fbpx

Despre sfinti, sarmale, moaste si coate

Poporul roman e un popor ortodox. Asta ne e credinta stramoseasca, cu ea s-a batut Becali in piept cand ne-a convins sa-i dam voturile. La invocarea ei, lacrimeaza Vadim. Evident, folosesc o persoana intai in mod generic. Tot cu ortodoxismul in gura, militam si cand vine vorba de ilegalitatea prostitutiei sau de privarea de drepturi a minoritatilor sexuale. Ca pe noi, din mosi-stramosi, ne-au invatat cum e bine si sanatos sa traim, in vecii vecilor si amin. Pupam icoanele si ardem lumanarile si ne miram si noi de cat de minunati si de credinciosi suntem. Dam bani preotilor sa citeasca mortilor, ne inchinam cu gesturi mari cand trecem pe langa o biserica, dar nu uitam sa-l injuram pe adolescentul care ne-a furat locul din autobuz in scurtul nostru moment de neatentie. Deh, uneori credinta stramoseasca ne face sa nu mai fim vigilenti. Dar merita. Ca, deh, suntem ortodocsi pana in strafundul oaselor noastre.

Pe mine sincera sa fiu ma cam oripileaza ortodoxismul asta.

Emisiunile de stiri au tot prezentat imagini cu pelerini in acest weekend. In acest sens, Sfanta Parascheva de la Iasi a fost cea mai populara destinatie. Cam 10000 de oameni au vizitat-o numai sambata, insa autoritarile se asteapta la un varf al fluxului de vizitatori abia marti, 13 octombrie. Cu alte cuvinte, dovezile de ardoare si patos religios vor mai tine prima pagina a ziarelor si tot cu ele vor debuta stirile de seara.

Citeste si:  Eu sunt din Pungesti. Si tu esti din Pungesti. Si suntem agresati!

Romanii au o mare apetenta pentru pelerinaje, constat. Daca as fi sigura ca nu lesin din cauza aglomeratiei, as risca si as face un reportaj, o transmisiune de la fata locului. Ma tem insa ca nu sunt suficient de credicioasa. Ma tem si ca nu as scapa intreaga. Caci, la noi, credinta are tendinta sa capete forme ciudate, care se lasa cu internari la spital. Nu din cauza ca populatia ar intra subit in post negru. Sau ca ar decide sa faca opere de binefacere in dauna interesului propriu. Nici preoti saraci nu prea am vazut pana acum. Asa ca nu trebuie sa va nelinistiti, niciun credincios abonat fidel al vizitelor pe la moaste nu si-a pierdut pana acum averea.

Din contra, observ nedumerita cum nu mai este de actualitate imaginea credinciosului umil, sarac, care bate zeci de km de jos pentru a atinge niste oase mirosind a mir. Dimpotriva, oamenii isi aduc in pelerinaj si bunurile lor. Vin cu covoare, masini, rasnite de cafea, aspiratoare, maturi, farase, alimente. Toate acestea trebuie binecuvantate de catre respectiva sfanta sau respectivul sfant care, iata, nici dupa moarte, nu se pot bucura de odihna binemeritata. Un pic de busuioc si de apa sfintita vor face aspiratorul sa traga mai mult praf, rasnita sa macine mai bine cafeaua. Ma intreb daca, in cazul in care mi-as duce si eu calculatorul, apropierea de moaste i-ar face mai bine decat Kasperski, de pilda. Tot ce se poate. Poate ca ma voi antrena pentru anul urmator, luand niste ore de kung fu, box tailandez si totodata urmand si niste cursuri pentru acordarea primului ajutor.

Citeste si:  Marijuana - pro sau contra?

Pe la pelerinaje si astfel de adunari crestin-ortodoxe, se mai intampla ceva bizar. Se da de mancare, un fel de pomana electorala fara obladuirea fatisa a unui partid. Cum ar veni, face Sfanta Parascheva cinste cu niste sarmale, iar Sfantul Spiridon aduce vinul. Numai ca, nu stiu cum se face, dar lucrurile nu mai functioneaza ca pe vremea predicii de pe munte, cand s-au inmultit painile si pestii. Aici nu se inmulteste nimic. Si ii vezi pe credinciosi, pe plapanzii „enoriasi” dovedindu-si taria plamanilor si ascutimea coatelor si racnind cu toate puterile „Dati mai putin ca sa se ajunga la toata lumea!”, „Eu n-am apucat sarmale, doar paine!”, „Da-te, cucoana, mai incolo, ca e a treia oara cand mananci!”.

In acest timp, prezentatorii de stiri au o lacrima in coltul ochiului si vocea gatuita de emotie. Noi, telespectorii nenorocosi si neevlaviosi, stam si ne uitam siderati la cum se traduce ortodoxismul la romani. Pe langa ortodox, romanul mai este si intreprinzator. Are un spirit de afacerist de temut, o acribie si un simt al negotului mai ascutit decat evreii. Astfel, pe langa bisericile care organizeaza astfel de chermeze, infloreste mereu un luxuriant comert local. Pe la tarabe, pe folii intinse pe jos, pe masute, se vand de toate: pamant din tara sfanta, produse agro-alimentare traditionale romanesti, bratari fosforescente, fluiere (?), icoane sfintite, icoane contrafacute, carti de rugaciuni autentice si carti de rugaciuni falsificate, evantaie (perspectiva unui lesin chiar peste sfanta racla poate deveni o realitate oricand), plasturi (bataturile sunt inevitabile in astfel de momente), apa oxigeneta, pansamente, batistute de hartie pentru momentele de emotii maxime.

Citeste si:  Despre pedofili celebri si parinti

Nu stiu cum se face, dar toamna se scot la vedere cele mai multe moaste. O avea legatura cu faptul ca e an electoral si oamenii, pe langa paine si circ, mai vor si sfinti si episcopi si mitropoliti, sau asa e mereu? Nu as putea sa va spun. Ceea ce stiu sigur e ca uneori as vrea sa nu mai vad atat de mult cat de ortodocsi suntem. Mi-as dori ca ortodoxismul sa fie o chestiune intima, care se manifesta in familie, in timpul rugaciunii de seara, nu pe strazi si la cozi.

7 Comentarii
  1. Foarte corect articolul! Sunt si eu siderata, ingretisata, scarbita! Nu se duc la moaste decat ca sa bifeze acest eveniment. Credinta e de fapt ca spoiala pe un perete mucegait.
    Gigi Beecali crede ca daca l-a facut pe nu stiu ce comisar european \”Crestin\” si ala a ramas blocat, e din cauza faptului ca DOAR EL A AVUT CURAJ SA II ZICA ADEVARUL DESPRE CREDINTA LUI. El habar nu are ca acolo religia e un subiect intim, pe care fiecare si-l respecta. Nu ar habar ca aomenii sunt alesi pe competente, nu pe religii si e rusinos si pacataos sa incerci sa atragi simpatie doar pt ca esti de-o religie cu x sau y.
    Toate cocoanele care s-au dus sambata la sfanta Paraschiva sun azi in piata injurandu-se cu taranii, stau goga pe vizor si suna la polite pt ca ai dat muzica un decibel mai tare la ora 7, cand ea are program de stiri. Isi dau rudele in jnudecata pt pamantul de la tara, tin o ciocolata in vitrina 3 ani., fara sa i-o dea nepotului care o pofteste si fura curent electric. Sunt satula de alte \”Crestine\” d-astea! Sau crestini care dupa inbulzeala respectiva, pleaca cu 4×4 acasa si incalca toate regulile de circulatie.
    A, iar in ceea ce priveste preotii…. nu pot sa spun decat ca pe o vreme caniculara, staretul manastirii Cetatuia de langa Campulung Muscel, mi-a dat un pahar cu apa (avea cel putin 200 de sticle de 2 l) cu cea maimare scarba posibila. Si si-a spus in barba de securist suficient de tare ca eu sa-l aud: Asta nu putea sa aduca ea apa? Trebuia sa ceara?
    Doamne, incearca sa nu ne mai ierti, Nu prea ai pe cine!

  2. anul trecut parca au fost la bucuresti moastele cuiva si s`a inghesuit lumea de parca se dadea aur pe gratis. am vazut la stiri si am ramas scarbita de turma aia de oameni care trebuiau sa fie tinuti in frau de un lant de jandarmi si garduri ca toti se inghesuiau si vroiau sa ajunga mai in fatza.
    in punctul meu de vedere (nu sunt religioasa), oamenii aia trebuiau sa se intoarca si sa plece acasa, daca acolo in fatza bisericii si a simbolurilor pe care ei pretind ca le respecta se poarta ca niste animale turbate, complet lipsiti de bun simt si compasiune fatza de aproapele lor, care era inghesuit intre 2 coate si un umar.

  3. eu nu inteleg o chestie… cum de la un asemenea eveniment e asa muklta zarva , cum de oamenii ce merg acolo nu se comporta civilizat si iarasi nu inteleg de ce se vine q moastele (eu fiind catolita nu inteleg) acuma nu mi-o luati in nume de rau dar e prea multa \”nebuneala\” pentru un asemenea moment

  4. Ca sa stiti si voi si sa nu mai vorbeasca gura fara voi: oameni mananca nu de foame, mananca ca sunt bucate sfintite de Sfantul Parinte. Si ca sa sa curete de toata murdaria.

  5. @ Andreea V: De pacate te cureti tinand post, fiind bun, drept, milostiv, iertator si credincios!
    Prin mancatul de sarmale doar te ingrasi. Indiferent daca sunt sfintite cu apa iordanului sau a regiei locale de purificare.

  6. Dragii mei, e bine sa mergem sa sarutam si sa ne inchinam la moastele sfintilor, chiar daca nu mancam decat putin, insa acolo mergem cu bunatate, nu trebuie sa injuram, sa ne purtam rau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.