fbpx

Cum iti alegi parfumul de primavara

A venit primavara! Asta nu este o noutate! Insa, asa cum iti asortezi hainele, incaltamintea si accesoriile, la fel trebuie sa iti asortezi si parfumul, care e indicat sa se potriveasca perfect stilului si pielii tale.

In sezonul primavara- vara, aroma parfumurilor este mai intensa, din cauza caldurii, asadar daca iarna iti permiti sa iti alegi un parfum cu iz oriental sau usor amarui, de data aceasta trebuie sa fii foarte atenta.

Aromele grele, puternice, ar trebui sa le pastrezi pentru anotimpurile reci, asadar renunta pentru o perioada la ele. Cand afara s-a incalzit sau sunt peste 30 de grade Celsius, este bine sa alegi parfumuri florale, fresh sau pe cele din categoria dulce-acrisor. Daca totusi ai un parfum preferat la care nu vrei sa renunti, fie alegi editia de vara a acestuia, fie optezi pentru apa de toaleta in locul apei de parfum.

„Darele”, oricat de incredibil ar parea, nu sunt tocmai usor de „digerat”. Mai degraba lasi o aroma discreta in urma ta, iar colegii de birou sau iubitul vor aprecia mai mult acest miros decat cel care le „muta” nasul. Foloseste o cantitate de parfum moderata care se reflecte o continuitate a personalitatii tale. Cei din jur nu trebuie sa o simta ca pe o agresiune olfactiva.

Psihologii au aratat ca simtul olfactiv inceteaza sa mai sesizeze parfumurile cu care suntem obisnuiti, dar oamenii din jurul nostru le simt foarte bine. Deci daca tu nu iti simti mirosul, nu turna toata sticluta de parfum pe tine, ci mai degraba cere ajutorul cuiva apropiat pentru a-ti detecta mirosul.

Mirosul este mai persistent daca este pulverizat direct pe piele, in zonele in care pulsul se simte mai puternic: pe gat, la tample, la incheietura mainilor sau in spatele genunchilor. De asemenea, se spune ca un parfum cu adevarat bun este acela din care pulverizezi o picatura, iar ea se simte de la trei metri distanta. Un alt sfat pentru a-i invalui de ceilalti cu aroma ta este sa iti pulverizezi parfum si in palme, dar in nici un caz pe fata sau in par. Pentru podoaba capilara exista parfumuri speciale. Celelalte iti vor imbacsi parul. Daca iti pulverizezi parfum in palme, cu siguranta tot ceea ce vei atinge va pastra „amprenta” ta, de exemplu o esarfa sau un servetel.

Citeste si:  Principiile unei diete moderne

Cum sa alegem parfumul potrivit?

Trebuie sa iti spunem ca in acest sens nu exista un sfat absolut, deoarece fiecare simte si interpreteaza aromele intr-o maniera proprie. Atunci cand este aplicat, parfumul poate capata un alt miros, in functie de PH-ul pielii, de temperatura corpului, de culoarea parului sau de anotimpul in care este aplicat.

Atunci cand mergi sa iti cumperi un parfum, nu mai utiliza in prealabil un alt produs cosmetic parfumat, nici macar crema de corp. Acesta poate denatura misorul original al parfumului, iar perceptia ta se va face intr-un mod eronat.

Pentru lunile de primavara, cand deja vremea este insorita, ma refer la aprilie-mai, sunt potrivite parfumurile florale cu miros de iasomie, frezie, liliac, insa si cele floral-fructate ce ne duc cu gandul la portocala, pepene galben sau mandarina.

In lunile iunie-iulie-august, necaniculare, poti folosi combinatii de iasomie si trandafir, bergamota, flori albe combinate cu mosc.

Pentru zilele caniculare, este bine sa folosesti parfumuri fresh, acrisoare, incearca sa le eviti pe cele cu mirosuri foarte dulci sau vanilate. De asemenea, poti inlocui parfumurile cu cremele de corp parfumate sau spray-urile.

In zilele in care stii ca mergi la soare, evita sa te dai cu parfum direct pe piele pentru ca risti sa te alegi cu o iritatie. Daca totusi nu vrei sa renunti la parfum, pulverizeaza-l pe acesta pe ceafa, deoarece aceasta zona mai putin expusa la soare.

Parfumul nu se pulverizeaza niciodata pe haine deoarece exista riscul sa le patezi. In plus, ai grija ca sticlutele in care stau suavele arome sa fie pastrate la loc intunecos si racoros, astfel aromele lor vor ramane intacte.

Citeste si:  Solutii pentru un scalp uscat

Informatii utile referitoare la parfumuri

Parfumurile repezinta un amestec lichid de uleiuri si compusi aromatici ce au rolul de a da un miros placut corpului. Ele constituie amprenta senzoriala a unei femei, ca o a doua piele, una invizibila.

Primele dovezi care atesta utilizarea lui au fost descoperite in Mesopotamia si Egiptul Antic. Initial, oamenii se parfumau pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu. Insa, in zilele noastre, foarte putini se mai gandesc la acest lucru. Bisericile pastreaza inca aceasta taina a parfumarii prin folosirea tamaiei.

Primele arome care au fost descoperite de om erau tamaia, smirna, scortisoara, santalul si diverse rasini. Procedeul prin care se obtinea parfumarea era arderea. Cu timpul s-a ajuns la uleiuri, balsamuri si creme. In Evul Mediu, este descoperit alcoolul etilic, iar calatoriile lui Marco Polo si comertul cu mirodenii nu fac decat sa extinda aceasta piata a parfumurilor.

Se spune ca parfumul proteja pielea de infectii si avea rol dezinfectant. Marii exploratori din epoca renascentista cum ar fi Vasco Da Gama, Cristofor Columb, Magellan, aduc noi esente din America si India: cacao, vanilie, piper, cuisoare, balsam de Peru, cardamon.

In Franta, regele se spala o data la patru ani timp in care profita din plin de utilizarea parfumurilor si a produselor cosmetice. In secolul Luminii insa, femeile redescopera igiena, iar aromele evolueaza la nuante mai subtile, inflorind astfel marile case de parfumuri pariziene.

Clasificare parumurilor in functie de miros

1.Parfumurile florale.

Este cea mai mare categorie, iar in aceasta sunt incluse toate parfumurile care au in compozitia lor ca ingredient principal un derivat din flori cum ar fi iasomia, trandafirul, violeta, floarea de portocal, gardenia, ylang-ylang. Din aceasta categorie, face parte spre exemplu gama de parfumuri Carolina Herrera. Parfumurile care au in continutul lor doar o floare se numesc soliflore.

2.Lemnos

Sunt in general parfumurile care au in compozitia lor note lemnoase de cedru sau vetiver ca tema principala. Exemplu: Vetiver de Givenchy.

Citeste si:  Totul despre Demachiant - Partea a II a

3.Oriental

Aceste compozitii sunt foarte complexe datorita elementelor deosebite care creeaza o nota exotica. Exista nuante suave de ambra si trandafir, dar si nuante ale misterului si sacrului, cum ar fi lamaie si santal. Parfumul exotic se deosebeste in special pentru amestecurile sale. Note pudrate de vanile, picante, rasini exotice, smirna, santal sacru, tamaie crepusculara, ambra, mosc. Exemplu: Shalimar de la Guerlain.

4.Citric

Acest parfum are o compozitie foarte variata de substante cum ar fi cele citrice: teiul, lamaia, mandarinul si bergamota. De asemenea, nuante de note ierboase: lavanda, rosmarin, melisa, salvie, cimbru. Iar cel de al treilea element este nota picanta de garoafa si cuisoare. Desi la inceput era cunoscut mai mult in randul barbatilor, el s-a facut simtit si in randul apelor de colonie pentru femei. Este cel mai vechi parfum.
Exemplu: CK One.

5.Fougere

Este un miros de radacini, frunze, lemn, note ierboase, lichieni de stejar, ulei de bergamont, lavanda, geraniu, vetiver, cumarina. Exemplu: Cool Water de la Davidoff

6.Cypre

Termenul a fost folosit pentru prima data de Francois Coty pentru a defini anumite arome intalnite in Cipru. Acestea erau patchouli si licheni. Mai tarziu insa Guerlain a mai adaugat un element, si anume piersica de Mitsouko, primul element fructat.
Exemplu: Dimix de la Guerlain

7.Cuir

Mirosurile sunt seci, de fum, tabac, piele, dar nu exclud nici tentele florale, fiind uneori destul de calde si picante.

Clasificarea parfumurilor in functie de concentratie

Parfumul-P (15-25% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool).

Este cel mai puternic si mai persistent, durata aproximativ 8 ore.

Apa de parfum EDP (8-15% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool) persista 5 ore.

Apa de toaleta EDT (4-10% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool) persista 4 ore.

Colonia EDC (2-5% ulei dizolvat in apa si alcool) persista 3 ore.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.