fbpx

Locuinta mea de vara – cu bucatarie la fel

Sa fierbi porumb in ceaun, sa-l coci pe jar sau sa pui la gratar mititei si fleici – asta deja nu mai suna a roboteala casnica. Mai degraba iti exerciti un hobby cand gatesti in felul asta. Cine are o casa, la oras sau la tara, poate sa-i puna, daca n-a facut-o deja, un apendice: bucataria de vara. Sunt mai multe moduri in care se poate amenaja, in functie de spatiul disponibil si de investitia pe care i-o alocam.

Cel mai simplu fel de a construi bucataria de vara nu presupune racordarea ei la o sursa de apa si de curent, daca nu ne-am propus sa facem mancare dupa ora noua seara, cand inca e lumina in anotimpul cald. Trebuie insa neaparat ca bucataria de vara sa comunice doar printr-o usa cu bucataria destinata celorlalte anotimpuri, cea inchisa. Vom avea lesne acces la frigider, la chiuveta, eventual la masa de gatit. Spatiul bucatariei de vara e acoperit, inchis pe trei laturi si prezinta o deschidere catre curte, amenajata in chip de cerdac.

Citeste si:  Cum sa-ti faci sufrageria sa para mai organizata

Ca dotari, e necesar un cuptor de piatra sau caramida, cu horn. Avem pirostrii de mai multe dimensiuni, ceaun si alte vase de gatit care se preteaza la asezat pe pirostrii: oale, tigai. Resurse de lemne sunt necesare, dar cum nu vom gati industrial, se rezolva usor. Mai trebuie facut loc pentru gratar; ideal e unul cu picioare foarte scurte, care sa fie asezat direct in vatra cuptorului, in caz ca n-avem treaba simultan si cu gratarul, si cu ceaunul. Hornul cuptorului va ajuta gratarul sa-si faca treaba mai iute. E foarte bine sa avem la indemana un dulapior suspendat pentru necesarul de vesela si tacamuri si o masuta pe care pregatim bucatele si apoi punem platourile sau farfuriile sa le scoatem. Cam atat. In caz ca nu detinem, in curte, spatiu acoperit in care sa si consumam ce-am pregatit, cautam sa asezam masa si scaunele la umbra unor pomi sau a unei umbrele mari.

Citeste si:  Decorari interioare

Atat in cazul variantei simple de mai sus, cat si in al altora, mai sofisticate, bucataria noastra estivala va fi pavata cu un material rezistent la umezeala si care sa permita curatarea lui: placi de beton, ardezie, granit, marmura, piatra poroasa etansata. Exista si lemn cu buna rezistenta, dar orice lemn pus intr-un astfel de mediu comporta riscul depozitarii de bacterii.

O bucatarie de vara aflata intr-o zona mai departata de casa presupune atragerea surselor de apa, curent electric si, eventual, gaz. Si mobilierul ei va fi un pic mai bogat. Ne trebuie o chiuveta, poate vrem si frigiderul la indemana. Dulapurile vor fi confectionate dintr-un lemn rezistent la putrezire (cedru, mahon, tec) sau, daca nu, un lemn dat cu bait sau vopsit. Placile din fibre de lemn aglomerat reprezinta si ele o solutie, opunand suficienta rezistenta umezelii.

Citeste si:  Organizare garaj

Daca preferam farmecul rusticului, putem recurge la o soba avand cuptor incorporat. Doar n-o să facem prajituri la cuptorul cu horn! Dacă nu, ne montam aragaz. Si orice piesa de mobilier, orice ustensile de bucatarie pe care le folosim iarna le putem transpune si in bucataria de vara. O dotam cu rotisor, chit ca ucidem savoarea puiului la protap. Nu vrem sa ne murdarim mainile de carbune sau sa ni le taiem incercand sa facem acelasi lucru cu lemnele – scoatem banii si luam gratar cu gaz natural sau cu propan lichid.

Taburetele reprezinta cea mai practica idee de scaune. Daca nu mai au loc in bucatarie, mai ales ca trebuie sa se gaseasca si o masa intre ele, le vom aseza intr-un chiosc. Nu ne pricepem sa-l ridicam noi? Il vom lua, semiasamblat, de la un magazin de profil.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.