
Dramaturgul Matei ViÅŸniec este invitatul special al primei seri a celei de-a ÅŸaptea ediÅ£ii a Festivalului Comediei RomâneÅŸti – FestCO 2009, pe 6 mai, anunţă organizatorii.
ÃŽn foaierul Teatrului de Comedie, de la ora 17.30, va avea loc, în prezenÅ£a dramaturgului, lansarea romanului „Sindromul de panică în OraÅŸul Luminilor”, apărut la Editura Cartea Românească, urmat de o ÅŸedinţă de autografe.
După succesul repurtat de reeditarea romanului „Cafeneaua Pas-Parol”, Matei ViÅŸniec revine în proză cu un nou roman. De data aceasta, centrul lumii se mută la cafeneaua Saint-Médard – o agora a literelor, un turn Babel contemporan, în jurul căruia gravitează doar autori ÅŸi personaje.
Un întreg univers patronat de un editor francez fără editură, domnul Cambreleng, care, excedat de lectura manuscriselor primite, de sutele de pagini de cuvinte scrise de autori avizi de glorie literară, într-o lume în care domnesc imaginea şi sunetul, decretează moartea cuvintelor.
Acum, principala lui pasiune este colecţionarea cărţilor moarte, care umplu librăriile devenite abatoare, din cauza cititorilor orbi şi surzi la suferinţa şi plînsul cărţilor necitite. Într-un Paris asediat de personalităţile care l-au locuit şi de o istorie glorioasă, se derulează numeroase întîmplări neobişnuite, invizibile unui ochi neexersat: un poem cucereşte planeta, o pisică ţine un jurnal, o poveste de dragoste scapă de sub control, visele evadează în realitate şi toţi locuitorii devin, fără voia lor, personaje.
„Sindromul de panică în OraÅŸul Luminilor” este o distopie vie, care tocmai se consumă sub pana unui scriitor ratat, devenit personajul principal al acestui roman total.
Tot pe 6 mai, în Sala Mare a Teatrului de Comedie, de la ora 18,00, va avea loc spectacolul „Mansardă la Paris”, de Matei ViÅŸniec, în regia lui Radu Afrim, spectacol care a primit Premiul Presei – “Coup de cÅ“ur de la presse Avignonâ€, la Festivalul Avignon „le OFF” de anul trecut.
„Ceea ce mă interesează nu este biografia lui Cioran. Cheia acestui spectacol este memoria care se descompune în firimituri. Ce a mai rămas din intelectualul care s-a făcut cunoscut prin cinismul său? Vreau să demonstrez de fapt fragilitatea gândului omenesc. Această nouă lectură concretizează pur ÅŸi simplu travaliul colectiv al actorilor ÅŸi al regizorului într-un univers ludic bazat pe improvizaÅ£ie. Este un demers ofertant pentru că echipa care a reunit actori luxemburghezi, francezi ÅŸi români a creat scene diverse care aduc spectacolului jucat în franceză abordări, metode ÅŸi estetici multipleâ€, a declarat, despre spectacolul cu piesa lui Matei ViÅŸniec, regizorul Radu Afrim.
Din distribuţia spectacolului fac parte actori din Luxemburg, Franţa şi România. Constantin Cojocaru, actor la Teatrul Odeon, va interpreta rolul lui Cioran. Spectacolul va fi jucat în limba franceză şi va beneficia de supratitrare.
Spectacolul a fost produs de Centrul Cultural Kulturfabrick, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Dramatic Thionville-Larraine.
Foto: Agerpress.