fbpx

Eurovision a descalificat cantecul Georgiei care il critica pe Vladimir Putin

Organizatorii concursului Eurovision au descalificat marţi cântecul georgian care îl critica pe premierul rus Vladimir Putin, din cauza mesajului său politic, relatează AFP.

„Societatea europeană de difuziune (EBU – n.red.) a informat oficial societatea georgiană de difuziune GPB că versurile cântecului său pentru a 54-a ediÅ£ie a Eurovision nu respectă regulamentul concursului”, au precizat organizatorii într-un comunicat.

Cântecul „We don’t want to put in” este un joc de cuvinte între ortografia în engleză a numelui premierului rus ÅŸi verbul „to put in” ( „a introduce”), o expresie care, fonetic, se poate traduce ÅŸi ca „Nu îl vrem pe Putin”.

Un grup de experţi care supervizează concursul a declarat în comunicat că discursul sau gesticulaţia niciunui om politic nu ar trebui tolerată în cadrul concursului.

Georgia trebuie să schimbe textul cântecului sau să aleagă un altul până la 16 martie. Tbilisi a selecţionat cântecul, deşi iniţial a intenţionat să boicoteze concursul, din cauza conflictului cu Rusia din august 2008 şi în condiţiile în care Eurovision va avea loc la Moscova, în luna mai.

Postul public de televiziune georgian care a organizat concursul naÅ£ional ÅŸi a ales cântecul „We don’t want to put in” a refuzat să facă vreun comentariu, spunând că nu a primit confirmarea oficială a deciziei, a declarat o purtătoare de cuvânt a postului, Natia Uznadze.

Citeste si:  Cere companiei un mediu de incredere

Melodia georgienilor a dat naştere unor manifestaţii de protest la Moscova ale tinerilor fideli lui Putin, care consideră cântecul o insultă la adresa ţării lor.

Georgia şi Rusia s-au aflat într-un conflict timp de cinci zile în august 2008, iar autorităţile de la Tbilisi îl consideră pe Vladimir Putin duşmanul său principal.

Acuzat adesea că are o jurizare în funcÅ£ie de criterii politice, concursul Eurovision pare anul acesta să aducă politica ÅŸi mai pregnant în atenÅ£ie. De pildă, israelienii au ales ca să-i reprezinte la Moscova o melodie pacifistă, „Trebuie să existe o altă cale”, interpretată de o evreică de origine yemenită ÅŸi de o arabă creÅŸtină din Galileea. Evreica Ahinoam Nini ÅŸi araba Mira Awad, pacifiste convinse, au fost desemnate în 11 ianuarie de Autoritatea israeliană pentru radio ÅŸi televiziune să reprezinte statul evreu ÅŸi coexistenÅ£a arabilor ÅŸi evreilor în această Å£ară. Israelul numără 7,5 milioane de locuitori, dintre care 1,3 milioane de arabi. Participarea lui Mira Awad la acest duet a declanÅŸat o polemică aprinsă. ArtiÅŸtii arabi israelieni au semnat o petiÅ£ie pentru a denunÅ£a o „operaÅ£iune de propagandă a guvernului israelian”, vizând să legitimeze discriminarea comunităţii arabe.

Citeste si:  Conferintele de la Sosea De la activisti si revolutionari marunti la capsunari si bisnitari
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.