fbpx

Amenoreea

Please select a featured image for your post

Ce este amenoreea?

Amenoreea este termenul medical care descrie absenta menstruatiei – a unuia sau a mai multor cicluri menstruale. Femeile care nu au avut trei cicluri menstruale consecutiv sufera de amenoree secundara, iar tinerele, la care menstruatia nu s-a instalat pana la varsta de 16 ani, de amenoree primara.

Care sunt simptomele amenoreei?

Absenta ciclului menstrual reprezinta principalul simptom al amenoreei. In functie de cauze, femeia poate experimenta si alte simptome care insotesc absenta ciclului, precum: scurgeri (cu aspect laptos) din mamelon, caderea parului, migrene, tulburari de vedere, pilozitate faciala excesiva.

Care sunt cauzele aparitiei amenoreei?

Cea mai comuna cauza a amenoreei este sarcina, iar alte cauze pot include probleme ale organelor reproductive sau ale glandelor care controleaza nivelul de hormoni. Tratamentul afectiunii care cauzeaza amenoreea, rezolva de obicei si absenta ciclului menstrual.

Cauzele naturale ale amenoreei, includ: sarcina, alaptarea si menopauza;
Contraceptivele orale pot induce disparitia ciclului menstrual, acesta reaparand dupa intreruperea terapiei, in timp de trei pana la sase luni. Si contraceptivele injectabile sau implantate pot cauza amenoree, la fel si dispozitovelor intrauterine;
Unele medicamente pot provoca amenoree, printre acestea numarandu-se: antipsihoticele, chimioterapia, antidepresivele, antihipertensivele.

Care sunt factorii de stil de viata care pot cauza amenoreea?

Citeste si:  Ce fel de mama esti

Numerosi factori pot cauza aparitia amenoreei. Unii dintre acestia apar in mod normal in viata unei femei, in timp ce altii pot fi un efect secundar al unui medicament sau pot semnala existenta unei probleme medicale.

Stresul emotional, poate altera functionarea hipotalamusului – o zona a creierului care controleaza hormonii reglatori ai menstruatiei. Ca urmare a acestei disfunctii se pot intrerupe ovulatia si ciclul menstrual.
Subponderalitatea – o greutate sub cea normala poate conduce la anomalii in functionarea sistemului hormonal, intrerupand ovulatia. Femeile care sufera de o tulburare de alimentatie, cum sunt anorexia si bulimia, prezinta, in cele mai multe dintre cazuri, amenoree.
Exercitiul fizic in exces poate duce la intreruperea ciclului menstrual, din cauza consumului excesiv de energie care creeaza dezechilibre in organism.
Dereglarile hormonale pot fi si ele responsabile cu intreruperea ciclului menstrual. Numeroase afectiuni pot provoca, la randul lor, tulburari hormonale: Sindromul Ovarelor Polichistice, hipo- si hiper-tiroidismul, tumorile necanceroase ale glandei pituitare, menopauza precoce (care se instaleaza inaintea varstei de 40 de ani).
Problemele structurale se refera la anumite anomalii aparute la nivelul organelor genitale, cum ar fi: leziuni pe uter, lipsa organelor reproductive, anomalii structurale ale vaginului.

Citeste si:  Pentru o piele sanatoasa ...

Care sunt factorii de risc ai amenoreei?

Factorii care pot creste riscul de amenoree includ:

istoricul familial – daca problema este prezenta la mai multe femei inrudite , membre ale aceleiasi familii, riscul este mai ridicat;
tulburarile de alimentatie – amenoreea este mai frecventa la femeile care sufera de tulburari de alimentatie, cum sunt anorexia si bulimia;
sportul – atletele de performanta prezinta un risc sporit de amenoree.

Care sunt complicatiile amenoreei?

Complicatiile amenoreei pot include:

infertilitate – daca nu se produce ovulatia si ciclul menstrual este absent, femeia nu poate ramane insarcinata;
osteoporoza – daca amenoreea este provocata de scaderea nivelulul de estrogen, exista si un risc ridicat de osteoporoza.

Cum poate fi diagnosticata amenoreea?

Vizita la medicul specialist se impune atunci cand lipsesc trei cicluri menstruale la rand sau menstruatia nu s-a instalat pana la varsta de 16 ani. In timpul vizitei medicale, acesta va efectua un examen pelvian pentru a vedea daca exista vreo problema structurala a organelor reproductive si va examina sanii si organele genitale, pentru a vedea daca pacienta experimenteaza schimbari normale, specifice pubertatii.

Amenoreea poate include un set complex de probleme hormonale. Identificarea cauzei poate sa solicite timp si sa impuna efectuarea de analize diferite. Dintre acestea, cel mai frecvent recomandate sunt: testul de sarcina, testul de functionare tiroidiana (TSH), testul de functionare ovariana, testul de masurare a hormonilor masculini, teste imagistice (cum ar fi tomografia computerizata, ultrasonograma, imagistica prin rezonanta magnetica), histeroscopia.

Citeste si:  Cuplurile aleg sa doarma in paturi separate, dupa nasterea primului copil

Cum tratam amenoreea?

Tratamentul se stabileste in functie de cauza identificata a amenoreei. In unele cazuri, administrarea de contraceptive orale poate ajuta la revenirea ciclului menstrual. Amenorrea provocata de tulburari tiroidiene sau pituitare poate fi tratata cu medicatie specifica. Daca se observa ca o tumora sau un blocaj structural cauzeaza amenoreea, se poate impune interventia chirurgicala.

Cum putem preveni amenoreea?

De vreme ce unii factori de stil de viata pot provoca amenoreea, gasirea unui echilibru intre munca, deconectare si odihna poate ajuta la eliminarea stresului si la reaparitia ciclului menstrual.

Ca masura de preventie, se recomanda ca orice femeie sa tina un jurnal al ciclurilor menstruale si sa remarce orice modificare pe care sa o comunice ulterior medicului specialist. Un jurnal va include data la care debuteaza ciclul menstrual, cate zile dureaza si care sunt simptomele suparatoare care intervin.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.