
Secretul pentru o viata frumoasa in lumea in care traim noi este echilibrul dintre job si viata sociala/privata. Acesta este cel mai adesea mentionat ca fiind cel mai potrivit pentru rezultate exceptionale pe ambele laturi. Un angajat care este foarte liber la locul de munca s-ar putea sa nu mai dea randament, iar pe de alta parte, un program foarte aglomerat duce la o senzatie de oboseala care va afecta de asemenea rezultatele proprii.
Chiar daca la locul tau de munca nu gasesti aceleasi spatii de recreere, aceleasi facilitati ca la sediul Google, exista cateva metode prin care poti fi un angajat fericit. Sfaturile nu vi le dau numai eu, ci vi le dau cativa angajati care au implinit deja minim patru ani de activitate in aceeasi companie si care nu se gandesc in acest moment la o schimbare de loc de munca. Iata mai jos cateva modalitati prin care ei pleaca zambind dupa o zi de petrecuta la birou.
Fac ceva ce le face placere in fiecare zi. Chiar daca nu le place actualul loc de munca, incearca sa gaseasca macar un singur aspect din rutina zilnica pe care il fac cu placere. Astfel, angajatii fericiti:
Isi stabilesc obiective clare privind cariera si realizeaza apoi o comparatie cu ceea ce le ofera actualul loc de munca. Comunica des cu superiorul lor pentru a intelege ce se doreste de la ei si verifica apoi aceste cerinte cu lista de prioritati privind cariera personala. Daca acestea nu conicid deloc si nici nu sunt semne ca se va ajunge la un numitor comun in perioada urmatoare, incep sa considere un nou loc de munca care sa corespunda asteptarilor lor pe termen lung.
Sunt mereu la curent cu ce se petrece in jurul lor la locul de munca. Unii angajati nu se simt satisfacuti de contributia lor in cadrul companiei unde lucreaza deoarece nu stiu cum evolueaza compania si care este meritul lor in evolutia acesteia. Angajatii fericiti incearca sa obtina in mod constant informatii globale privind activitatea lor in cadrul companiei, convinsi fiind ca pasivitatea nu le va aduce beneficii.
Nu isi iau angajamente pe care nu le pot indeplini. Una din cele mai importante cauze de stres la locul de munca este data de neindeplinirea unor sarcini asumate. Multi angajati petrec mai mult timp inventand scuze si facindu-si griji pentru consecintele neindeplinirii unor sarcini decat pentru punerea lor in practica. Angajatii fericiti isi organizeaza bine timpul si in acelasi timp isi evalueaza obiectiv asumarea de noi sarcini.
Evita negativismul. Indeplinirea sarcinilor nu duce direct la o stare de fericire la locul de munca, mai ales daca suntem inconjurat de persoane negativiste. Felul acestora de a fi va avea efecte asupra psihicului nostru. De aceea angajatii fericiti le evita atat pe ele, cat si subiectele de discutie aflate in aceeasi arie.
Isi fac prieteni la locul de munca. Un prieten la locul de munca le face atmosfera de lucru mai placuta. Incearca sa isi cunosca toti colegii de munca, iar de unii chiar se apropie, iar prietenia lor le este ajutor atat in indeplinirea sarcinilor, cat si in viata privata.
Angajatii fericiti vin la birou cantand, se bucura de soarele diminetii, se gandesc la suprize pentru sefii si colegii lor, sunt mai voluntari, mai implicati. Ei lucreaza cu mai multa placere pentru ca le place mediul si se simt bine in pielea si in statutul lor profesional. Orice companie tinde sau ar trebui sa tinda sa aiba cat mai multi angajati fericiti, dar adevarul este ca asa ceva se intalneste numai in companiile care invata sa ofere angajatilor tot ce e mai bun, sperind in reciprocitate.