fbpx

Boala Crohn

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala care cauzeaza inflamarea si ulceratia tubului digestiv. Acesta boala poate aparea la orice varsta, dar debutul este mai frecvent la tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani ( rar poate dubuta in copilarie ).
Conform studiilor, boala Crohn se pare ca este produsa de o reactie anormala a sistemului imunitar la bacteriile aflate in intestin si care nu produc in mod obisnuit boli.
Factorii de risc ai aparitiei bolii Crohn sunt sunt urmatorii:
– originea rasiala ( la albi riscul esta mai crescut )
– varsta tanara.
– istoricul familial.
– fumatul.
– locuitorii din zonele puternic industrializate.
Simptomele bolii inclus urmatoarele:
– crampe si dureri in zona abdominala.
– eliminarea sangelui in materiile fecale.
– diaree ( intre 10 si 20 scaune pe zi ).
– febra mare de pana la 40 grade.
– pierderea poftei de mancare.
– scaderea in greutate.
– aparitia ulcerului ( boala Crohn incepe cu zone mici, imprastiate pe suprafata intestinului, insa aceste zone evolueaza in ulceratii care penetreaza adanc si uneori perforeaza peretii intestinului.)
– oboseala cronica, artrita, inflamarea ochilor.
Metodele de diagnosticare sunt diverse. Diagnosticul cert este pus de colonoscopie cu biopsia leziunilor si examinarea anatomopatologica a acestora. Colonoscopia este mai precisa decat radiografia cu bariu la detectarea ulcerelor mici sau a zonelor mici de inflamare a colonului si a zonei terminale a ileonului.
Se mai pot utiliza irigografia si radiografia intestinului subtire. De asemenea tomografia computerizata poate ajuta la detectarea abceselor. Analiza sangelui poate evidentia prezenta anemiei sau semne de infectie.
Nu se poate realiza profilaxia bolii Crohn deoarece, pana in prezent, nu este cunoscuta cauza exacta a bolii. Tratamentul pentru aceasta boala, vizeaza ameliorarea simptomelor si reducerea inflamatiei . Medicamentele antiiflamatorii sunt de multe ori primusl pas in tratamentul bolii Crohn. In plus fata de controlul inflamatiei, sunt si medicamente care pot ajuta la usurarea simptomelor ( antidiareice, laxative, analgezice, suplimente de fier ). Utilizarea antibioticelor se va face numai si numai la sfatul medicului specialist sau de familie.

Citeste si:  Ai grija ce mananci! Gustarile rontaite pe fuga iti pot afecta silueta!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.