fbpx

Orez arabesc cu fidea

De fapt, ce ne intereseaza de data asta este garnitura: orezul cu fidea. N-are nicio legatura cu fideaua din orez, acel sortiment de paste obtinute din faina din orez. Este vorba de o reteta arabeasca (egipteana, zic unii, dar folosita in multe tari din orientul mijlociu), simplu de realizat si care este recomandat a se servi alaturi de mancaruri cu multa aciditate, precum fasolea, mazarea sau varza. Este insa o alegere buna si pentru garnisirea puiului la tigaie sau pentru alte feluri de mancare care se asorteaza bine cu orezul. Se poate prepara in mai multe feluri: unul din ele este cel „curat”, traditional, sanatos si foarte gustos, desi nu sunt folosite decat doua ingrediente… Cel de-al doilea este ceva mai complex, dar nu la fel de bun pentru organism.

Citeste si:  Gradina de vara invadeaza Parcul Herastrau!

Ingrediente (varianta simpla):
200 de grame de orez cu bob lunguiet
150 de grame de fidea
750 ml apa

Mod de preparare:
Orezul se spala in multe ape, pana cand apa ramane limpede, apoi se pune la fiert (un volum de orez la trei volume de apa rece). Fideaua se marunteste la 2 – 3 cm si se caleste in doua-trei linguri de ulei. Atentie: trebuie tinuta foarte putin, pana cand devine maronie, ceea ce se va intampla mai repede decat v-ati astepta! Dupa aceea, se scoate si se pune in oala cu apa si orez. Dupa ce au inceput sa fiarba, se mai lasa 5 minute si se ia de pe argaz. Se lasa in apa respectiva pana cand se serveste. Nu se pune niciun fel de condiment!

Citeste si:  Stilul rustic in casa ta

Ingrediente (varianta 2):
200 de grame de orez cu bob lunguiet
150 de grame de fidele
750 ml supa de pui sau de vita (eventual facuta din cub, daca nu aveti naturala)
1 ceapa mica
1 lingura ulei de masline
1 lingura unt

Mod de preparare:
Intr-o tigaie mare, se pune uleiul de masline si apoi se pune la calit ceapa tocata marunt. Cand devine transparenta, ceapa se scoate cu paleta si in acelasi ulei se pun fidelutele maruntite (2 – 3 cm). Se tin putin, pana cand capata o culoare maronie (vezi avertismentul de mai sus…) Apoi se da flacara foarte mica, se adauga ceapa calita si orezul, se amesteca bine, dupa care se pune si supa. Se tine la foc mic aproximativ 20 de minute sau pana cand orezul este bun de mancat. Inainte de servire, se poate adauga niste unt – o lingura sau doua, pentru a-i da mai multa savoare.

Citeste si:  Bors cu maruntaie de pasare si peste copt cu dovlecei si praz
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.