fbpx

Dieta cu rosii

Bucataria mediteraneana este, potrivit cunoscatorilor, cea mai sanatoasa din lume. Asta se datoreaza inclusiv prezentei frecvente a rosiei in meniu. Si a uleiului de masline.

In general, legumele isi pierd din proprietatile nutritive cand le gatim. In cazul rosiilor se intampla pe dos. Prin traterea termica, rosiile isi pastreaza calitatile antioxidante si sporesc de patru ori concentratia de licopen din organism. Iar combinarea rosiilor cu uleiul de masline creste puterea organismului de a absorbi licopenul, un pigment vegetal care ii da legumei noastre culoarea care a consacrat-o, iar organismului uman ii serveste drept antioxidant. Antioxidantii sunt vitamine si minerale care ne apara corpul de radicalii liberi. Acesti radicali se formeaza prin contactul cu oxigenul si cauzeaza imbatranirea, precum si cancerul sau boli cardiovasculare. Alti antioxidanti in afara de rosii: varza, morcovii, dovleacul, spanacul, ceapa rosie, nucile, migdalele, alunele, citricele, strugurii, kiwi-ul, pepenele galben.

Citeste si:  Frumusete versus sarcina

Indiferent de soiul rosiilor, de forma si marimea lor, ele contin fosfor, potasiu, magneziu si fier, care determina buna functionare a nervilor si muschilor, vitaminele A, B si C si provitamina A, fitosteroli, buni pentru colesterol, si acid folic, bun si el la eliminarea homocisteinei. 100 de grame de rosii contin doar 17 calorii. 95 % din rosie este apa, iar 4 % – carbohidrati. Chiar daca nu ne inhamam la dieta mai jos propusa, e foarte bine daca in fiecare zi consumam 250 de grame de rosii proaspete (ori sub forma de suc proaspat) sau jumatate din cantitate de rosii gatite.

Dieta de rosii promite 4 kilograme date jos in 2 saptamani. O tinem 2, 3 sau 4 saptamani, de cateva ori pe an. La o prima vedere, s-ar putea sa ne sperie, dand senzatia de infometare. Totusi, rosiile scad nivelul grelinei, un hormon care produce pofta de mancare. Pe parcursul zilei vom bea multa apa, 2 litri, de-a lungul zilei.

Avem cate 5 variante de mic dejun, pranz si cina. Intr-o zi, alegem cate una dintre ele, pentru fiecare masa. In cinci zile la rand, vom avea cinci variante diferite pentru fiecare dintre mese. Ordinea nu conteaza, nu trebuie s-o respectam si in urmatorul ciclu de cinci zile. Consumul de rosii e contraindicat celor care au boli gastroduodenale.

Variantele de mic dejun:
1. O cana de ceai verde.
2. Doua felii de paine integrala prajita, o rosie si masline.
3. 120 g de iaurt degresat, sunca de pui si o rosie.
4. Doua felii de paine graham, o felie de branza slaba, o rosie.
5. 150 g de salata de rosii cu mozzarella si busuioc, doua felii de paine graham.

Citeste si:  Bollywood make-up (video)

Variantele de pranz:
1. 300 g de supa de rosii, o felie de pepene rosu.
2. 250 g de salata greceasca, doua piersici.
3. 200 g de pui cu sos de rosii si usturoi, 150 g de struguri.
4. 250 g de dovlecei fierti cu rosii, un iaurt de fructe.
5. 200 g de rosii umplute cu pui si orez, un baton de cereale.

Variantele de cina:
1. 150 g de paste cu sos de rosii.
2. 300 g de salata verde cu rosii si ton.
3. 300 g de supa-crema de dovleci cu cartofi si rosii.
4. 150 g de pastrav cu sos de rosii si usturoi.
5. 150 g pui la gratar, o salata de rosii.

3 Comentarii
  1. Si eu tin cate o cura in fiecare vara si chiar o recomand… stiam de ceva timp ca sunt printre cele mai snataoase alimente si am zis sa profit de perioada lor, mai ales atunci cand le poti gasi si prin curtile de la tara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.