe si cu mai putine ilustratii.

Citeste si:  Cum ne batem joc de recensamant

Copiii fac uz de imaginatie si atunci cand se joaca. Chiar daca au jucarii diverse si complexe, le place de multe ori sa isi foloseasca si imaginatia; iar cand nu au prea multe jucarii la indemana, imaginatia este cu atat mai utila. Sunt multe cazuri in care este mai practic si pentru noi sa le incurajam jocul partial imaginar. De exemplu, o fetita va dori sa-si imite mama si sa gateasca sau sa-si serveasca prietenele cu o cafea – cu siguranta o vom incuraja sa foloseasca ingrediente imaginare in acest scop, dar ne vom preface ca gustam ceea ce a gatit sau ca bem o cafea excelenta, chiar daca in vasele pe care le-a folosit in acest scop sunt alte jucarii sau chiar nimic.

Citeste si:  Ce ar trebui sa stie candidatii la jurnalism

Unui copil care nu are partener de joaca de varsta apropiata cu care sa-si petreaca destul de mult timp i se intampla sa-si inventeze unul sau mai multi prieteni imaginari sau sa se ataseze in mod deosebit de una sau mai multe jucarii carora le da viata. Acesti prieteni imaginari sunt adesea un partener de joaca ideal pentru ca se adapteaza bine dorintelor copilului. Ca urmare, e util sa-i lasam sa-si imagineze astfel de prieteni, dar fara a-i lasa sa se rupa complet de lumea reala.

Sunt situatii in care putem apela si noi la ajutorul prietenilor imaginari, sa comunicam cu copilul prin intermediul lor, cand incercam sa-i convingem sa faca sau sa nu faca ceva. Putem sa-i trimitem la culcare sau sa-i convingem sa-si termine portia de mancare, sa fie mai cuminti sau sa invete o poezie – cu si de dragul prietenilor imaginari. Uneori insa, prietenii imaginari sunt folositi si de copiii pentru a justifica anumite greseli sau pozne. Este mai simplu sa-ti spuna ca altcineva a venit si a mazgalit pe perete sau a varsat cana de lapte. In masura in care poznele nu sunt grave, putem intra in jocul lui si sa certam prietenul imaginar, dar sa-i explicam ca si el este raspunzator de ceea ce face prietenul imaginar.

Citeste si:  Casatoria ... o afacere?

Ca si in cazul adultilor, imaginatia – daca se incadreaza in limite normale – are un rol pozitiv in viata copiilor. Dar pentru copii este cu atat mai importanta cu cat ei au mai putine probleme si griji, au memoria mai putin incarcata si sunt marcati permanent de dorinta a se juca si a-si extinde orizontul cunoasterii.


7 Comentarii
  1. voi ati vazut ce carti pentru copii mici (cu poze deci) sunt pe piata? niste monstruozitati. se pare ca editorii lor au inteles gresit asta cu dezvoltarea imaginatiei. era una cu Scufita Rosie in care lupul era cusut pe burta umpluta cu pietre si arata jalnic si grotesc . ingrozitor cu ce le dezvoltam imaginatia!

  2. Pai eu cred ca e important sa selectam noi ce carti oferim copiilor nostri…sunt si multe carti frmoase, cu ilustratii potrivite, placute.

  3. am intrat si eu pe site acum, foarte dragute povestile, o sa ii citesc si ficei mele de acolo. Dar pentru moment incerc sa o scriu, ma chinui de vreo 2ore dar de..trebuie sa iasa perfect

  4. Foarte interesant, dupa parerea mea jucăriile constituie un rol important în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a celor mici, le stimulează creativitatea si imaginatia. Fetita mea in varsta de 4 ani este pasionata de jucariile Playmobil, sunt extraordinare deoarece redau scene din viata reala. Cu aceste jucarii deprinde rapid abilităţi sociale, cognitive şi cu ajutorul cărora vă înţelege responsabilităţile unui adult. Are o intreaga colectie, si le-am gasit la cel mai mic pret pe bebeardealul.ro unde am primit si reducere. Va recomand: https://bebe.farmaciaardealul.ro/playmobil-casa-de-papusi-mobila?___SID=U

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.