
Sorin Ghergut a obtinut Premiul „Observator cultural” pentru Poezie. Poetul a fost recompensat cu aceasta distinctie pentru volumul Orice (Uverturi & reziduuri), publicat de Pandora M.
Sorin Ghergut a debutat in 1989, in Suplimentul literar artistic al Scinteii tineretului, cu un grupaj de versuri prezentat de scriitorul Ion Baiesu. O parte din poemele pe care le-a citit, incepand din 1992, la Cenaclul „Litere”, apar in volumul colectiv Tablou de familie (Editura Leka-Brancus, 1995), publicat impreuna cu T.O. Bobe, Svetlana Carstean, Mihai Ignat, Cezar Paul-Badescu, Razvan Radulescu. Dupa o alta antologie – Marfa (Editura Salut, 1996), in care este prezent alaturi de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, B.O. Popescu si Dan Plesa – castiga, in 1998, Concursul de debut „Aurelian Dumitrascu” si publica volumul Time Out (Editura Timpul, Iasi).
Versurile sale au fost traduse in turca, ceha si germana (ich bin ein ander ist bang, poesie aus Rumänien – antologie de poezie romaneasca, cu Mircea Dinescu, Caius Dobrescu, Mariana Marin, Petre Stoica, Edition die horen, Bremerhaven, 2000).
Stralucitoare, imprevizibile, impertinent-elitiste, esentializate si paradoxale, infralogice si exacte, versurile lui Sorin Ghergut sunt simultan un fel de punk ontologic si hip-hop metafizic. Produc la citire crampe mentale si elibereaza apoi in tine endorfinele care sa-ti dea increderea ca poezia inca este posibila. – T.O. Bobe
On. (orice vs. Ceva anume)
ce este este cum este pentru ca ce a fost a fost cum a fost
si ce va fi va fi cum va fi pentru ca ce este este cum este. Si
ce este e ce nu a mai fost si ce va fi va fi ce nu mai este – ba
nu – ceea ce a fost e ce nu mai este, ce va fi va fi ce este
sau altceva,
(… putin a fost, mult nu mai este;) ei dracie
(ce este, este o problema de ontologie)
Si n-am acum chef, nu-mi arde
de
fiinta,
de
nefiinta –
si alte paralele intersectate pe (a regelui Frantei) chelie –
daca ma preocupa ceva acum ma preocupa mai curand
alte aspecte: etice,
estetice.
(ce se cuvine, se cuvine si aia trebuie facut
ce nu se cuvine nu se cuvine si, pe undeva, e urat
nu-i frumos ce-mi place mie, e frumos ce-ti place tie:
tehnica si lumea vie
arta-i fudulie
arta este fudulie
tehnica si lumea vie
sint frumoase, -mi plac si mie.)
ce a fost a fost groaznic, ce este e suportabil, ce va fi va fi
o-ncintare si-o feerie.