
Constipatia apare ca urmare a modificarii stilului de viata. Trecerea de la o viata fizic activa la sedentarism sau un orar neregulat al meselor si timpului de odihna, combinat cu situatii stresante, pot antrena dereglarea ritmului evacuarii colonice.
O problema atat de comuna cum este constipatia, poate avea urmari grave, daca nu consultati un medic si daca nu urmati indicatiile acestuia. Cu alte cuvinte, precizarea unui diagnostic este absolut necesara, medicul fiind cel care stabileste, conform stratificarii individualizate a riscului de a avea o boala serioasa, oportunitatea unor investigatii suplimentare.
Factorii care pot duce la contispatie sunt diversi, insa principalul este regimul alimentar. Curele de slabire cu regimuri exclusiv pe baza de carne, insotite de contraindicarea painii, a leguminoaselor uscate si a dulciurilor concentrate ( miere, gem sau fructe dulci) pot determina aparitia constipatiei.
Primul pas care trebuie facut in combaterea constipatiei consta in modificarea stilului de viata : efectuarea unor exercitii fizice zilnice, a unor tehnici de relaxare, a mersului pe jos, impunerea unui regim alimentar echilibrat, cu un consum suficient de lichide:
Minim1.500 – 2.000 ml de apa pe zi, adoptarea unui regim bazat pe fibre vegetale solubile, cum ar fi fasolea verde, soia, spanacul, dovleceii.
Inlocuirea painii albe cu cea din faina integrala sau neagra.
Consumul de fructe uscate sau crude, bogate in pectine.
Introducerea zaharurilor concetrate: mierea, gemul de fructe, sucuri de fructe, acidul citric din mere, pere, portocale, caise si cirese cu efect laxatix-osmotic.
Laxativele sunt si ele bune, insa luate cu precautie. Acestea contin antracenozide, substante care activeaza motilitatea intestinala prin mecanisme celulare, se absorb si pot determina efecte adverse importante la adiministrarea de lunga durata.
Cele mai folosite laxative sunt scoarta de crusin ( Frangulae cortex ), fructele si frunzele de specii de Cassia ( Sennae folium et fructus), extractele de Aloe, uleiul de ricin ( Ricini oleum), glicorezinele din vlobura – rochita – randunicii ( Convolvuli rhizoma), ultimele doua fiind ceva mai drastice.
Extractele din alge brune ( Carrageen ), alge rosii ( Agar-agar ),seminte de in ( Lini semen ), seminte de cuticula de specii de patalgina sunt bine suportate in constipatiile croncie, intrucat nu se resorb si nu au efecte adverse, cu exceptia balonarii si flatulentei de la inceputul adiministratiei.
Un exemplu de formula laxativa: amestec in parti egale din frunze de Senna, flori de musetel, fructe de fenicul, frunze de melisa. Se bea seara la culcare o infuzie din 2 lingurite de amestec de plante la 200 ml de apa.