
Iti cauti un loc de munca de ceva timp si in sfarsit l-ai gasit pe cel care ti se potriveste de minune. Acum este timpul sa-ti dai preavizul si sa lasi trecutul inurma. Iata cativa pasi ce te ajuta sa-ti dai demisia intr-un mod elegant si demn:
1. Anunta-ti verbal seful ca ai de gand sa-ti depui preavizul si ca timp de doua saptamani esti disponibila sa-l ajuti pentru a muta indatoririle tale catre altcineva. In cazul in care ti se cere, da-i acestuia si o scrisoare in care iti anunti demisia. Incearca sa o faci cat mai concisa: „Demisionez pentru a urma o noua oportunitate. Va multumesc pentru ca mi-ati permis sa lucrez aici”.
2. In cazul in care esti intrebat de motivele plecarii, cel mai bine este sa fii politicoasa si sa-i spui sefului ca esti pregatita sa accepti mai multe responsabilitati, dar simti ca vei avea mult mai multe oportunitati de crestere la o noua companie. Nu acuza si nu face pe nimeni de rusine in momentul in care iti dai demisia de la job-ul curent.
3. Daca-ti sunt puse si mai multe intrebari in ceea ce priveste noua ta pozitie, poti sa spui numele noi companii, dar fii pregatita sa primesti telefoane de la sef atunci cand nu reuseste sa gaseasca un fisier sau cand are intrebari despre cum ai reusit sa faci un anumit lucru. Daca poti face asta, roaga-ti seful sa te sune seara, acasa, atunci cand are nelamuriri si nu uita sa-ti monitorizezi apelurile.
4. Scrie preavizul cu atentie. Cu doua saptamani inainte este ok, dar exista si exceptii. Unele companii iti vor spune sa pleci imediat. Acest lucru ar trebui sa fie ok pentru tine, deoarece iti va permite sa-ti incepi noul job mai repede. In cazul in care nu ti-ai gasit inca un alt loc de munca, este foarte posibil sa fii eligibil pentru ajutor de somaj.
5. Ramai la aceeasi poveste si atunci cand iti discuti demisia cu colegii. In cazul in care spui colegilor ceva diferit de ceea ce i-ai spus sefului, vorba va merge mai departe si e foarte posibil sa ai probleme si sa lasi un sentiment negativ in urma.
6. Fii prietenoasa, grijulie si politicoasa tot timpul. Nu stii niciodata cand vei avea nevoie de o referinta sau de o favoare. Chiar daca nu ai de gand sa mai pastrezi legatura cu nimeni de la vechiul job, incearca sa nu-ti barfesti colegii.
7. Daca ai o relatie buna cu vechiul sef, trimite-i un mail personalizat, in care sa-i multumesti pentru ajutorul si indrumarea pe care ti le-a dat de-a lungul anilor.