
Extractul din frunzele arbustului otravitor Jatropha curcas actioneaza eficient impotriva durerii, parand a avea un mod de actiune diferit fata de analgezicele conventionale, cum sunt morfina si alte produse farmaceutice. Arbustul este originar din America Centrala, dar creste si in alte tari tropicale si subtropicale din Africa si Asia, iar denumirea de „nuca medicinala” si-a dobandit-o in urma utilizarii indelungi ca remediu traditional.
In mod traditional, semintele plantei sunt folosite pentru productia de sapun, lumanari, detergenti, lubrifianti si vopseluri, iar uleiul obtinut din seminte este un combustibil bio.
Pentru a testa efectul analgezic al plantei, oamenii de stiinta au comparat, in laborator, efectele unei doze de 200 mg/kg corp, si respectiv de 400 mg/kg corp, cu efectul unei cantitati egale de acid acetilsalicilic (aspirina).
Rezultatele au aratat ca, in ambele doze, efectul analgezic al extractului este comparabil cu cel al apirinei, ceea ce a reafirmat utilizarea medicinala a plantei. Cu toate acestea, cercetatorii suspecteaza ca extractul actioneaza asupra mecanismelor durerii atat la nivel periferic, cat si central.
„Identificarea de noi analgezice, cu un profil al efectelor adverse diferit si lipsite de probleme precum toleranta ridicata si adictia – identificate in cazul morfinei si altor opiacee – este un domeniu de cercetare deosebit de important. Desi putine dintre remediile traditionale si pe baza de plante ajung sa se tranforme intr-un nou produs farmaceutic, nu trebuie uitat faptul ca aspirina si morfina, la randul lor, au fost derivate din surse naturale”, au afirmat oamenii de stiinta.
Sursa: Eurekalert