Gramatica, paradox, homofobie cu aroma de politica externa

In ultimele saptamani, politicienii s-au inscris in cursa „spunem lucruri trasnite”. Un rezumat care nu are pretentia de a fi exhaustiv, iar un clasament este imposibil de facut, concurenta fiind extrem de puternica. Unele intra la categoria „nu stiu sa vorbesc, dar incerc sa ma exprim si sa guvernez”, altele reprezinta nonsensuri care le-ar face pe personajele lui Caragiale sa se umple de invidie. Am fost martorii unui triplu pleonasm intr-o singura propozitie – performanta greu de egalat, trebuie sa recunoasteti – la Ministrul Apararii, Mircea Dusa: „trupurile neinsufletite ale cadavrelor celor decedati”. Apoi, doua greseli chiar la Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, tot intr-o singura fraza: „Nu a existat (au existat, acord in numar cu subiectul, n. r.) subiecte pe pagina de internet, a existat decat (doar, „decat” nu se foloseste cu verbe la afirmativ, n.r.) un mesaj care nu a fost postat la 08:34, asa cum s-a spus initial, ci la 09:34″. Pe langa asta, faptul ca predecesoarea sa, Ecaterina Andronescu, are mari probleme cu acuzativul, omitand prepozitia „pe”, a trecut aproape neobservat.

Acum doua saptamani, Presedintele ne indemna sa facem copii din motive… patriotice si ne reamintea misiunea noastra pe pamant. Am detaliat aici.

Alarmat de incidentul din timpul vizitei ministrului Sova (o activista a campaniei Salvati Rosia Montana i-a strivit acestuia o rosie pe tableta in timpul conferintei de presa), prefectul de Cluj a decis sa inaspreasca modul in care se intra in institutie. Chestionat fiind cu privire la libertatea presei si la dreptul cetatenilor de a participa la dezbateri care-i privesc, Gheorghe Vuscan a afirmat: „Sunt de acord cu manifestatiile democratice, cu parerea fiecaruia, dar nu intr-o institutie a statului”. Carevasazica, sa fie democratie, dar nu in institutii! Ar fi amuzant daca n-ar fi tragic. Ti-as spune „Bine ai venit intre noi, Farfuridi!”, dar ma tem ca n-ai fost niciodata plecat.

Citeste si:  Prietenele - o amenintare ce planeaza asupra vietii de cuplu

Si tocmai cand credeam ca valul a trecut, ieri apare o alta secventa din filmul „Seamana a fictiune, dar e realitate”. Titus Corlatean. Ministrul de Externe al unei tari europene. Cel putin din punct de vedere geografic. Discursul e unul vechi, a fost tinut la Conferinta Nationala a Aliantei Familiilor la sfarsitul lunii aprilie, dar, data fiind lipsa interesului pentru aceasta manifestare, presa nu prea s-a obosit sa-l mediatizeze, iar site-urile care l-au citat au fost preponderent cu orientare religioasa si/sau pro-life. Daca inregistrarea ar fi fost doar una audio, as fi crezut ca asist la o predica, as fi crezut ca glasuieste un preot la amvon, nu un om politic. Ministrul citeaza din Epistola lui Pavel catre Romani.

„De cand am descoperit cuvantul Domnului si cuvantul Bibliei, intotdeauna am avut un sentiment aparte pentru Pavel, pentru ceea ce a facut Pavel si care a fost misiunea care i-a fost incredintata de Domnul Isus (…) Cu toti suntem oameni supusi greselilor, suntem la fel. Cu toate acestea, mergand mai departe si vorbind de starea de pacat a omenirii, spune Pavel vorbind despre iudei,

„Macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu l-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu l-au multumit, ci s-au dedat la ganduri desarte si inima lor fara pricepere s-a intunecat. S-au falit ca sunt intelepti si au innebunit si au schimbat slava Domnului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare. De aceea Dumnezeu i-a lasat prada necuratiei, sa urmeze poftele inimii lor, asa ca isi necinstesc singuri trupurile. Din pricina aceasta Dumnezeu i-a lasat in voia unor patimi scarboase caci femeile lor au schimbat intrebuintarea fireasca a lor intr-una care este impotriva firii si tot astfel si barbatii au parasit intrebuintarea fireasca a femeii, s-au aprins in poftele lor unii pentru altii, au savarsit parte barbateasca cu parte barbateasca lucruri scarboase si au primit in ei insisi plata cuvenita pentru ratacirea lor. Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate ca sa faca lucruri neingaduite.”

Citeste si:  Draga tati, te rog, nu permite sa fiu violata. O campanie despre umor si viol

Urmeaza apoi o paralela cu societatea romana de astazi si indemnul la lupta:

„E destul de greu sa mergi impotriva unui „val” care s-a creat. Dar trebuie sa o facem pentru ca fundamentul nostru, existenta noastra, prin vointa Domnului, si prin vointa Domnului nostru Iisus Hristos, este un fundament crestin. Si vointa divina ne-a creat intr-un anumit fel si asta este, cu cat lupta este mai grea, cu atat merita sa o duci mai bine.”

Aici discursul e condimentat strasnic in sens demagogic. Valul e chiar cel de pe care surfeaza cu maiestrie Ministrul. Nu altul. El reprezinta vocea majoritatii, iar mesajul lui nu va fi intampinat cu opozitie din partea acesteia. Este cea mai comoda pozitie pe care si-o poate asuma un politician intr-o tara in care cei care militeaza pentru drepturile LGTB sunt priviti ca avand apetit suicidar din punct de vedere politic. Asadar, domnul Corlatean e departe de a fi un erou, e doar un conformist care incearca sa extraga capital electoral din namolul prejudecatilor. El nu isi asuma rolul reformatorului, ci pe cel al conservatorului. Sa mai spun cat de atipica este pozitia lui pentru familia europeana politica din care PSD face parte? In mod normal, intr-o tara in care clasa politica nu seamana a un ghiveci diform, din care e imposibil sa mai extragi ingrediente precum ideologia, Corlatean ar constitui o exceptie la care colegii sai s-ar uita cas. Nici macar popularii nu au un discurs atat de retrograd.

Citeste si:  Bun revenit la EDITORIAL!

Epistola lui Pavel este deseori citata ca argument in propaganda anti-gay. Ceea ce se spune mai putin este ca, inclusiv in randul teologilor, exista dispute cu privire la semnificatia ei. Toate astea prea putin conteaza.

Ceea ce conteaza este ca un politician roman al secolului XXI, foloseste textul biblic drept argument in spatiul public intr-o tara laica, neguvernata (inca) prin ceva similar shariei si indeamna fatis la discriminare, regretand explicit masurile luate de alte tari in ceea ce priveste drepturile LGTB: „E o problema serioasa pentru ca, in toate aceste decenii de progres material, de societati confortabile, mai ales in zona vestica, care au avansat intr-un confort material pe care noi, in partea cealalta a a zidului Berlinului nu l-am avut, au avansat, din pacate, si in alte directii. Au adoptat niste norme, standarde la nivel european pe care si nou-venitii in Uniunea Europeana au trebuit sa le accepte daca au dorit sa intre, politic vorbind, in aceasta Uniune Europeana.”

Omul Titus Corlatean poate fi cat de homofob si de credincios doreste. Poate da si acatiste in sensul asta. Omul politic Titus Corlatean, ministru de externe in anul de gratie 2013, nu isi poate permite asa ceva. In ritmul acesta, nu va mai fi nevoie nici de programe de guvernare sau de legi. Mi se pare ironic si discursul anti-european al unui ministru de externe, totusi. Nu este insa prima oara. Acum ceva timp, acelasi ministru a afirmat ca Romania nu prea are nevoie de Schengen.

Filmuletul aici:


4 Comentarii
  1. Admin, suporta-ma putin…
    Irina, asta-mi aminteste de invitatia deputatei Sulfina Barbu , pentru o masa rotunda. Subiectul tratat: initiativa legislativa privind introducerea cotei obligatorii de reprezentare politica a femeilor in Parlamentul Romaniei. Unde accesul femeilor a fost strict interzis. Da da, aveai dreptul sa participi doar daca detineai un penis si o pereche de testicule. Altfel, desi femeile sunt cetateni egali cu barbatii, platitori de taxe si impozite, punctul lor de vedere cu privire la un subiect care le interesa in mod direct nu s-a putut face auzit. Sharia in varianta romaneasca.
    Singura femeie prezenta a fost initiatorea acestei dezbateri privind reprezentarea politica a femeilor, o femeie votata in nr mare de femei. O femeie care a justificat banarea prezentei feminine astfel\” Cresterea reprezentarii politice a femeilor afecteazaintreaga societate insa punctul de vedere al barbatilor este rareori solicitat sau auzit\”. Saracutii barbatii! Ei sunt reprezentati intr-un procent de peste 90% in parlament, puterea de decizie care afecteaza interesele tuturor femeilor din Romania apartine exclusiv lor si cu toate astea tot ei sunt, saracutii, oropsiti si neauziti. Am ramas fara cuvinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.