
Intoleranta la gluten este o afectiune cronica a intestinului subtire provocata de propriul sistem imunitar, avand insa, dupa cum au demonstrat specialistii, si o componenta genetica. Boala afecteaza atat adultii cat si copii.
Simptomatologia poate avea caracter intermitent (simptomele apar sau dispar la un interval de timp). Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de intensificare si de ameliorare ale acestora.
Pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune prezinta un risc crescut in aparitia cancerului intestinului subtire, al cancerului cavitatii bucale sau al esofagului.
Intoleranta la gluten se impune a fi divizata in trei categorii distincte:
boala celiaca
sensibilitatea la gluten non-celiaca
alergia la grau.
Boala celiaca se produce atunci cand proteinele din gluten (glutenina si gliadina) declanseaza un raspuns imun nejustificat. Anticorpii astfel produsi ataca mucoasa intestinului subtire, intr-un proces denumit atrofie viloasa (de la denumirea de „vili” purtata de perii care captusesc mucoasa intestinala, implicati in absorbirea nutrientilor). Vilii intestinali devin aplatizati si inflamati, ceea ce duce la micsorarea suprafetei de absorbtie a intestinului subtire si afecteaza absorbtia normala a nutrientilor, in special a grasimilor, a vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), a calciului, a fierului. Acest efect de domino are un impact major asupra starii generale de sanatate.
Sensibilitatea la Gluten Non-Celiaca este diagnosticul pus acelor pacienti care desi prezinta simptome ale bolii celiace, obtin rezultate negative sau neconcludente la testele de sange sau la biopsia intestinala. Singura modalitate de a confirma acest diagnostic este dieta prin eliminare, in care pacientul trebuie sa elimine complet din alimentatie glutenul si produsele pe baza de gluten, apoi sa tina un registru de observatie precis in care sa noteze simptomele experimentate inaintea eliminarii glutenului din alimentatie si dupa eliminarea acestuia.
Alergia la grau. Cauzele simptomelor alergiei la grau sunt fundamental diferite de cele ale intolerantei la gluten. Acestea sunt date de un raspuns histaminic la grau, similar febrei de fan sau alergiei la alune. Alergiile la grau se manifesta printr-o diversitate de simptome, ce pot varia de la pacient la pacient. Unele persoane experimenteaza eruptii cutanate, in timp ce la altii principalul simptom il constituie durerile abdominale. Diferenta dintre alergia la grau si intoleranta la gluten poate fi redata simplu, prin reactia organismului: in cazul celei dintai, reactia este rapida (se produce imediat dupa expunerea la alergen), in timp ce intoleranta la gluten se manifesta si se agraveaza in timp.
Care sunt simptomele intolerantei la gluten?
La copii aceasta afectiune se poate instala in momentul diversificarii alimentatiei prin introducerea pastelor fainoase in regimul alimentar (a sasea luna de viata). Aceasta se manifesta prin lipsa apetitului alimentar, instalarea diareei cronice pe o durata mai mare de 3 saptamani, apatie, iritabilitate si o continua degradarea a starii fizice si psihice.
La adulti, in special la persoanele cu predispozitie genetica, boala poate sa apara la orice varsta. In cele mai multe dintre cazuri manifestarile sunt nespecifice, pot lipsi sau pot simula alte afectiuni. Pacientii pot acuza scaune diareice, balonare, vomismente, scadere in greutate, crampe abdominale, depresie, instalarea starii de oboseala, dureri articulare, iar in cazurile in care boala degenereaza poate provoca complicatii cum ar fi infectiile respiratorii repetate, anemie severa, infertilitate, amenoree, osteoporoza.
Persoanele cu boala celiaca pot prezenta si alte afectiuni : dermatita herpetiforma, tiroidita autoimuna, diabetul insulino-dependent, sindromul Sjogren, sindromul Down etc.