fbpx

Frumusetea si razele soarelui: alunitele

Alunitele exista pe suprafata corpului fiecarui om, si nu de putine ori ne-am intrebat daca sunt sau nu periculoase, mai ales cand stim ca acestea pot degenera in melanom care este cel mai agresiv tip de cancer. Denumirea stiintifica a alunitelor este de „nerv melanocitar” si reprezinta aglomerari de celule pigmentate, care pot aparea oriunde pe corp, fie prin mostenire, adica la nastere, fie dupa un oarecare interval de timp. Nu de putine ori alunitele au fost „marca a frumusetii”, aducand un plus de sarm. Sa ne amintim numai de succesul celebrelor Marilyn Monroe, Madonna, Julia Roberts, Cindy Crawford, care s-au facut remarcate datorita alunitelor de pe fata. Deoarece erau considerate simbol al frumusetii, in trecut multe femei isi aplicau alunite false. Totusi, acest obicei nu a disparut nici astazi, iar femeile il folosesc inca fie pentru a marca o mica imperfectiune (un cos, o pata, o cicatrice), fie, pur si simplu, de dragul artei seductiei.

Cum trebuie sa arate

In istoria naturala a nervilor, exista trei perioade bine delimitate: primii trei ani de viata, pubertatea si perioada matura care cuprinde segmentul de viata de dupa 30 de ani. Numarul alunitelor scade odata cu inantarea in varsta, mai exact dupa 40-50 de ani. Aspectul lor normal este de pete cu marginea variabila, de culoarea pielii sau roz, galben, maro deschis, brun ori chiar negru-albastrui. Ca si forma, acestea pot fi plate sau reliefate, mari sau mici, cu sau fara fire de par, pestrite sau colorate uniform. Ca si numar, se considera inofensiv sa ai pana in 100 de alunite, totusi in anumite cazuri, unele dintre acestea pot deveni cancerigene, cele mai lezabile fiind cele congenitale (unul din 100 de oameni are alunite la nastere). Din pacate, riscul dezvoltarii melanomului este in ascensiune, in fiecare an aparand, la nivel mondial, un minim de 100 000 de cazuri, dintre care 37 000 sunt fatale. Nici in tara noastra statisticile nu arata prea bine. Conform rapoartelor Societatii Romane de Dermatologie, numarul romanilor care au alunite cancerigene se dubleaza din cinci in cinci ani.

Citeste si:  Sanatatea pielii

Cand sa te prezinti la medic

Atunci cand alunitele nou-aparute in numar mare, sau cele existente deja, incep sa se transforme, trebuie sa te prezinti de urgenta la dermatolog. Modificarile care apar sunt usor de retinut cu ajutorul formulei ABCDE.
A – asimetrie lezionala (baza nu mai este rotunda sau ovala).
B – „bordure” si se refera la o baza atipica cu contur neregulat.
C – culori multiple, ceea ce inseamna ca alunita are un mozaic coloristic.
D – dimensiuni de peste 6 mm.
E – evolutia alunitei in sensul modificarii aspectului general, cum ar fi cresterea pe verticala.
Constatarea unor astfel de semne nu lasa loc de interpretari, cel mai bine este sa te adresezi medicului dermnatolog, dar si chirurgului pentru a face posibila indepartarea alunitei, fie cu bisturiul, fie cu laserul.

Citeste si:  Lapte de magarita?!

Cand devin maligne?

In general, malignizarea are lor in prezenta unor agresiuni. Aceasta poate fi o banala zgarietura, intepatura, taiere (incident soldat de regula cu o sangerare) sau de natura chimica (gudroane, acizi, baze). De asemenea, un efect declansator il poate avea si sistemul imunitar, predispozitia genetica sau expunerea indelungata la raze X sau ultraviolete. De retinut, este faptul ca razele UV malignizeaza alunitele in timp, tocmai de aceea se spune ca sunt cele mai nocive. Semnele malignizarii apar in general dupa varsta de 40 de ani si sunt frecvente la femei pe picioare sau trunchi, iar la barbati pe spate, trunchi, gat sau cap. Insa s-au descoperit si forme de malignizare in zone mai putin expuse soarelui, cum ar fi pe palme sau pe talpi.

Fereste-te de soare!

Mai mult de 90% din cancerele cutanate apar din cauza expunerii la soare a pielii. In primul rand, trebuie sa folosesti crema cu protectie solara de cel putin 15 (factor de protectie) atat la plaja, cat si pe strada. De asemenea, este foarte important sa te exeminezi frecvent si, din cand in cand, sa dai si pe la cabinetul dermatologic. Solarul este interzis cu desavarsire si daca ai pistrui, nu numai alunite! Sursele artificiale emit radiatii ultraviolete in raportul UVB 5% si UVA 95%, care, pe langa bronzul rapid, determinat de oxidarea melaninei, produc multe alte prejudicii, printre care si melanom. Daca inca nu esti convins, afla ca cei care folosesc solarul mai devreme de varsta de 35 de ani, isi sporesc riscul de a se imbolnavi de cancer cu 75%. Incearca sa iti tii alunitele acoperite chiar si cand mergi pe strada, nu doar cand stai la soare. Daca totusi vrei sa te bronzezi uniform, acopera-ti alunitele in special pe cele periculoase, cu mici plasturi.

Citeste si:  Vopsirea parului in mod sanatos

Cafeaua tine la distanta cancerul de piele

Consumul regulat de cafea poate reduce cu un sfert posibilitatea de a dezvolta cancer de piele, sustin cercetatorii Universitatii din Detroit, SUA. Acestia au descoperit ca persoanele care beau mai mult de sase cesti de cafea pe zi, au cu pana la 35% mai multe sanse de a scapa de cumplita boala, iar cele care beau doua-trei cesti au sanse cu aproximativ 12%. In opinia cercetatorilor, cofeina poate stopa raspandirea cancerului de piele fie prin impiedicarea divizarii celulei, fie actionand ca un antioxidant. Din acest punct de vedere, cafeaua decofeinizata nu are, insa, niciun efect. In general, femeile caucaziene sunt mult mai predispuse cancerului de piele, decat cele negre sau cele din rasa galbena. Un alt studiu recent a aratat ca introducerea unui continut optim de cofeina in lotiunile de plaja, ar putea incuraja celulele afectate de expunerea la ultraviolete sa se autodistruga, lasandu-le sanatoase pe cele din jur.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.