fbpx

Invoca un ‘NU’ strategic sefului

Motivele pentru care refuzi o sarcina primita din partea sefului tau sunt dintre cele mai diverse: fie nu ti se potriveste, fie nu stii care este solutia si nici nu vrei sa afli, fie este sub nivelul tau profesional, etc. In fata superiorilor insa, refuzul explicit de a duce la indeplinire taskul primit este o problema foarte delicata pe care e bine sa o tratezi cu o strategie clara, sigura, completa, bine pusa la punct.

Pasul 1. Nu spune ‘NU’.
Atunci cand seful tau iti propune o anumita sarcina care iti zbarleste pielea pe tine numai la auzul ei, zambeste frumos, accepta in foarte putine cuvinte, eventual printr-un simplu dat din cap sau un ‘OK’.

Pasul 2. Cantareste-ti optiunile.
Pentru fiecare dintre sarcinile refuzate sau ratate, imaginea ta de ‘angajat-model’ mai pierde putin din valoare. Asigura-te ca nu ai avut prea multe refuzuri pana acum. S-ar putea transforma in ceva simptomatic, care sa te dezavantajeze profund, inclusiv pe termen lung. Intrucat am stabilit ca vei declina responsabilitatea indeplinirii respectivei sarcini, optiunile tale ar putea fi sa:

Citeste si:  Copiii strazii romani la festivalul de la Venetia

• Delegi responsabilitatea. Identifica un coleg potrivit sa duca la indeplinire sarcina, prezinta-i-o ca pe o oportunitate, sugereaza-i subtil sefului avantajele de a face echipa cu colegul tau si retrage-te incet.

• Gasesti o sarcina alternativa interesanta pentru tine si expune-i sefului tau, printr-o prezentare sugestiva, importanta ei vitala si prioritatea ‘numarul 1’ pe care o reprezinta pentru companie. Sefului i se va parea brusc o irosire a resurselor implicarea ta in orice altceva mai putin important de-atat.

• Calci pe inima si ii trimiti sefului tau agenda ta de lucru pentru zilele urmatoare. Evidentiaza prin expunere larga, in prim-plan, a sarcinilor importante pe care le faci cu placere, urmate de cele care nu te deranjeaza, valorizeaza-le in mod exagerat si pozitiv, iar la final adauga sarcina in discutie intr-o formulare simplista, fara importanta.

Citeste si:  Adio, Lembit!

Pasul 3. Bazeaza-te pe puterea ta de sugestie.
Oricare ar fi modalitatea aleasa de a declina responsabilitatea indeplinirii unei sarcini, modalitatea directa nu este foarte indicata. Fa din toata aceasta actiune un exercitiu prin care induci sugestiile tale sefului, colegilor, tuturor celor implicati. Ideea de baza este sa ii faci sa creada ca deturnarea de la decizia atribuirii acelei sarcini tie, le apartine complet. Creeaza un orizont de asteptare pozitiv pentru actiunile tale viitoare. Promite-i de exemplu sefului tau realizari marete odata cu noua sarcina primita, cea aleasa ca alternativa mai interesanta si atractiva pentru tine. Deseneaza-i colegului care preia, in urma strategiilor tale, sarcina refuzata de tine, o imagine incurajatoare si favorabila lui.

Citeste si:  BALKANIK! FESTIVAL, editia a doua! – muzica, traditii si spectacole incendiare

Pasul 4. Aplica si respecta strategia initiala
Pe parcursul ‘procesului’ pot aparea modificari minore, desigur. Pentru o desfasurare coerenta care sa duca la rezultatul dorit insa, e nevoie de constanta si siguranta in executie. Bazeaza-te pe cunostintele acumulate si profita de slabiciuni. Pastreaza in minte latura etica insa a intregii actiuni, aceea ca, desi seful tau este factorul decizional, nu ar fi nici in interesul lui, nici in al companiei sa preiei o sarcina pe care nu o vei indeplini cu toata convingerea. Imprima acest aspect si in constiinta superiorului tau si in cea a colegului / colegilor implicati. In plus, pe parcurs, sansele sa-ti gasesti vocatia de strateg sunt foarte mari si ti-ar putea crea noi oportunitati viitoare, nebanuite.

2 Comentarii
  1. mai rau este ca daca tot spui sefilor nu, nu… s-ar putea sa te servesca tot cu un NU atunci cand ceri o marire de salariu; este firesc sa se intample asa; eu cred ca atata vreme cat nu ti se cer lucruri aberante ar trebui sa ne oferim sa ducem la indeplinire sarcinile trasate de sef

  2. ce bine ar fi daca as reusi si eu sa zic \”nu\” in fata sefului macar o data! incerc mereu strategii diferite, dar la final nu reusesc nimic! ..si in plus eu sunt colega careia i se paseaza sarcinile, deoarece citez:\” nu am familie care sa ma astepte acasa\”…..o sa incerc insa si strategia asta..revin sa spun cum a mers!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.