Please select a featured image for your post
Daca in tarile occidentale screeneningul de sarcina sau monitorizarea sarcinii include obligatoriu trei ecografii, in Romania ecografiile in sarcina abia incep sa prinda teren, asa cum ne marturisesc medicii ginecologi. Acestia afirma ca pacientele au idei preconcepute, fie ca ecorafiile fac rau fatului, fapt total neadevarat, fie refuza sa faca ecpgrafii pana cand ajuns in 3 luni de sarcina, varsta gestationala la care nu se mai pote interveni pentru intreruperea sarcinii in caz de probleme.
Alti ginecologi afirma ca multe dintre gravidele care fac ecografii in sarcina sunt mult mai interesate de aflarea sexului bebelusului decat de evaluarea starii de sanatate a acestuia. Cate bordeie, atatea obiceiuri, spune o zicala veche, insa in caul sarcinii, un obicei sanatos este efctuarea celor trei ecografii care sunt esentiale pentru a determina in ce masura sarcina evolueaza corect si pentru a va asigura ca bebelusii sunt voinici si sanatosi.
Ecografia de trimestrul I este foarte importanta is nu trebuie nicicum sarita. Aceasta ecografie se face intre saptamanile 10-14 de sarcina si da posibilitatea medicului ginecolog sa evalueze embrionul si parametrii in care acesta se situeaza. Medicii sustin ca aceasta ecografii este cu atat mai importanta cu cat depisteaza dezlipiri de hematom sau de sac gestational, care se pot trata fooarte usor atunci cand sunt depistate din timp dar dacre pot duce la pierderea sarcincii prin avort spontan atunci cand sunt neglijate.
Aceasta prima ecografie nu doar ca este o confirmare a sarcinii ci stabileste si varsta gestationala, aspect extrem de important pentru gravidele care nu aveau inainte de sarcina un ciclu regulat si nu pot spune cu certitudine cand au ovulat, respectiv cand au ramas gravide. In plus, se va stabili cu certitudine daca sarcina este bine fixata, daca este in uter sau in afara acestuia (sarcina extrauterine) daca este sarcina simpla, respectiv ai un singul embrion sau gemelara.
De ce este atat de importanta? Din punct de vedere medical, aceasta ecografia de saptmanile 10-14 este vitala pentru ca este masurat pliul nucal, respectiv un pliu al pielii de la nivelul cefei embrionului, acest pliu fiind un factor ce indica anumite malformatii fetale, cum ar fi sindromul Down. Ginecologii recomanda ca pliul nucal sa nu fie mai mare de 3 mm, insa daca acesta depaseste valoarea indicata, este probabil sa fii nevoita sa faci investigatii paraclinice pentru a stabili cu exactitate daca fatul are sau nu malformatii. Amniocenteza este o astfel de investigatie, prin care se recolteaza linchid amniotic care este analizat in vederea depistarii markerilor pentru diverse malformatii fetalte, cum ar fi Sindromul Edwards (Trisomia 18) sau Sindromul Down (Trisoimia 21).
De ce nu trebuie sa amani aceasta ecografie? Pentru ca te supui atat pe tine cat si fatul la riscuri ce pot fi evitate. In cazul in care sunt descoperite anomalii ale fatului sau probleme grave ale sarcinii, ginecologul iti poate recomanda intreruperea sarcinii pe motive medicale.
Ecografie abdominala sau intravaginala? De obicei, ecografiile din primul trimestru sunt abdominale, tocmai pentru a nu deranja in nici un fel fatul si fixarea sarcinii. In unele cazuri, cum ar fi sarcina la o varsta gestationala prea mica sau probleme ale mamei de genul uterului retrovers, ecografia poate fi si intravaginala. Indiferent de varianta aleasa de medicul ginecolog, trebuie sa ai incredere in el si algerile pe care le face in monitorizarea sarcinii tale.
Haine pentru copii