fbpx

Matmata – Locuintele troglodite

Please select a featured image for your post

Imediat ce lasati in urma orasul Sfax, urmatoarea oprire este Matmata, locul care si-a mostenit numele de la tribul berber care popula zona inainte de invazia araba.

Matmata – taramul locuintelor troglodite Nu aveti cum sa ratati intrarea in Matmata, regiunea locuintelor troglodite – asemeni Hollywood-ului, Matmata isi are numele scris cu litere de-o schioapa pe un deal, alaturi de urarile de bun venit in diverse limbi. Locuintele troglodite merita vizitate, fiind unice in lume – locuinte sapate in pamant si piatra, sunt perfect adaptate climei desertice, pastrand temperature constante la 20-22 de grade. Desi pastreaza traditiile in ceea ce priveste constructia adaposturilor troglodite si a superstitiilor locale, casele berbere au televizor, antena satelit, frigider. La intrarea in casa, veti remerca deasupra usii de la intrare desenul unei maini, desen omniprezent in Tunisia atat ca pictura cat si ca decoratie si sub forma de brelocuri sau bijuterii. Este vorba despre mana Fatimei – „the hand of Fatima” – fiica lui Mahomed. Simbolul Fatimei fereste famila de deochi si blesteme. Un alt simbol des intalnit pe peretii caselor troglodite este conturul unui peste, menit sa aduca familei bogatie si prosperitate.

Citeste si:  CAIRO - Inima Egiptului
Trogloditii sunt foarte amabili si primitori, va vor arata fiecare camera a casei, de altfel va puteti plimba nestingheriti prin toata gospodaria. La plecare, nu uitati sa lasati un mic bacsis familiei, intr-un vas pe care acestia il au amplasat strategic la iesire. Nu este un gest obligatoriu, insa este de bun simt, avand in vedere ca la fiecare jumatate de ora un autocar plin de turisti le viziteaza casa.

Pranzul intr-un restaurant cu specific berber Dupa vizita de la locuintele troglodite, urmeaza pranzul, pe care il veti servi intr-un restaurant cu specific berber. La fel ca si locuintele berbere, acesta este sculptat direct in stanca si vi se va servi o mancare cu specific tunisian, meniul fiind fix si nu buffet suedez cum vi se va servi la hotel in restul sejurului. Cel mai probabil vi se va servi un cous-cous cu friptura foarte aromata si salata si un bricul – faimoasele foietaje tunisiene cu umplutura de carne, ou si legume. Chiar daca initial nu va incanta idea unei astfel de mese, este o experienta de neuitat, care merita incercata.

Avand in vedere ca dupa pranz urmeaza plecarea spre Douz, unde veti face plimbarea cu camilele prin desert, cel mai indicat este sa va achizitonati ochelari de soare de la magazinul restaurantului, in caz ca nu ii aveati. Pretul va fi piperat (in jur de 10 dinari pentru niste ochelari cam de nepurtat in afara desertului) dar ochelarii sunt indispensabili – in Sahara nisipul este foarte fin si poate cauza leziuni ochilor.

Plimbarea pe camile sau ATV prin Sahara O data ajunsi la Douz (o oaza populara in Tunisia), veti intra in desert pentru plimbarea pe camile. Plimbarea cu camilele sau pe ATV prin desert, este optionala si se plateste separat, in jur de 10 dinari de persona. In cei 10 dinari aveti inclusa si costumatia de beduin, respectiv o camasa lunga pana in pamant si un turban bine infasurat pe cap, menite sa va protejeze de nisipul foarte fin. Plimbarea dureaza in jur de o ora, la fiecare doua camile fiind alocat cate un beduin, care va plimba agale prin Sahara. Nu trebuie sa aveti emotii, veti fi putin zdruncinati doar cand camila se ridica sau se aseaza, insa daca respectati indicatiile beduinului, totul va merge struna.

Citeste si:  Castigatorii premiilor Sunete
In timpul plimbarii, cel mai probabil va aparea un calaret imbracat in negru, pe un armasar superb, care va face tot felul de scamatorii cu sabiile. Atentie insa, nu dati aparatul foto nimanui, riscati sa il ia calaretul si dus sa fie. Calaretul nu este parte din plimbare, ci este pe cont propriu, asa ca incercati sa il urmariti de la distanta, dar fara sa intrati in contact cu el.

Plimbarea cu ATV-ul este placuta dar nu la fel de incitanta ca si cea pe camile. La sfarsitul plimbarii, va sunt puse la dispozitie fotografii de grup sau cu voi pe camile, care se platesc separate, 5 dinari bucata.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.