fbpx

Cipru, insula Afroditei si primaverii eterne

Insula Cipru se situeaza pe podium, ca intindere, intre suratele ei din Mediterana: doar Sicilia si Sardinia o depasesc. Foarte multele stapaniri care s-au perindat pe acest teritoriu – asiriana, egipteana, persana, romana, bizantina, venetiana, otomana, britanica – au lasat o cultura pestrita. In 1974, in Cipru s-a purtat ultimul razboi european dinaintea prabusirii comunismului. Presedintele Ciprului (republica federala binationala, greaca si turca), episcopul Makarios, a pus atunci la cale, pe ascuns, unirea Ciprului cu Grecia. In noaptea dinaintea planuitei uniuni, trupele turcesti au navalit in insula. Ei, dar un alt razboi, purtat cu ceva vreme in urma, a pornit din orgoliul celei mai cunoscute native din Cipru, Afrodita: ea l-a convins pe Paris sa-i atribuie marul de aur, trofeu al unui concurs de miss in care le-a avut drept adversare pe Hera si Atena. Drept mita, Afrodita i-a oferit-o lui Paris pe Elena din Troia de sotie, si de aici pana la razboiul troian a mai fost doar un pas.

Citeste si:  Reabilitare cariera

foto

Stancile Afroditei se gasesc in sudul insulei, la o zvarlitura de bat de locul in care a iesit din spuma marii zeita frumusetii. Eident, o droaie de turisti vin sa le vada, iar barbatii carora nu le plac in mod deosebit frumusetile naturii ajung in Cipru dupa afrodite. Doar bani si putere sa aiba acesti turisti, ca doar si Afrodita insasi a luat de barbat un zeu schiop, pe Hefaistos, facandu-si apoi amanti inclusiv din tagma muritorilor, cum ar fi Adonis.

foto

Cei care au vizitat insula Cipru i-au laudat plajele, nisipul lor fin, curatenia. In orice punct cardinal ai merge, ai unde sa te scalzi si sa te bronzezi. Mai jos de Limassol, oras important al Ciprului, e peninsula Akrotiri, cu o plaja imensa. In zona Pafos, important sit arheologic, inclus in patrimoniul UNESCO, e o statiune, Coral Bay, care s-a extins vertiginos in ultima vreme, ca Vama Veche la noi. Agia Napa e paradisul vietii de noapte, cluburi peste cluburi. Ziua, lumea viziteaza parcul acvatic, foloseste pista de carting si, desigur, face plaja.

Citeste si:  Job in strainatate

foto

In ce priveste cazarea, hotelurile sunt de toate categoriile, de la o stea la cinci, iar apartamentele pe care le dau cu chirie proprietarii sunt si ele clasificate pe trei trepte. Asa-zisul agroturism e si el dezvoltat, gasesti pensiuni in toate zonele. Si campingurile amenajate sunt gata sa te primeasca. Clima mediteraneana asigura o temperatura cu plus, exprimata in grade Celsius, in tot timpul anului, exceptand zona de munte. De aceea, nu neaparat vara merita mers in Cipru, ci poate mai ales in lunile-n care la noi e frig si zloata, mai ales ca ofertele turistice intra atunci la reducere. Data oficiala de deschidere a sezonului de plaja e 15 martie, iar de inchidere – hat, 6 noiembrie! Doar trei luni intregi din an nu sunt bune de facut plaja, decembrie, ianuarie si februarie.

foto

In Nicosia si Limassol, probabil si datorita fluxului turistic, viata de noapte e intensa in toate anotimpurile si angreneaza atat barurile si cazinourile hotelurilor de lux, cat si localurile independente de tot soiul.

Citeste si:  Frumos, ieftin si aproape: Ohrid

foto

Cei care care nu se pot debarasa de shopping au ocazia sa gaseasca in Cipru pielarie si bijuterii lucrate manual, dupa tehnici milenare. Broderiile – desi se pare ca moda lor a cam apus – sunt iarasi renumite si definitorii pentru femeile cipriote.

Castele din vremea cruciatilor, dar si vestigii cu mai bine de un mileniu mai in varsta stau la discretia vizitatorilor, de parca asta ar fi fost menirea lor – sa stoarca turistii de bani. Mormintele regilor sunt o increngatura de mausolee si camere mortuare taiate direct intr-un perete stancos, datand de vreo doua mii de ani. Multe situri sunt pe teritoriul Ciprului, iar cine n-are chef sa se preumble atat poate admira antichitati acolo unde sunt ele stranse, la muzeu. Sunt si locuri care nu pastreaza mai nimic facut de mana omului, fiindca omul n-a prea pus piciorul prin ele.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.