fbpx

Mancaruri traditionale australiene sau bucatarie mondiala

Please select a featured image for your post

Australia, una din cele mai mari tari din lume, in acelasi timp singura tara care alcatuieste singura un continent face parte din punct de vedere administrativ din Regatul Unit al Marii Britanii. Desi este considerat cel mai secetos continent, este un punct de atractie pentru turism, pentru ca acopera o mare mai multe zone climatice, are numeroase plaje numai bune pentru surf si rezervatii care adapostesc o fauna si flora unica in lume.

Tinand cont de toate acestea este de inteles ca turistul gurmand se poate regala cu produse din cele mai diverse, de la bifteck-uri si in general carne preparata in cele mai diferite moduri, fie ca vorbim de aici de vita, de cangur, de oaie, de capra, de emu sau chiar crocodil pana la cele mai inedite meniuri cu peste, de apa dulce, de oceanic si mai ales fructe de mare ce se gasesc doar in zonele de corali.

Exista multe voci care afirma ca nu se poate vorbi despre o bucatarie australiana deoarece din punct de vedere cultural in mare parte traditiile au fost preluate de la primii colonisti englezi, de aceea exista o traditie a fish and chips si a bifteack-ului inecat in bere, multa bere. Mai mult datorita situarii geografice si mai apoi a numerosilor imigranti la nivelul localurilor, a restaurantelor, Australia de astazi este un adevarat Turn Babel, cu influente mai ales asiatice, malaieziene si polineziene dar si cu multe localuri unde influenta europeana te face sa te indoiesti ca ai parasit batranul continent.

Citeste si:  Birou organizat si original
Daca ar fi totusi sa ne referim la ceva pecific australian trebuie sa amintim ceea ce localnicii numesc barbies adica mai pe romaneste gratare, care sunt ridicate la rang de cult. Fie ca e vorba de dispozitive cu carbuni, preferate pentru savoarea pe care o ofera carnii (care am vazut ca poate fi practic din orice fel de animal peste sau fruct de mare si care nu neaparat foarte prajita) pana la cele cu gaz, mai practice. Dintre retetele locale ce ar trebui incercate se numara Meat pie sau Sausage Pie o tarta cu carne sau carnati, o mancare foarte foarte satioasa, ca sa nu spun grasa ; Vegemite este o pasta pe baza de drojdie, foarte sarata care se pune, intr-un strat foarte subtire, pe painea cu unt, se manaca deobicei la micul dejun. Beetroot, adica salata de sfecla rosie, foarte populara, dealtfel sfecla este una din legumele preferate ale australienilor, de multe ori chiar si hamburgerii sau sandviciurile au cate o felie de sfecla proaspata in compozitie.

Deserturile au la baza de cele mai multe ori fructele, si in Australia gasesti cam orice fel de fruct ti-ai putea imagina, de la papaya, kiwi pana la capsuni sau zmeura. Fructele sunt servite fie proaspete fie in compozitii dintre cele mai diverse, crema, inghetata, prajituri cu fructe, celebra fiind banana bread, adica paine cu banane care este la limita dintre paine si prajitura si se serveste si la micul dejun cu unt.

Avand in vedere originile primilor descendenti ai australienilor era normal ca berea sa fie la loc de cinste. Foster’s, Castlemaine si Swan au cucerit pietele mondiale dar exista si numeroase beri locale la fel de bune, cum ar fi Victoria Bitter (inchisa la culoare) sau Cascade. Relieful si clima le-au permis australienilor sa dezvolte una din cele mai importante industrii viticole recunoscute si apreciate de maestrii oenologi, cele mai reusite sortimente sunt Chardonnay, dar si Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon.

Citeste si:  Culorile potrivite bucatariei
Cu toate acestea bautura traditionala a australienilor era romul fabricat din melasa. Astazi se produce mai ales in Queensland, cea mai apreciata marca fiind Bundaberg.

Incercand o scurta concluzie, putem spune ca din punct de vedere gastronomic Australia este fara indoiala o experienta ce merita traita. Daca vrei senzatii culinare inedite ai de unde alege, restaurante de cea mai buna calitate cu produse si retete pe care nu le poti gasi altundeva, daca nu vrei sa faci experimente, te poti bucura de o bucatarie rafinata ramanand in cadrul culturii gastronomice europene.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.