
Hipnoterapia este una dintre cele mai moderne terapii care foloseste hipnoza pe pacienti in scopuri terapeutice.
Terapia prin hipnoza permite incetinirea activitatii obisnuite a mintii si a constientului , oferindu-i persoanei care se afla sub hipnoza acces la zonele inconstientului.
In timpul hipnozei, pacientul este mai deschis din punct de vedere emotional si mai receptiv la sugestii decat atunci cand este treaz.
Hipnoterapia poate trata cu success fobii, disfunctii sexuale sau vicii, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool.
Sindromul colonului iritabil si bolile legate de stres raspund si ele satisfacator la hipnoterapie. De asemenea, ea poate reduce experientele dureroase si este folosita drept anestezic in stomatologie sau in timpul nasterilor.
Hipnoterapia poate fi folosita pentru a spori beneficiile atat la munca, gimnastica, cat si in viata sociala si personala pentru a spori performanta prin intermediul increderii si a ambitiei mari, reducand tensiunea, teama si inhibitia.
Terapia prin hipnoza reprezinta un proces activ pentru pacient , fiind mult mai util sa privesti acesta tehnica ca pe o deprindere pe care trebuie sa o urmezi cu ajutorul unui profesionist.
In prima etapa a hipnozei, se urmareste ca terapeutul sa capteze atentia pacientului. In acesta etapa se fac sugestii, iar unele cazuri mai dificile se folosesc alte strategii terapeutice pentru a-l ajuta pe pacient sa renunta la fumat sau sa-si recapete increderea.
In timpul hipnozei, pacientul isi poate aminti lucruri pe care in starea normala, constienta, probabil nici nu are habar ca s-au intamplat vreodata. In general, acest lucru se intampla cand pacientul sufera un soc puternic sau o depresie care ii blocheaza amintirile legate de un eveniment anume din viata sa.
Pentru efectul garantat al terapiei, relatia dintre pacient si specialist trebuie sa fie una de maxima confidentialitate si incredere, pentru a-l ajuta pe pacient sa se simta ca intre prieteni si sa poate vorbi despre orice si in afara hipnozei. Fara anumite detalii din viata privata, detalii de care pacientul sa fie constient cand le povesteste, terapeutul nu poate face legaturi si conexiuni intre starea de hipnoza si cea constienta.