fbpx

Romantism reconditionat: shabby chic

Shabby chic este un concept de decorare a casei care presupune intoarcerea in prima jumatate a secolului XX, chiar daca pe atunci oamenilor care aveau camerele astfel amenajate nici nu le trecea prin cap ca o fac dupa moda shabby chic. Termenul a fost patentat in anii ’80 de designera Rachel Ashwell, care a facut o combinatie de stiluri: britanic si californian.

Niciodata nu veti amenaja intreaga casa in stil chabby chic. I-ati da o tenta de shabby kitsch. O camera-birou nu se preteaza la asa ceva, ca sa nu mai vorbim de bucatarie sau baie.

Originar de pe taram britanic, unde era intalnit in casele somptuoase de la tara, shabby chic se bazeaza pe reconditionarea unor lucruri vechi. Sau invers: obiectele relativ noi vor suporta procesul de patinare, care le va face sa para vechi.

Citeste si:  Biroul - partea intelectuala a casei

Mobilierul ori se vopseste in alb, ori se patineaza. Piesele sunt comode si trainice: canapele si fotolii acoperite cu huse, de preferinta albe, dulapuri de haine, paturi din metal cu saltele, masa de cina si scaune, masa de cafea, scaune joase tapitate, noptiere cu vopseaua aparent stearsa. Patuturile si scaunelele pentru copii se integreaza in decor.

foto

Obiecte care nu vor lipsi dintr-o camera shabby chic: ceasuri de perete cu pendula, lustre mari de cristal sau candelabre de metal, oglinzi, sfesnice, poze vechi de familie si nu numai, cu rame mari prezentand motive florale, picturi in culori pale, multe perne mari si pufoase, de diverse forme, pentru pat si fotolii, bibelouri, servicii de ceai si cafea, portelanuri vechi si orice obiecte in genul antichitatilor.

Citeste si:  Marea in casa ta

Obligatoriu aranjamente florale, cu trandafiri la loc de cinste. Mai necesita precizare – in vaze vechi? Ghivecele vor sta in suporturi de metal. Metalul vopsit se foloseste din plin in shabby chic.

foto

La asternuturi se utilizeaza preponderant bumbacul si inul, iar la perdele – voalul alb. Broderiile si modelele cu flori sunt binevenite la orice material textil. Albul predomina si la mobile, si la textile, insotit de culori deschise si pastelate: galben, bej, vernil, roz, gri.

Citeste si:  Pui cu ciuperci

Daca aveti in acasa sau la tara, daca rudele au mobilier vechi care nu le trebuie, e un pas necostisitor catre imbratisarea stilului shabby chic. Oricum, achizitionarea si reconditionarea de piese de mobilier sau alte obiecte vechi e mai ieftina decat cumpararea unora noi care sa mai si fie de calitate si in voga.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.