fbpx

Ce mai zice Mama Omida…

O mai tineti minte pe strabunica, cea care se ducea in fiecare saptamana la vecina Saveta care ii citea in fundul cestii de cafea viitorul si ii dadea in bobi (ce o fi insemnand si asta), prevenind-o in legatura cu persoanele care vor sa ii faca rau si care ii fac farmece si-i sug vitalitatea? Ok, pe strabunica o intelegem, era si ea naiva, facuse scoala putina, avea putine cunostinte, intelegea destul de putin din lucrurile care se petreceau in jurul ei si avea tendinta de-a da o conotatie mistica problemelor pe care nu le pricepea.

Pana la o anumita varsta, mintea noastra prea necoapta tindea sa transpuna intr-o lume paralela a magiei o gramada de chestii. Cand suntem mici, nu juram stramb ca sa nu ni se intample cine stie ce grozavie si nu ne uitam sub pat dupa ora stingerii ca sa nu il suparam pe omul negru care traieste acolo. La un moment dat, incepem sa ne debarasam de toate aceste superstitii pe masura ce incepem sa pricepem ca intunericul nu este dacat lipsa luminii, explicatia fizica a unui fulger si ca, in timpul turnarii filmelor de groaza, actorii se amuza copios pe seama costumelor care ne baga pe noi in sperieti. Dimensiunea mistica a vietii capata dimensiuni din ce in ce mai mici si dispare aproape cu totul in jurul varstei a doua.

Citeste si:  Budi-bum! Budi-bum! Gaina-fazan

Cand spun „la noi”, ma refer bineinteles la noi, barbatii, femeile fiind incapabile sa se departeze de latura lor naiva si tematoare. E de neinteles de ce ditamai femeia de 30 de ani se teme de intuneric. E la fel de ciudat ce le sperie atat de mult pe femei la lifturi sau la alte spatii de dimensiuni mici sau de ce incep femeile sa tipe la cel mai mic semn ca lumina s-ar opri in metrou. Dar de-a dreptul interesant este de observat interesul sexului pentru horoscopuri si alte feluri de a citi in stele. O relatie minunata poate fi distrusa de faptul ca ea a descoperit intr-o carte ca sunt incompatibili si nu mai merita sa se chinuie din moment ce sunt din start sortiti esecului.

Citeste si:  Turista dezlantuita

Ce e si mai interesant este cum reusesc sa traiasca mii de persoane din naivitatea feminina. Orice ziar are, la rubrica de mica publicitate, pagini intregi de anunturi in care vrajitoare (toate rude de grade diferite ale Mamei Omida sau ale Reginei Magiei Albe Mercedesa) anunta ca vindeca tot soiul de boli incurabile, scot argintul viu din oameni si, ce este cel mai important, ii scapa pe barbati de impotentie ( probabil o forma a impotentei), toate astea numai dupa o consultatie sau, daca pacienta nu are timp, chiar prin telefon cu plata la minut.

Amploarea pe care a luat-o acest gen de afacere nu poate sa nu traga un semnal de alarma cu privire la numarul de, scuzati expresia, toante, care cauta alinarea suferintelor in carti de tarot si licori din infuzie de testicule de elefant, ba chiar mai conving si pe altele sa apeleze la serviciile garantate ale unor astfel de prestatoare de magie in regim hot-line.

Citeste si:  Vino, neamule, la seminarii despre pasarici

Oricum, daca vreodata va uitati pe fundul cestii de cafea si vedeti ceva ingrozitor, probabil e cazul sa spalati ceasca, iar daca cititi in horoscop ca in respectiva zi vi sa va intampla o nenorocire, nu disperati, mai cautati si in horoscopul din alt ziar, in mod sigur veti gasi acolo ca ceva bun vi se va intampla de fapt. Sau, mai bine, va lasati de horoscopuri si incercati sa va dati seama ca suntem la-ndemana hazardului, iar Mama Omida nu poate schimba asta indiferent ce i se pare ca vede in globul ei de cristal.

Un comentariu
  1. Slabut articol, domnule Valentin…N-ai fost nici misogin si nici informat. Iar frazele nu se leaga intre ele, nu dau sens acestui \\\”articol\\\”. Mai citeste si alte teorii decat cea cu intunericul este lipsa luminii…poate te mai luminezi. Nota zero nu aveti?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.