fbpx

Casa ta sub semnul zodiilor III – bucataria

Bucataria. Intre functional si estetic, bucataria ocupa un rol important in cadrul casei noastre. Daca cei mici pot imparti un singur dormitor, camera de oaspeti poate fi reprezentata, la nevoie, de unul dintre celelalte dormitoare, daca livingul pastreaza inca dimensiunile fostei sufragerii, bucataria nu poate sa lipseasca, fiind parte esentiala a caminului nostru. Si pentru ca vorbim de estetic, bucataria nu mai urmareste neaparat liniile functionalismului, ea schimbandu-si treptat forma, pentru a ajungem la forme futuriste, adevarate opere de arta.

Materiale scumpe, texturi neobisnuite, imbinari desavarsite, forme care surprind esenta viitorului, toate acestea definesc bucataria de azi. Cum fiecare dintre noi isi ambienteaza casa dupa propriile gusturi si cum zodiile si-au pus deja amprenta asupra dormitoarelor noastre, e timpul sa vedem in ce fel influenteaza zodiacul amenajarea zonei dedicata bucatariei.

Nativa din „berbec” are un spirit energic si mereu tanar. Este in continua miscare, viata ei se desfasoara in secvente ce se succed cu rapiditatea, asa ca, in putinul timp pe care si-l petrece acasa, are nevoie de un spatiu organizat, fluid si care sa ii inlesneasca trecerea. Si nu e nevoie sa isi puna etichete pe fiecare dulap, dar mobilierul din bucatarie trebuie sa pastreze linii curate, simple dar nu simpliste, care sa se modeleze dupa nevoile nativei noastre. O combinatie cromatica potrivita pentru o astefel de bucatarie cuprinde nuante neutre, ce scot in evidenta volume negre, elegante, care dau un aer de rafinament.

Alegem negrul pentru a crea legatura dormitor-bucatarie, dat fiind faptul ca, in dormitor, pe perete, se profileaza un panou negru. Pentru a solidifica aceasta legatura, in bucatie pot fi folosite vase ornamentale rosii, care imprumuta din pata de culoare intalnita in dormitor. Peretii vopsti in nuante neure de crem sau bej pot primi o placute ceramice in tonuri mai inchise, care isi sustin argumentul functional in zona masinii de gatit si a blatului de lucru. Placutele formeaza o suprafata cu un aspect placut si care poate fi intretinuta cu usurinta. Zona centrala a bucatiei poate fi gazda unui blat multifunctional care sa fie impartit intr-o zona de luat masa, o zona de lucru si o zona care sa cuprinda lavoarul. Ca materiale si texturi aceasta bucatarie este armonizata de alaturarea fericita a lemnului vopsit in nuante inchise, a metalului-inox, a pietrei naturale – granitul si a celei artificiale – ceramica.

Nativa din „taur” isi petrece o mare parte a timpului in bucatarie. Considerand gatitul o adevarata arta, este adepta mancarurilor gatite in casa, cu suflet si pricepere. Fiind un semn “posesiv”, ii place sa isi achizitioneze foarte multa aparatura electrocasnica, ustensile, carti de bucate, care trebuie sa isi gaseasca fiecare locul in bucatarie, de aceea avem nevoie de un spatiu generos, utilizat la maxim.

Astfel, numeroase obiecte pot fi atarnate de diverse corpuri suspendate. In cadrul bucatariei se poate gasi o zona insulara care incorporeaza dulapuri pentru depozitare, acestea fiind acoperite cu un blat din granit, cu lavoar si o zona de lucru. Peretii sustin dulapuri din lemn care acopera un blat ceramic. El cuprinde zona masinii de gatit si zona de lucru. Pe acest blat se gaseste doar plita, cuptorul fiind inclus intr-un corp de mobilier mai voluminos, incastrat in perete. Si aici alaturarea de lemn, inox si piatra da nastere unui rafinament specific nativei din taur.

Nativa din „gemeni” vede in bucataria ei aripa de entertaining a casei. Aici se poate intalni cu prietenii si isi poate expune talentul actoricesc, umorul ei iesit din comun. Chiar daca nu e o fana convinsa a gatitului, ii face placere sa mai experimenteze din cand in cand. In rest prefera sa comande mancare si sa isi petreaca timpul liber printre discutii, in compania celor dragi, in detrimentul zecilor de ingrediente. Pentru aceasta, bucataria trebuie sa respire liber, orice surplus perturbind procesul de comunicare. Fiind semnul dualitatii, bucataria poate fi reprezentata cromatic de o combinatie de crem si wenge, care incalzeste atmosfera si o pregateste pentru seara cu prietenii.

Citeste si:  Decorare casa de Valentine's Day

Pentru ca se cauta simplitatea, materialele utilizate la nivelul mobilierului nu sunt numeroase, ci se foloseste cuplul lemn-inox, acesta din urma fiind folosit in proportii reduse. Pardoseala este formata dint-o placare cu placi ceramice uni, intr-o culoare neutra.

Nativa din „rac” este intruchiparea perfecta a firii generoase si ospitaliere, care este mereu in slujba celorlalti. Ii place sa gateasca, sa se bucure de bucataria ei si sa ii faca si pe ceilalti sa se simta bine in acest spatiu. De aceea pune accentul pe locul unde stau oaspetii sai. Fie ca este vorba de o ruda apropiata sau doar de un prieten, ii place sa il faca sa se simta confortabil, ca in propria casa. Asa ca pune accent pe detalii, ca genul de mobilier ales, pe continuitatea bucatarie – casa prin folosirea si la acest nivel a scaunelor tapitate cu material textil, acoperit cu motive florale. Mobilierul urmareste latura traditionala combinind lemnul cu sticla si uneori paseste spre modern, prin accente metalice. Si aici locul de luat masa este cuprins intr-o zona insulara formata din dulapuri din lemn acoperite cu un blat-suport pentru lavoar si pentru zona dedicata servirii mesei. Ca si in dormitor, atmosfera este insufletita de prezenta unor ghivece cu flori, care aduc natura mai aproape, impletind-o cu frumusetea lemnului ales.

Nativa din „leu” este mereu implicata in proiecte marete. Si asta se intampla chiar si in bucatarie. Fie ca e vorba de o simpla prajitura sau de un tort pentru ziua de nastere a celui mic, leoaia isi aduna trupa de ajutoare si incepe astfel sa gateasca cu gust. De aceea avem nevoie de o zona ampla de lucru care poate functiona, in acelasi timp, si ca bar. Lavoarul este incadrat intr-un corp separat de restul pieselor de mobilier, care se detaseaza si fluidizeaza circulatia. Bucataria are un aspect curat si ingrijit, peretii find acopertiti cu un strat alb, in zona de lucru fiind ascunsi in spatele unor suprafete protectoare din lemn sau metal. Lumina naturala este asigurata de prezenta unor ferestre generoase, iar cea artificiala de spoturi dispuse in zona tavanului. Lumina artificiala este suplimentata si de spoturi cuprinse in piesele de mobilier dispuse deasupra masinii de gatit si a zonei de lucru din spate. Pardoseala este reprezentata de o placare cu placi ceramice, cu nuante de crem sau bej.

Citeste si:  Piept de curcan umplut

Fecioara. Daca inca nu s-a inventat bucataria care sa se curete singura atunci ar fi cazul ca cineva sa se gandeasca la acest lucru. Cu toate ca nici atunci nu ar multumi-o in totalitate si sigur ar mai gasi ceva care trebuie sters de cel putin 10 ori. Bucataria ei este luminoasa, are un aspect extrem de ingrijit, parca straluceste bucurindu-se de atentia pe care i-o acorda. De aceea am ales pentru ea o bucatarie care se deschide spre exterior prin ferestre mari, un mobilier alb cu un aspect curat si scaune tapitate cu materiale in culori neutre. Pardoseala este alcatuita dintr-un parchet tratat, care sa reziste la umezeala, in culori neutre si in tonuri deschise. Acesta este completat estetic, in zona superioara a camerei, de o grinda care primeste pe inaltime o acoperire cu un strat apropiat de culoarea parchetului. Si pentru ca ii place sa gateasca, i-am pregatit o zona de lucru foarte mare, care poate sa cuprinda, la nevoie, si blatul barului. Daca este posibil, poate sa profite chiar si de lumina care se strecoara print-un luminator. Astfel bucataria ei va fi coplesita de lumina si buna dispozitie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.