fbpx

Ai fost vreodata victima discriminarii?

Desi pare de necrezut, in zilele noastre, societatea se lasa inca influentata de diversi factori. Toti, sau cel putin majoritatea dintre noi, am fost cel putin o data victimele discriminarii, fie ea de ordin sexual, fizic, rasial sau religios. Fara doar si poate, am fost dati la o parte din cauza unei anumite standardizari impuse de prejudecatile societatii in care traim.

Fara a face o afirmatie gresita, trebuie sa spunem ca oamenii din jurul nostru raman in continuare sclavii superficialitatii pe care se pune inca atat de mult accent. Acesta este adevarul! Persoanele care au fost intotdeuna „altfel”, au suferit din pricina inlaturarii lor, a marginalizarii, a scoaterii lor in afara sistemului. Oamenii pun accent, in prima faza, pe aparenta, fara sa se mai gandeasca cu adevarat la esenta. Poate din plictiseala, poate din lipsa de interes, din indiferenta sau ignoranta, toate aceste persoane se pare ca nu mai au rabdare sa descopere ce se afla dincolo de „ambalaj”.

Acest fenomen al discriminarii este intalnit in toate domeniile, inclusiv cel profesional. Din pacate, discriminare lasa urme adanci, frustrarea fiind puternica, iar sentimentul ca ai fost nedreptatit iti lasa un gust amar.

De ce traim intr-o societate unde accentul se pune doar sau in mare parte pe eticheta? Pentru ca atunci cand cv-ul tau este ales dintre alte sute de cv-uri, persoana careia ii este destinata aceasta misiune, va pune de o parte fara sa isi dea seama persoanele placute fizic in detrimentul celorlalte. Bineinteles ca exista si exceptii, insa asta doar pentru cei care uimesc cu adevarat prin pregatirea lor. Poate doar acestia pot impresiona cu adevarat indiferent de modul in care arata. Ca sa nu mai vorbim de firme care stipuleaza clar in anuntul pe care il fac pentru angajare, ca sunt interesati de persoane cu „aspect fizic placut”. Am scris cu ghilimelele de rigoare tocmai pentru a cita cu exactitate. Special, am cautat intr-o zi locuri de munca pentru a face un sondaj referitor la acest aspect. Am ramas uimita cum in majoritatea anunturilor se preciza acest criteriu, care reprezenta bineinteles un avantaj. In special pentru functiile care necesitau contact cu publicul cum ar fi: secretara, receptionera, trainer, assistant manager, reprezentant vanzari, reprezentant relatii clienti. Lista ar putea continua, insa m-am oprit in a trece in revista principalele activitati care, pe langa altele, presupun si un aspect fizic placut. Se pare ca in zilele noastre frumusetea se plateste. Poate ca intr-o zi vom ajunge sa cerem bani pentru asta! Si numai companiile foarte importante si cu un profit colosal isi vor permite angajati frumosi.

Obezitatea, varsta inaintata, etnia, orientarea sexuala, toate acestea sunt potentiale motive pentru care o persoana ar putea fi inlaturata. Se face deci o selectie in care s-ar putea spune: „fara grasi, fara homosexuali sau lesbiene, fara rromi, fara Martorii lui Iehova” sau mai stiu eu ce. Insa motivele de mai sus nu sunt o sursa de discriminare doar profesionala. Intotdeauna o persoana supraponderala va fi tinta glumelor proaste, se va simti incomoda acolo unde se afla si va incerca sa isi formeze un cerc de prieteni asemeni ei. In cazuri mai grave, acestea pot cadea in depresii profunde si pot ramane cu sechele toata viata. Pe de o alta parte, parintii nu isi vor lasa niciodata copiii sa se joace cu cei ai altor vecini care sunt rromi. Stiti cum se pune problema! Fara a exagera, intotdeauna cetatenii de etnie rroma au fost si vor fi priviti suspicios si nu vor prezenta incredere. Daca fiica are un iubit rrom, pe langa faptul ca familia o dezmosteneste, aceasta va fi aratata pe strada de o „natiune” intreaga. Parintii nu ar putea suporta o asemenea rusine! Ca sa nu mai vorbim de lesbiene si homosexuali de care oamenii se tem de parca ar fi niste fiare, fapturi ciudate sau extraterestri cazuti acum pe pamant. Imi amintesc ca cineva a spus odata: „Hei, sunt gay, nu sunt canibal!”. Poate ca, desi o fac fara voia lor, majoritatea oamenilor, in special parintii, se tem de persoanele gay. Ei ii asociaza pe acestia cu pedofilii, proxenetii sau alte persoane extrem de periculoase.

Citeste si:  Casatoria ... o afacere?

Cum sa ne indreptam catre o lume mai buna cand inca suntem stapaniti de aceste prejudecati? Cum sa ne dam seama ca fata aceea grasuta este poate de zece mai ori mai inteligenta si mai competenta decat fata aceea superba? Cum sa realizam ca un roman poate fi mai rau decat un rrom, iar ca homosexualii sunt si ei fiinte umane capabile de sentimente si trairi puternice? Din moment ce noi nu le putem oferi aceasta sansa, nimic nu poate fi demonstrat.

Citeste si:  Poporul, caloriferul si Ieuropa

Nu e corect! Persoanele cu o varsta trecuta poate de patruzeci de ani nu isi gasesc nicaieri un loc de munca. Toti patronii prefera tineretul. De ce? Care ar fi logica? Dupa parerea mea, un om mai in varsta fata de un tanar de douazeci de ani, are mult mai multa experienta, este constiincios, mai responsabil si mai respectuos. Faptul ca nu stie sa foloseasca un calculator sau sa navigheze pe internet nu este o problema. Totul se poate invata, inclusiv la cincizeci de ani.

Discriminarea exista peste tot. In scoli, la locul de munca, pe strazi, am putea spune ca nici un loc nu scapa de aceasta. Insa daca dorim sa schimbam ceva, alegerea este in mainile noastre. Ar trebui sa ne gandim ca maine noi putem fi in locul lor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.