
Halena sau respiratia urat mirositoare este provocata in special de bacteriile din cavitatea bucala care altereaza alimentele ce sunt mai greu de digerat (carnea, produsele lactate in exces, cerealele daca nu sunt consumate cu precautie). Cauzele care produc aceasta afectiune sunt insa multiple si, de obicei, reprezinta o combinatie de factori nocivi pentru gura noastra.
Igiena orala defectuoasa
Un studiu realizat in marea Britanie arata ca englezii schimba periuta de dinti o data pe an. In Romania, se face in medie la trei / patru ani. Asta este, indiscutabil, una dintre marile erori. Oricat de corect ar fi realizat periajul zilnic, beneficiile lui se reduc cu pana la 50% din cauza periutei. Ca sa fii sigura ca nu este si cazul tau, trebuie s-o inlocuiesti o data la patru luni. Ca sa ajung la miezul problemei, principala cauza a periajului defectuos este modalitatea in sine in care acesta este valorificat. Educatia simplista in materie de igiena bucala conduce implicit la – as putea spune – un dezastru. Ca un periaj sa fie corect realizat, trebuie sa curatam toate cele trei suprafete ale arcadelor dentare – exterioara, interioara si ocluzala (pe care mancam). Pe langa cele doua periaje obisnuite (inaintea micului dejun si inainte de culcare), este indicat sa folosesti cel putin o data pe zi ata dentara si apa de gura. Si un alt detaliu ar fi durata periajului. Sa nu crezi ca minutele “furate†din intervalul de vreme destinat periajului, se vor aduna in folosul tau. Nu, este esential sa te cronometrezi si sa iti cureti cavitatea bucala minim 3 minute de fiecare data. Doar in aceste conditii, procesul este complet.
Candidoza orala
Din pacate, putini cunosc faptul ca exista candidoza orala. Exista, iar ea este de foarte multe feluri. Candidoza acuta pseudomembranoasa, candidoza eritematoasa, candidoza hiperplazica cronica, candidoza multifocala cronica sau candidoza atrofica cronic. Cel mai des intalnita este candidoza acuta pseudomembranoasa care se manifesta prin aparitia unor pete de culoare alba aflate pe suprafata mucoasei orale sau a limbii. Alterarea morfologica a acestor tesuturi evolueaza in majoritatea cazurilor in placi confluente care se aseamana cu laptele covasit.
Alte cauze
Alti factori care genereaza respiratia urat mirositoare sunt: mancarea condimentata, apa de gura pe baza de alcool, tutunul, alcoolul, ingrediente precum ceapa sau usturoiul, xerostomia (gura uscata), boli ale gingiilor, dar si stresul, dieta, sforaitul sau schimbarile hormonale.
Un alt factor care declanseaza halena, de multe ori ignorat, sunt secretiile post-nazale. Aceste eliminari mucoase se scurg din nas si aluneca spre gat, ramanand in spatele limbii si producand un miros urat. Poate ai auzit adeseori faptul ca halena este o consecinta a afectiunilor stomacului. Medicii de specialitate sustin insa ca acesta este un caz extrem de rar intalnit.
5 sfaturi eficiente pentru indepartarea halenei
1. Acorda atentie periajului zilnic.
2. Curata totodata si limba, cu periuta de limba, un instrument de plastic care indeparteaza bacteriile sau chiar cu marginile unei lingurite.
3. Ai mereu la indemana si o pasta de dinti pentru gingii, in special daca esti fumatoare.
4. Nu lasa sa se agraveze afectiunile gatului.
5. O data la sase luni mergi la stomatolog si fa-ti un control complet al cavitatii bucale.
Daca niciuna dintre aceste masuri nu te ajuta sa scapi de aceasta afectiune, este preferabil sa faci anumite analize, deoarece halena poate fi si un simptom al unor boli precum diabetul, insuficienta renala sau insuficienta hepatica.