fbpx

Un pic de sinceritate …

Ceva mai mult de 17 ani s-au scurs de la Revolutia anticomunista din Decembrie ’89. O perioada cu bune si cu rele, cu probleme si realizari, cu crize economice, tranzitie dar si mari realizari precum reafirmarea drepturilor si libertatilor cetatenesti (uneori prost intelese), pe care Romania a depasit-o cu stoicism si … iata-ne astazi batind la portile capitalismului si economiei de piata alaturi de statele occidentale, acum surori in marea familie europeana. Una dintre consecintele mai mult sau mai putin faste ale noului sistem economic este aceea ca, la finalizarea studiilor, statul nu se mai oboseste sa ne gasesca un loc de munca intr-o intreprindere.

Fiecare dintre noi trebuie sa fie capabil si priceput in activitatea in care este instruit pentru a gasi un post platit bine intr-o mare corporatie, cu posibilitatea de-a avansa pe culmi marete. Viitorul nostru depinde in mare masura de noi, de ambitia si capacitatea noastra si, bineinteles, de modul in care stim sa ne prezentam calitatile in fata unui potential angajator prin intermediul unui CV. Daca barbatii nu se obosesc prea mult sa-si „coafeze” CV-ul, fiind de regula prea lenesi pentru a scrie mai mult de o pagina, femeile au dezvoltat o adevarata arta din redactarea CV-urilor intr-o maniera care sa dea pe spate pe oricine il citeste.

Citeste si:  Noi nu suntem tocilari !

S-a ajuns la stadiul in care orice femeie care se respecta are un CV de 5-12 pagini, umplut cu mici exagerari, usoare fantezii sau jumatati de adevar. Dupa datele personale si o scurta autocaracterizare in care nu se omite niciodata sintagma „aspect fizic placut”, de parca ar interesa pe cineva, se trece la rubrica „studii si cursuri absolvite”. Cum in ultima vreme toate liceele cu profil agricol sau industrial au primit titulatura de colegii, aceasta rubrica incepe cu numele pompos al colegiului absolvit, fara a se specifica profilul in cazul caruia respectiva si-a executat studiile (probabil deoarece „sculeri-matriteri in siderurgie” sau „incrucisarea selectiva a porcinelor” nu ar da prea bine pentru o viitoare cariera de manager).

Urmeaza, desigur, facultatea absolvita, omitind si aici a se specifica daca a fost urmata la zi sau frecventa redusa iar profilul sau specializarea se adauga doar daca suna bine sau au legatura cu domeniul de activitate in care autoarea CV-ului incearca sa se angajeze. Pe langa acestea se adauga o serie de cursuri urmate, unele inexistente si altele putin „condimentate”, ca doar nu o sta cineva sa verifice, la care se mai adauga o serie de diplome de competenta mai mult sau mai putin reale, dar care reusesc totusi sa umple o pagina si sa creeze asupra autoarei o aura de femeie cultivata si dornica de autoperfectionare. La rubrica „limbi straine”, citind cateva mii de CV-uri aflam ca mai toate femeile cunosc cel putin vreo 4 limbi straine, de obicei engleza si franceza la nivel avansat si chinez, slovaca, letona sau araba la un nivel mediu (cine o putea sa verifice si asta ?).

Pentru ca surpriza angajatorului sa fie si mai mare, toate femeile trec la cunostinte PC cuvantul ” avansat ” desi nu prea stiu ce e acela un PC sau macar cum se porneste. La „calitati si defecte” gasim o mare insiruire de calitati printre care: capacitate de lucru sub stres, abilitati de comunicare, leadership, atentie distributiva sau dinamism. In ceea ce priveste defectele, de regula gasim doar unul: incapatanarea. Experienta profesionala este si ea un pic exagerata de catre orice femeie care vrea un CV intocmit dupa toate regulile artei. De multe ori descoperim cu stupoare domnisoare a caror experienta profesionala le depaseste chiar varsta sau tinere doamne care lucreaza din jurul varstei de 3 ani. In ceea ce priveste hobby-urile, suntem de-a dreptul dati pe spate. Tinerele de azi nu mai umbla prin cluburi si discoteci si nu se mai uita la televizor ci prefera, in aceasta ordine: lectura, istoria, muzica simfonica, balet.

Citeste si:  Draga pisi

Cum sunt, in general, o persoana iubitoare de adevar, as aprecia in mod deosebit concizia si dezumflarea CV-urilor voastre si aducerea lor la dimensiuni normale, chiar daca vi se pare ca, uneori, realitatea nu suna asa de bine si pompos.

6 Comentarii
  1. daca tot nu ma cunoaste nimeni pe-aici… deci articolul asta e mult prea realist ca sa mai fie haios!!! daca-l citeste si sefu\’, sa stii, draga sefule, ca asta nu sunt eu.

  2. cum adica realist? eu n-am exagerat niciodata in CV din simplul motiva ca oricum se poate verifica si oricum daca nu posezi cunostintele pe care le scrii acolo se vede in maxim o saptamana. o fi realist pentru tine, jane doe, da\\\’ unele dintre noi chiar nu le avem cu pacalitul potentialilor angajatori

  3. Ma intreb domnishorule Valentin, oare conform caror studii si cercetari faci matale aceste afirmatiuni si concluzii…unele chiar asa..pline de intelepciune…cei drept \”umpic umflata\”…aceasta domnishorule Valentin, se numeste barfa si prejudecata ce ai facut dumneata aici…vrand sa-ti dai cu parerea…ce-i drept un pik cam creata(acesta e un gand, nu un rezultat al unei elaborate cerceteri sociologie)…pune mana pe carte, creaza studii si cercetari…si apoi da-ti cu parerea.Asa e mai frumos domnishorule Valentin.

  4. Draga cercetatoareo, faptul ca acest articol te face sa iti pui atat de multe intrebari nu poate decat sa ma bucure iar modul cam intepat in care ai raspuns ma face sa cred ca te-ai regasit intr-o anumita masura in randurile lui. In ceea ce priveste studiile si anchetele sociologice pe care materialul se bazeaza, sa stii ca acestea chiar exista, articolul avind ca punct de pornire o cecetare efectuata pe CV-urile a aproximativ cinci femei, deci are marja de eroare zero in baza faptului ca toate femeile sunt cam la fel. 🙂 Multumesc oricum pentru comentariu si sper sa mai am onoarea de a fi criticat la fel de pertinent si pe viitor.

  5. ce ai scris tu aici reiese dintr-un sondaj sau din ce-ai vazut in cv-ul prietenei tale? cinci femei din cate sunt in total in romania sau din cate aveti voi in redactie? btw, mai ai multe de invata la capitolul formulare (editorii vostri dorm?) si iti recomand manualul de jurnalism de la editura polirom. o sa gasesti acolo cuvinte ca \\\\\\\”sapou\\\\\\\”, \\\\\\\”piramida inversata\\\\\\\”, \\\\\\\”unghi de abordare\\\\\\\”, poate afli si tu ca nu toate prostiile sunt de dat pe site. spor la lecturat, o sa iti prinda bine!

  6. Si pe mine ma enerveaza impopotonarea CV-urilor.
    Evident, nu toate femeile fac asta, la fel cum si unii barbati \”pavoazeaza\” CV-ul.
    Daca iti inventezi calitati, incerci sa \”te dai\” altfel de cum esti, tot tu pierzi, adevarul va iesi la iveala pana la urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.