fbpx

Suzeta sau degetel

Deseori copilul tau abandoneaza suzeta pentru degetel. O fi bine? O fi rau? Haideti sa vedem.
Suzeta
Nu o sa aiba dintii strambi si nici nu o sa i se deformeze bolta palatina (cerul gurii) pentru ca isi gaseste alinare sugand in afara orarului de masa. Si atunci de ce sa il lipsesti de aceasta placere? Pe de alta parte, nici nu exagera: suzeta nu este solutia unica a tuturor problemelor lui. Deci nu ii vei putea linisti intotdeauna, cu ajutorul ei. Poate ii este foame, poate este cazul sa ii schimbi pampersul, poate ii este urat fiindca este singur. Cauta sa intelegi cauza nemultumirii puiului tau. Tine cont si de faptul ca, daca ii lasi suzeta tot timpul, exista riscul sa nu se mai poata „desparti” de ea la vremea cuvenita- respectiv 3-4 luni. Si, ai grija sa le faci despartirea cat mai usoara: ia-i suzeta din gura cu un gest delicat, in momentul in care este absorbit de un joc si devine mai putin „vigilent”. Astazi un pic, maine un pic, il vei obisnui cu absenta ei pe perioade tot mai lungi. Si,intr-un final, vei mai apela la ea doar in clipele in care bebe este furios nevoie mare sau cand nu vine Mos Ene pe la gene.
Degetelul
Ai vazut si tu „bebelousi” care trag hotarat din suzeta si cand joaca lego sau merg pe tricicleta. Au „beneficiat” de ea fara masura si aceasta practica indelungata creeaza dependenta. Risc exclus atunci cand copilul a fost lasat sa se calmeze si in „compania” degetelului personal de la mana sau de la picior.
Nici aceasta „practica” nu pune in pericol dantura: riscul de „adancire” a danturii apare abia la 6-7 ani, cand dintii de lapte sunt inlocuiti, treptat, de dintii definitivi. Admitand ca un copil isi mai suge inca degetul la aceasta varsta, atunci da, este cazul sa il „sperii” avertizandu-l ca s-ar putea sa ii creasca dantura stramb. Este deja destul de mare ca sa inteleaga si sa se corecteze singur.

Citeste si:  S-a descoperit o molecula care ne apara inima de infarct
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.