Please select a featured image for your post
Ideal ar fi sa nu ajungeti in situatia de a va confrunta cu o raceala atunci cand sunteti in sarcina, dar aici nu mai vorbim despre situatiile ideale, ci despre crudul adevar: esti insarcinata si esti racita. Ce poti face in privinta asta? Desi medicamentele si tratamentele pe care le poti face in sarcina sunt destul de limitate, este trebuiesc facute pentru a indeparta orice factor de riscpe care raceala il determina asupra ta si asupra fatului.
Mai bine previi decat sa tratezi. Este cel mai bine sa eviti raceala in sarcina decat sa te lupti pentru a o trata, asa ca in situatiile de epidemie, incearca sa nu te expui prea mult, nu circula cu mijloacele de transport in comun, evita salile de asteptare de orice fel, in special cele de la medic, apeleaza la mijloace de crestere a imunitatii, cum ar fi consumul de citrice si vitamina C, de iaurturi si medicamente naturiste sau homeopate, insa numai prescrise de doctor.
Poti folosi antibiotice? Daca simptomele racelii se agraveaza tot mai tare si nu par sa treaca cu nimic, cu siguranta medicul il va prescrie antibiotice pentru combaterea infectiei care a generat raceala.
Atentie insa in ceea ce priveste antibioticele: numai unele sunt permise in sarcina si acestea cu moderatie, pentru ca utilizarea lor in exces va duce la imunitatea organismului fata de efectul lor si antibioticele pot favoriza aparitia micozelor, care oricum sunt problematice in sarcina. Asa ca niciodata nu lua antibiotice fara a te consulta inainte cu medicul.
Antibioticele interzise in sarcina sunt:
– streptomicina, gentamicina, kanamicina – care pot determina tulburari auditive bebelusului
– tetraciclinele – influenteaza negativ dintii, sistemul osos si ficatul
– cloramfenicolul – este interzis in zilel dinainte de nastere, intrucat pot provoca tulburari respiratorii si colaps la nou-nascut
– rimfampicina, etambutolul – care pot cauza diverse malformatii
– sulfamide, nitrofurantoinul, metronidazolul
– hinina si clorochina – pot da fatului diverse malformatii si afectiuni, de la pierderea auzului la cataracta
Cum tratam o raceala banala? Raceala trebuie tratata inca de la primele simptome, asa ca inarmeaza-te cu vitamina C si foarte multe citrice. Bea cat mai multe ceaiuri calde, indulcite cu miere si stoarce in ele lamaie. Daca ai nasul infundat, cele mai recomandate sunt inhalatiile cu ceai de musetel si lamaie, in nici un caz diverse sprayuri nazale decongestionante, cum ar fi pseudoepfedrina, fenylefrina, xylometazolina, oxymetazolina, intrucat nu s-au efectuat destule teste pentru a certifica daca influenteaza negativ sau nu evolutia sarcinii. In cazul in care faci febra, consulta imediat medicul, petru ca se poate sa fie nevoie sa iei antibiotice, insa stai linistita, medicul ti le va prescrie doar pe cele care se pot administra in sarcina.
Leacurile bunicii raman de departe cele mai folosite: un saculet cu sare calda pe piept scade febra si decongestioneaza caile bazale, cartofi rasi pusi in talpa ajuta la scaderea febrei, ceaiul de musetel si tei cu lamaie au efecte benefice aspura starii generale cauzate de raceala si sa nu uitam de „aspirina saracului”, respectiv de o lamaie stoarsa, in care amesteci 2 linguri bune de miere si o consumi imediat dupa masa, fara a mai bea nimic in urmatoarele 30 de minute.
Daca tusea este cea care va supara, optati pentru un sirop de tuse homeopat, in nici un caz unul normal, pentru ca majoritatea siropurilor de tuse contin iodin, un expectorant ce nu este indicat a se administra in sarcina, intrucat afecteaza functionarea glandei tiroide a fatului. Tusea trebuie combatuta prin consumul de ceai cald si multa miere de albine naturala.
Le dorim gravidelor sanatate maxima si inca o data: nu luati nici un fel de medicament fara a intreba inainte doctorul.
Haine pentru copii