Please select a featured image for your post
Pasiunea femeii pentru vopsirea parului nu este un trend actual sau un moft de moment, ci a fascinat femeile inca din cele mai vechi timpuri. Daca acum folosim vopsele complexe, in culori cat mai vii si mai deosebite si ne asumam chiar si riscurile vopsirii repetate: deteriorarea parului, varfurile despicate sau pierderea luciului, pe vremea Cleopatrei insa, infrumusetarea podoabei capilare se facea pe cale naturala, folosind o planta miraculoasa, folosita cu succes si azi in colorarea parului – Henna.
Folosita in Europa doar incepand cu secolul IX, Henna este extrem de cunoscuta in Africa si Asia, fiind cultivata din cele mai vechi timpuri in tari ca si India, Egipt, Sudan si tarile Africii de Nord. In afara de calitatile de colorant, Henna era folosita si ca tratament impotriva eczemelor capilare, fiind cunoscuta ca o planta puternica in lupta cu bacteriile si diversele ciuperci de piele.
Desi proprietatile plantei difera atat de la o tara in care este cultivata la alta, difera chiar si in cadrul aceleasi tari, in functie de zona de cultura. Un lucru este cert: vopsirea cu Henna asigura un par stralucitor, proaspat si lucios. In tarile din nordul Africii, cum ar fi Tunisia, Henna este inca folosita si pentru pictarea mainilor si a picioarelor, fiind o traditie antica, pastrata pana in prezent. In vremea Cleopatrei, Henna era folosita si de catre barbati, atat pentru a-si vopsi barba cat si pentru a imbunatati „look-ul” armasarilor, carora le vopseau coama cu Henna.
Daca in cazul vopselei chimice pentru par e mult mai usor sa aproximati nuanta pe care o veti obtine in urma vopsirii, vopsirea cu Henna e putin mai delicata, intrucat culoarea obtinuta depinde foarte mult atat de culoarea naturala a parului pe care Henna este este aplicata cat, de proprietatile apei cu care se amesteca praful de Henna dar si de timpul de actionare. In mod normal, se pot obtine diverse nuante in functie de culoarea naturala a parului: de la blond deschis (aplicabil doar pentru blondul natural) la aramiu sau roscat si negru intens. De obicei, culoarea rosie prinde pe orice fel de nuanta de par insa negrul va amplifica doar un saten inchis sau un negru natural. In ceea ce priveste parul blond, pentru intensificarea culorii, amestecati Henna cu ceai de musetel iar pentru parul negru cu zat de cafea sau cafea macinata.
Henna este un produs complet natural, fiind obtinut din frunzele de Henna macerate si astfel nu are nimic in comun cu vopselele chimice care deterioreaza parul. Spre deosebire de vopseaua care cu fiecare aplicare ataca mai mult firul de par si in timp parul devine tern, usor casabil si cu varfurile despicate, Henna nu face altceva decat sa intensifice culoarea parului si luciul sau natural. Culoarea obtinuta prin vopsirea cu Henna dureaza pana la o luna de la aplicare, si nu deterioreaza in nici un fel firul de par; neavand efecte secundare, Henna poate fi folosita inclusiv de catre gravide.
Colorarea parului cu Henna este indicata doar pe parul natural, intrucat o data vopsit, parul incepe sa se deterioreze, se formeaza solzi pe suprafata firlui de par si astfel Henna nu va mai prinde uniform si va fi foarte greu de aproximat culoarea ce va iesi. Oricum, e bine de stiut ca in functie de textura firului de par, Henna poate prinde mai mult sau mai putin, in functie de capacitatea firului de par de a absorbi culoarea si modul in care reactioneaza la tratamentul cu Henna. O data aplicata Henna, durata de aplicare variaza intre 30 de minute si 3 ore in functie de cat de intensa doriti sa fie culoarea obtinuta.