fbpx

Cum combatem petele provocate de soare?

Petele maronii de pe piele, provocate de soare sunt unul dintre cele mai inestetice semne ale imbatranirii. Odata cu trecerea anilor, pielea isi pierde vigoarea si aspectul „curat” ca urmare a expunerii indelungate la razele UV ale soarelui sau a uzurii cotidiene. Din fericire, cu putina rabdare si cu ingredientele potrivite, petele de soare pot fi indepartate.

Primul pas in tratamentul petelor provocate de soare este sa intelegem de ce acestea apar. Atunci cand pielea este expusa la raze ultraviolete, organismul uman – prin sistemul sau natural de autoaparare impotriva razelor daunatoare – produce mai multa melanina. Cu toate acestea, pe masura ce imbatranim, productia de melanina se diminueaza facand sa apara pigmentari neuniforme ale pielii.

Persoanele cu o piele deschisa la culoare au mai putine melanocite in organism, ceea ce le predispune la aparitia petelor. Spre deosebire de persoanele cu pielea mai inchisa la culoare, care au deja in organism cantitatea optima de melanocite, organismul persoanele cu pielea deschisa la culoare trebuie sa produca mai intai melanocite suficiente pentru a se apara de razele UV ale soarelui.

Citeste si:  Inapoi la copilarie

O prima metoda de a elimina petele de soare este masarea zonelor afectate cu suc de lamaie. Sucul de lamaie contine acid citric care indeparteaza celulele moarte si straturile de piele deteriorate, facilitand in acelasi timp regenerarea celulara. Tratamentul da rezultate in timp, de aceea se recomanda masarea zonelor afectate de doua ori pe zi, timp de 30 secunde, pentru ca sucul sa patrunda in straturile profunde ale pielii.

Si otetul de mere are proprietati anti-imbatranire. Acesta actioneaza prin ameliorarea petelor produse de expunerea excesiva la soare. Inainte de aplicare, se dilueaza in apa (otet de mere si apa in parti egale), apoi se maseaza pe zonele afectate si se lasa sa actioneze, cateva ore.

Citeste si:  Alegeri sanatoase pentru familia ta

Vitamina E naturala ofera pielii toti nutrientii si mineralele necesare pentru a o pastra intr-o forma optima, ajutand, in acelasi timp, la indepartarea inesteticelor pete de soare. Vitamina E poate fi folosita in forma lichida (fiole) sau aplicand pe zonele cu probleme o crema cu continut ridicat de vitamina E.

Laptisorul de matca este cel mai concentrat aliment-medicament al stupului, fiind nevoie de cantitati foarte mici, pentru efecte mari. Pentru tratamentul pielii imbatranite si afectate de pete produse de soare, laptisorul de matca (o fiola) se amesteca cu putin suc de citrice si se aplica zilnic pe piele.

Pentru ameliorarea petelor de soare si ceapa se poate dovedi un aliat de nadejde. Sucul de la trei cepe se amesteca, in parti egale, cu ulei de masline, se aplica pe zonele afectate, o data pe zi, timp de 15 minute si apoi se clateste cu apa calduta. Tratamentul este recomandat sa dureze timp de o saptamana.

Citeste si:  Solutii anti-plictiseala si anti-stres

Un alt tratament, preparat in casa, al petelor provocate de soare este cel pe baza de hrean. O radacina de hrean rasa se lasa la macerat in otet, timp de cinci zile. Cu amestecul obtinut si, in prealabil strecurat, se ung petele, lasand sa actioneze 15-20 de minute.

Pentru formele mai severe, de pete provocate de soare, se recomanda consultarea unui medic specialist dermatolog, care poate recomanda indepartarea petelor cu laser. Acest procedeu poate fi costisitor, insa efectele sunt imediate.

Ca regula generala, atunci cand pielea este expusa la razele UV ale soarelui se recomanda folosirea unei creme cu factor de protectie adaptat tipului de piele si care protejeaza deopotriva impotriva UVA si UVB. Expunerea neprotejata la soare poate face ca petele sa reapara sau sa devina mai vizibile.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.