fbpx

Insulele Azore, ramasitele Atlantidei

Cum portughezii s-au indeletnicit cu umblatul pe oceane pe cand alte popoare abia de construiau cate-o barcuta, au acum insule aflate la mare departare de partea continentala a tarii lor. Arhipelagul Azore se afla la circa 1500 de kilometri distanta de Lisabona si insulitele sale au fost descoperite cam pe la acelasi an de un echipaj al carui capitan avea, peseme, un caine numit Azor. Cea mai mare dintre insule, Sao Miguel, are suprafata de 747 de kilometri patrati. Dac-ar fi in forma de cerc, raza sa ar masura 16 kilometri. Aici se gaseste si orasul cel mai populat din arhipelag, Ponta Delgada, peste 60.000 de locuitori.

Insulele au origine vulcanica. Craterele si conurile vulcanice sunt elemente de baza in decor. Cel mai inalt munte al arhipelagului, Pico, de 2.350 de metri, care da si numele insulei sale, e un vulcan. Din fericire, inactiv. Lacurile formate din activitate vulcanica sunt alte obiective turistice de mare atractie. In Caldeira das Sete Cidades sunt doua lacuri invecinate: unul verde, celalalt albastru. O printesa cu ochi verzi s-a indragostit candva de un pastor cu ochi de asemenea colorati, albastri. Evident, familia fetei a respins mezalianta, ceea ce i-a facut pe cei doi indragostiti sa jeleasca atat de mult, incat din lacrimile lor s-au format doua lacuri.

Citeste si:  Inapoi la birou

foto

Ar trebui, in cazul acesta, sa aiba apa cam sarata. Nisipul plajelor de la Atlantic nu e cum stim noi ca arata nisipul de pe tarmul unei mari, e negru.

foto

Scufundarile reprezinta un sport practicat aici de turisti. Din pacate, tehnica zilelor noastre nu ne permite sa atingem fundul Atlanticului la adancimile sale cele mai mari. In aceasta zona se spune ca s-a aflat Atlantida, iar orasul Sete Cidades e o ramasita a vechiului teritoriu. Cele sapte conuri vulcanice ale sale s-au ridicat din cele sapte orase scufundate ale Atlantidei.

Citeste si:  Istvan Teglas, de la artist simplist la hot minimalist in Comedie Neagra

foto

Un fenomen bizar se petrece in zona Lacului de Foc (Lagoa do Fogo), presarata cu gheizere. Pamantul de aici e fierbinte. Localnicii economisesc combustibil si chibrituri sapand gropite in care pun la fiert oalele cu mancare!

Daca noi ne lamentam ca, din pricina caldurii globale, cele patru anotimpuri s-au redus la doua, locuitorii Azorelor abia de disting doua anotimpuri de cand se stiu. Diferenta de temperatura intre vara si iarna e suficient de mica incat vitele sa nu aiba nevoie de grajduri, de exemplu. Avand, in plus, la dispozitie iarba cat vezi cu ochii, bastinasii traiesc preponderent din cresterea rumegatoarelor.
Plaja nu e foarte ospitaliera pentru cei care vor sa stea intinsi la soare si atat. Locurile sunt pietroase si nici clima nu-i mangaie pe iubitorii sederii clasice la mare. Umiditatea pluteste in aer si-n sezonul caldut, si-n cel racisor, iar soarele face deseori mofturi cand e vorba sa se arate. Arhipelagul compenseaza prin peisajul acvatic si terestru. Scufundarile si plimbarile cu ambarcatiunile ofera privelisti deosebite. Hotelurile sunt asa cum trebuie ca sa exploateze impecabil privilegiile naturale ale locurilor. Dar si mana omului a creat obiective care merita vizitate de turisti, chiar daca fara acest scop initial: biserici, manastiri si palate cu varste venerabile, intre trei si cinci secole.

Citeste si:  Cum sa faci fata criticilor

foto

Variantele de calatorie propuse de agentiile de turism includ si cazarea pentru o noapte la Lisabona, zbor din Bucuresti cu escala la Madrid sau Milano. Aveti timp sa vizitati capitala Portugaliei. Dintre cele noua insule Azore locuite, trei au aeroporturi internationale. Va mai ia doua ore sa ajungeti in arhipelag.

foto

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.