fbpx

Cum explic la noul job concedierea de la fostul

Odata ce ti-ai revenit din socul de a fi fost concediata, odata ce te-ai asigurat ca niciun drept legal nu ti-a fost incalcat, e timpul sa ataci piata de munca, sa iti refaci fortele si sa te prezinti la interviuri pentru urmatorul job.

Aici insa se poate intampla sa ai dificultati in a justifica motivul pentru care ai parasit anteriorul loc de munca. Cu siguranta, vei dori sa-ti impresionezi viitorul angajator prin orice mijloace la interviu, iar faptul ca ai fost concediata nu este tocmai un plus. Asa ca hai sa vedem care este rapunsul „politically correct”.

Nu vei putea omite informatia legata de faptul ca ai fost concediata. Daca despartirea de fostii angajatori s-a facut cu „acordul partilor”, e o sansa. Dar daca a fost o concediere in acte, esti obligata sa spui inca de la inceput acest lucru. Ceea ce insa te-ar putea salva ar fi sa ai o atitudine relaxata fata de acest subiect. Angajatorul, recrutorul va putea aprecia acest lucru ca pe un lucru firesc ce i se poate intampla oricui.

Citeste si:  De ce se urasc femeile intre ele?

Relaxarea depre care vorbesc trebuie insa sa vina dintr-o planificare prealabila a informatiilor pe care vrei sa le pui pe masa in cadrul interviurilor. Nu e nevoie sa intri in detalii si cu siguranta nu vrei sa vorbesti de rau fostii angajatori. Vrei sa ai o atitudine pozitiva in care sa mentionezi ca a existat o nepotrivire de opinii, de viziuni, o nepotrivire de caracter care au dus la „divortul” vostru, dar ca ai invatat foarte multe lucruri la acel job, ai cunoscut multi oameni interesanti, valorosi, ca vezi acest pas ca pe unul pozitiv, inainte, desi nu este placut pentru nimeni sa fie concediat.

Orice detaliu negativ, trebuie sa-ti spun, ar putea atrage consecinte negative. Nu-ti barfi fostii colegi sau sefi, nu oferi informatii nesolicitate despre activitatea companiei si politica acesteia de personal sau in general despre informatii confidentiale. Nu te hazarda in a face din recrutor sacul de box al frustrarilor tale legate de aceasta experienta si aminteste-ti ca este un observator doar si inca unul cu pareri extrem de subiective.

Pastreaza informatia in forma simpla si sincera: „Pur si simplu ceva nu a functionat asa cum trebuie intre mine si fostul angajator.” Daca momentul concedierii este foarte apropiat si este mult prea evident (de exemplu, desfacerea contractului de munca cu litera „I” de la „indisciplina”) si nu ai nicio sansa sa eviti intrebarile neplacute, atunci va trebui sa explici pe scurt situatia: contextul si situatia creata si momentul in care s-a produs despartirea.

Citeste si:  Clopotele nu mai bat aici

Odata ce ai explicat aceste aspecte delicate, indreapta-ti atentia catre aspectele pozitive ale acestei experiente: tot raul spre bine, ai cunoscut oameni valorosi de la care ai invatat multe, te-ai implicat in actiuni care ti-au indicat directii pe care ai vrea sa le urmezi in continuare, ti-ai invatat lectia, etc.

Trebuie sa discuti despre aceasta situatie privind catre viitor si gandindu-te la ceea ce ar urma sa se intample in cariera ta. Asta inseamna sa inveti din trecut, dar sa te gandesti la viitor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.