Please select a featured image for your post
Pentru mamicile care sunt la primul copil, fiecare zi aduce noi provocari carora mamica trebuie sa le faca fata cu stoicism. Daca in maternitate ne simtit in siguranta si stim ca cineva are tot timpul grija de bebelusul nostru (sau cel putin asa ar trebui sa fie), ajunse acasa multe dintre noi sunt singure. Mare noroc au mamicile care au alaturi o bunica care sa le indrume. Pentru noi celelalte insa, toaleta bebelusului poate fi destul de stresanta, nu stim exact cum trebuie sa procedam si mai ales cum sa ne comportam cu fiinta atat de fragila pe care o tinem in brate.
Spalarea partiala a bebelusului este primul pas pe care il vei face in ceea ce priveste toaleta lui, si asta pentru ca pana nu ii cade buricul, adica la circa 10 zile de la nastere, nu e indicat sa ii faci baie. Spalarea partiala inseamna ca speli bebelusul pe manute, picioruse, il cureti in urechi si in spatele urechi daca e cazul. Spalarea partiala nu e indicata doar nou-nascutilor ci si bebelusilor mai mari carora nu le puteti face baie din diverse motive, cum ar fi intr-o excursie.
Cum procedezi? Mamei ii ia 6 saptamani sa se recupereze dupa nastere, asa ca, daca nu are sprijinul bunicii sau al partenerului, solutia cea mai buna este sa spele bebelusul pe parti, folosind fie apa fiarta si racita la temperatura potrivita, fie servetele speciale pentru copii. E indicat ca temperatura camerei sa fie ridicata, in jur de 24 de grade, avand in vedere ca urmeaza sa dezbraci bebelusul pana la piept.
Este indicat sa nu il dezbraci total, ci sa ai un body care se deschide atat de la umeri cat si intre picioare, pentru a-i spala jumatate de corp. De ce ai nevoie atunci cand faci toaleta bebelusului? De un vas cu apa fiarta si racita petru spalarea fetei, de apa calduta de la robinet pentru spalarea pe corp, de bucati de vata sau tifon, de un prosopel moale, de servetele umede sau de lotine pentru curatat bebelusul.
Pentru toaleta ochilor, foloseste o bucata de vata inmuiata in apa fiarta si racita si sterge cu atentie fiecare ochi in parte, folosind neaparat tampoane diferite. Sensul de stergere trebuie sa fie dinspre nas inspre coada ochiului. Urechiusele sunt foarte delicate si trebuie protejate pentru ca apa sa nu patrunda in ele. Asa ca, sterge delicat bebelusul in spatele urechii si in afara ei, insa fara a insista prea tare. Dupa ce stergi urechiusele cu vata imbibata cu apa, le stergi cu prosopelul moale pe care l-ai pregatit. Nu folosi niciodata betigase de urechi pentru adulti, pentru ca risti sa provoci leziuni urechiusei lui fragile.
Fata bebelusului nu trebuie deloc neglijata, intrucat aici este cel mai murdarel: saliva, lapte, ceai, stii tu prea bine! Asa ca sterge intai in jurul gurii, apoi in jurul nasului si la sfarsit obrajorii si fruntea. Tamponeaza-i fata usor cu un prosopel.
In ceea ce priveste funduletul si zona genitala, poti utliza linistita servetele pentru igiena bebelusului, nu uita ca exista diverse sortimente pe piata, insa trebuie sa le alegi pe cele care nu provoaca alergii si care sunt delicate cu pielea bebelusului tau. Daca observi iritatii, poti incerca o alta gama de servetele pentru toaleta bebelusului.
Toaleta zonei genitale nu trebuie sa te sperie: in cazul fetitelor, trebuie sa stergi zona genitala dinspre inainte inspre anus si nu invers, pentru ca altfel bacteriile din anus pot ajunge in vagin si provoca infectii. In cazul baieteilor, penisul trebuie sters cu grija, fara insa a trage inapoi preputul.
Haine pentru copii
nu e recomandat sa folosesti betisoare pentru urechi,dar daca totusi o faci sa fie neaparat speciale pentru bebelusi