fbpx

Fructe de la A la Z

Avocado
250 kcal/100 g
Fruct exotic asemanator cu para, avocado reprezinta o sursa importanta de antioxidanti, proteine si fibre. Sarac in colesterol si sodiu, este util in controlul greutatii corporale.
Afine
75 kcal/100 g
Datorita continutului mare de antioxidanti si nivelului scazut al zaharului, afinele sunt considerate aliment-medicament. Pigmentii care dau nuanta albastruie fructului protejeaza corpul impotriva radioactivitatii si regleaza anumite procese imunitare.
Arahide
600 kcal/100 g
Sunt o hrana vegetala bogata in fibre, vitamine, minerale si proteine. Contin 26% proteine, mai mult decat lactatele si ouale.
Ananas
52 kcal/100 g
Descoperit de Cristofor Columb in Antile, deliciosul ananas a ajuns in Europa abia in secolul al XVI-lea, fiind cunoscut ca un veritabil nutritiv, diuretic, dezintoxicant si stimulator al potentei sexuale.
Banane
85 kcal/100 g
Fruct foarte nutritiv, banana este mai hranitoare decat cartoful si carnea. Contine mult potasiu, vitamine si saruri minerale.
Caise
49 kcal/100 g
Cu un continut masiv de vitamina A, grupul de vitamine B, zaharuri naturale, saruri minerale si oligoelemente din belsug, caisele sunt foarte nutritive, racoritoare si au efect laxativ.
Castane
200 kcal/100 g
Bogate in fier, castanele sunt recunoscute ca energizant, remineralizant, tonic nervos, venos si muscular, antianemic si antiseptic. Se pot consuma coapte sau sub forma de piureuri.
Coacaze
54 kcal/100 g-rosii
65 kcal/100 g-negre
Atat cele negre cat si cele rosii contin un numar impresionant de minerale si vitamine, revitalizeaza rapid organismul, maresc imunitatea si reechilibreaza metabolismul.
Curmale
505 kcal/100 g
Cunoscute din cele mai vechi timpuri, fructele palmierului, curmalele, prin valoarea energetica si prin savoarea deosebita pe care o au sunt si un aliment si un medicament prevenind imbatranirea.
Cirese
73 kcal/100 g
Sunt recunoscute pentru faptul ca detoxifiaza organismul prin eliminarea de toxine si prin normalizarea tranzitului intestinal, prevenind imbatranirea.
Capsuni
40 kcal/100 g
Contin la fel de multa vitamina C ca si portocalele, sunt diuretice, stimuland eliminarea acidului uric, a toxinelor si a colesterolului.
Fistic
650 kcal/100 g
Face parte din grupa oleaginoaselor, avand o valoare energetica foarte ridicata. Reduce riscul aparitiei bolilor de inima.
Grapefrut
50 kcal/100 g
O imperechere intre lamaie si portocala, grepfrutul contine putine calorii, in schimb are mult potasiu, vitamina C si grupul de vitamine B. Este excelent in curele de slabit.
Gutui
66 kcal/100 g
Simbol al iubirii si fertilitatii in antichitate, gutuile sunt bogate in acid citric si pectina cu efect benefic asupra sistemului circulator, determinand diminuarea tensiunii arteriale. Stimuleaza pofta de mancare fiind benefic in anemie.
Kiwi
61 kcal/100 g
Originar din Cina, kiwi are un continut foarte bogat de vitamina C, fibre, potasiu si luteina, ceea ce il face eficient in prevenirea bolilor de inima, a diabetului si cancerului.
Lamai
29 kcal/100 g
Cultivata mai ales in Spania si Portugalia, lamaia este racoritoare, tonic al sistemului nervos central, diuretic, antiscorbutic, remineralizant datorita continutului extrem de ridicat de acid citric din suc.
Mandarine
53 kcal/100 g
Au aceleasi proprietati ca si portocala, dar contin mai putine minerale. Sunt energetice si inlesnesc evacuarea intestinala.
Mango
65 kcal/100 g
Delicios, fie simplu, fie in salate, prajituri sau ca suc, mango are in compozitie fitoelemente si vitamina C care influenteaza pozitiv starea de sanatate si incetinesc procesul de imbatranire.
Macese
117 kcal/100 g
Sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat in vitamina C si a unor cantitati mai mici din vitaminele A, B1, B2, PP si K. Constituieo arma in combaterea si prevenirea racelilor.
Masline
437 kcal/100 g-negre
177 kcal/100 g-verzi
Uleiul obtinut din fructe este bogat in acizi nesaturati si vitamina E, fiind un adjuvant in tratamentul diabetului insulinodependent si al ulcerului gastric. Au efect laxativ si stimuleaza secretia biliara.
Mere
52 kcal/100 g
Aflat sub protectia zeitei abundentei in antichitate, marul este tonic, racoritor, depurativs anguin fiind recomandat in astenii, surmenaj, insomnii.
Migdale
576 kcal/100 g
Alaturi de celelalte fructe oleaginoase, migdalele sunt foarte calorice, contin lipide, acizi grasi monosaturati, si putini acizi grasi saturati, mangeziu constituind astfel factori protectori cardiovasculari.
Mure
43 kcal/100 g
Inrudite cu zmeura, avand aceleasi proprietati terapeutice, murele au calitati depurative, racoritoare, laxative in stare proaspata si antidiareice in stare uscata.
Nuci
654 kcal/100 g
Sunt fructe deosebit de calorice, bogate in potasiu, fosfor, cupru, magneziu, vitamine, saruri minerale si diferite uleiuri volatile, protejand impotriva tumorilor maligne, aterosclerozei, accidentelor cerebrale si astumului bronsic.
Piersici
39 kcal/100 g
Aliment indicat in cazul oboselii sau starilor depresive, piersicile, datorita fosforului pe care il contin, protejeaza celulele nervoase. Sunt bogate in vitaminele A, B1, B2, intaresc imunitatea organismului.
Pere
58 kcal/100 g
Cele 40 de soiuri de pere au efect laxativ. Ceaiul facut din fructe si frunze de par contine glucoza, care ajuta la scaderea durerilor vezicii biliare.
Prune
46 kcal/100 g
Simbol al norocului in Japonia, prunele sunt bogate in vitamina C, fibre, potasiu, au efect energizant fiind indicate in astenii, anemii, surmenaj.
Pomelo
38 kcal/100 g
Cu gust de grepfrut dulce, pomelo este bogat in vitamina C si minerale. Previne racelile si gripa stimuland sistemul imunitar. Pomelo are propietati diuretice, ajutand la tratarea obezitatii.
Pepene
30 kcal/100 g-rosu
54 kcal/100 g- galben
Campion in curele de slabire, pepenele rosu are proprietati detoxifiante si diuretice puternice, fiind recomandat celor care au pietre la rinichi. Pepenele galben are un puternic efect antioxidant, vitalizant si regleaza apetitul.
Portocala
47 kcal/100 g
Numita si „fructul soarelui”, portocala cunoaste peste 100 de varietati. Este foarte bogata in vitaminele C, A si carotene, saruri minerale si acizi, esente aromate si are proprietati antioxidante si remineralizate.
Stafide
299 kcal/100 g
Sunt o sursa de antioxidanti si vitamine A, C, fibre si minerale, fiind benefice in digestie si in reducerea riscului de hipertensiune arteriala.
Struguri
69 kcal/100 g
Fruct sacru, asemenea maslinului, strugerele de masa al sau negru are un gust si o aroma deosebita si efecta remineralizant, diuretic si energetic.
Smochine
75 kcal/100 g
Considerate hrana atletilor in antichitate, smochinele reprezinta o sursa bogata in calciu fiind foarte hranitoare pentur orice dieta. Au efect tonifiant, diuretic si laxativ.
Visine
66 kcal/100 g
Cu proprietati asemanatoare cireselor, contin substante anticoagulante, fiind recomandate celor care sufera de ateroscleroza sau au probleme ale sistemului venos.
Zmeura
52 kcal/100 g
Adevarata colectie de vitamine si minerale, zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pancreas si sistemul respirator. Frunzele sunt un antihemoragic si un reglator hormonal redutabil.

Citeste si:  Evidentierea pometilor (video)
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.