fbpx

Bucataria din Malta, generozitate mediteraneana

Please select a featured image for your post

Micul arhipelag situat intre Sicilia si nordul Tunisiei are o istorie veche de 7000 de ani de-a lungul carora a trecut sub mai multe oranduiri, de la fiecare din ele mostenind cate ceva.

Bucataria malteza nu putea sa nu reflecte si ea aceste influente, de la cele italiene, franceze, engleze la cele arabe sau grecesti. Acestora li se dauga conditiile climaterice si geografice speciale, aromele simple si tari de masline, plante aromatice, usturoi, legumele proaspete si pestele. De aici a rezultat o bucatarie rustica, bogata in arome si culori, un melanj absolut al specificului mediteraneean.

Restaurantele din malta, Malta, cunoscuta si ca Insula de miere ofera turistilor posibilitatea de a cunoaste traditiile culinare locale. Maltezii mananca intotdeuna supa, fie ca e vorba de minestra (o supa cu multe legume care se mananca cu cate o bucata sanatoasa de paine malteza hobza) de Soppa tal- Armla numita si supa vaduvei ( e de fapt o varianta a minestra, la care se adauga o bucata de gbejniet, branza de capra sau oaie care se topeste in supa calda) sau Aljotta (supa de peste cu mult usturoi, maioran, rosii si uneori pentru a-i da consistenta se mai pune si orez).

Citeste si:  Transforma masa bunicii intr-o mica opera de arta
Dupa supa puteti alege un Fenek, care este considerat mancare nationala in Malta. Este vorba de friptura de iepure condimentata si mai apoi tinuta cateva ore in vin, ca garnitura se mananca salata si cartofi prajiti sau piure. Torta tal-Lampuki, pregatit mai ales toamna atunci cand pestele din care se prepara (lampuki, in romana dorada) se gaseste in belsug. Pestele cu carne alba nu are foarte multe oase, inainte de a fi preparat este tinut cateva ore in ulei de masline, iar apoi prajit in cuptor cu un sos de rosii, ceapa, capere si vin. Tot din dorade se pot prepara un fel de tarte cu spanac, conopida, capere, ierburi condimente, totul invelit in foi de prajitura.

Qarabali, un fel de mancare ce are la baza dovlecei rasi sau taiati cubulete cu carne tocata de vita. Exista doua variante, fie se baga totul la cuptor, fie se prepara un fel de supa-crema. In ambele cazuri se adauga mult patrunjel verde. Ravjul si Timpana sunt doua feluri de paste, adica ravioli respectiv macaroane, ambele fiind deobicei insotite de carne macinata/tocata de vita si nelipsitele ierburi proaspete, si sau branza rasa.

Painea traditionala se numeste hobza. Se aseamana cu ceea ce am numi noi paine de casa, cu o crusta foarte tare si crocanta. Hobz biz Zejt sunt un fel de paini mici care se taie in doua si sunt unplute cu un amestec de thon, rosii, capere, ceapa sau menta, sau cu orice alt fel de combinatie.

Citeste si:  Cand catelul nu mai tace II
Patiseria malteza foloseste din plin oferta metditeraneana, prajiturile, au la baza miere, curmale, smochine sau alte fructe confiate, ciocolata. In general prajiturile sunt seci, putine retete malteze folosesc cremele.

Pe micutele insule exista cateva vii care ofera un vin de o buna calitate. Fireste in restaurantele din La Valetta sau din celelalte asezari veti gasi si bere sau bauturi alcoolice tari, dar, daca tot sunteti acolo e o idee buna sa degustati un vin local.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.