fbpx

Criza de rinichi – mai dureroasa decat infarctul

Criza de rinichi este descrisa adesea ca fiind mai dureroasa decat o nastere naturala sau cea provocata de un infarct. Organe centrale ale aparatului urinar, rinichii au ca principala functie vitala – eliminarea prin urina a toxinelor. O cantitate in exces de toxine insa conduce la incapacitatea de functionare adecvata a acestora si astfel se formeaza calculii renali (sau pietrele). In Romania procentul persoanelor care sufera de disfunctii renale s-a majorat ingrijorator in ultimii ani, estimandu-se faptul ca unul din patru romani sufera de afectiuni ale rinichilor. Afectiunile rinichilor sunt intalnite atat in partea superioara, pe caile renale superioare, dar si la nivelul ureterelor – colica renala, care provoaca dureri violente.

Nefrolitiaza (cand piatra se formeaza in rinichi) sau urolitiaza (cand aceasta apare pe caile urinare) apar la persoanele cu o predispozitie genetica. Nu trebuie neglijata insa alimentatia necorespunzatoare sau calitatea redusa a apei. In momentul in care te dezhidratezi, moleculele de calciu si acid uric se cristalizeaza si se formeaza suparatoarele pitricele sau fire de nisip la rinichi. Calculii cu un diametru mai mic de 5 mm au sanse crescute de a fi eliminati si a parcurge fara probleme traiectul urinar. Insa, formarea unei pietre mai mari va provoca dureri acute. Pietrele mai mari de 7 mm de formatiune dura conduc la aparitia litiazei renale. Tratamentul pentru eliminarea acestor pietre consta in administrarea pe cale orala a unor medicamente recomandate de medicul specialist si, daca nici in acest caz nu vei scapa de calculi, se va apela la interventia chirurgicala.

Citeste si:  Sfarsitul copilariei

Cum se manifesta colica renala?
Durerea insuportabila care face sa-ti fie imposibil sa gasesti o pozitie in care sa stai intinsa, fara sa ti se dea senzatia ca doare mai rau decat inainte, este indiscutabil un simptom al crizei renale. Durerea se muta treptat din spate catre organele genitale exterioare, iar urina devine rosiatica, din cauza leziunilor mucoasei de pe calea urinara. Cu cat piatra este impinsa mai mult spre vezica, cu atat vei simti mai des nevoia de a merge la toaleta. Din pacate, procesul urinarii va fi aproape imposibil din cauza arsurilor pe care le vei resimti. Alaturi de aceste dureri si arsuri, vin la pachet si starile greata, varsaturile si febra. Este gresit ca exact in acest moment sa incepi sa consumi lichide, pentru ca durerile nu sunt provocate de piatra, ci de rinichiul inflamat din cauza imposibilitatii de a elimina urina. Interventia medicala intarziata poate conduce la blocajul renal si la deces.

Citeste si:  Viata sexuala sau alimentatia pot fi responsabile de aparitia durerilor de cap

Cum ne putem ajuta singuri?
In momentul in care apar durerile, este indicat sa-ti faci o baie cat mai fierbinte, in cazul in care nu suferi de boli de inima. Altfel, ne putem folosi de apa fierbinte dintr-o sticla, pe care s-o asezam in locul dureros sau chiar de fierul de calcat incins. Cum? Te infasori intr-un prosop si „calci” zona afectata de dureri pana la sosirea medicului. In multe cazuri, cand pietrele sunt de dimensiuni mici sau sunt formate doar niste firicele de nisip, durerile nu numai ca se diminueaza, ci trec cu ajutorul acestor procedee, insa nu trebuie sa renunti la a-ti face analizele si a beneficia de un tratament corespunzator.

Cum poate fi evitata formarea calculilor renali?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.