Please select a featured image for your post
Ce este foliculita?
Foliculita apare atunci cand foliculul – invelisul conjunctiv al radacinii parului – se infecteaza. Unele forme de foliculita mai poarta denumirea de foliculita de apa fierbinte si iritatia dupa ras. Infectiile severe pot duce la pierderea permanenta a parului si la aparitia de cicatrici iar formele usoare pot cauza disconfort.
Care sunt simptomele foliculitei?
Infectia se manifesta, de obicei, prin aparitia de basicute mici, albe, similare cosurilor, in jurul unuia sau mai multor foliculi de par. Majoritatea cazurilor de foliculita sunt superficiale, cauzand mancarime si, mai rar, durere, in zona afectata. Foliculita superficiala se vindeca de obicei de la sine, in cateva zile, insa foliculita profunda si cea recurenta pot impune tratament medical.
Semnele si simptomele foliculitei variaza, in functie de gradul de afectare a folicului de par.
Foliculita superficiala, care afecteaza partea superioara a foliculului de par, poate provoca:
aparitia de basicute rosii in jurul foliculilor
aparitia de pustule cu puroi, care se sparg si fac crusta
inrosirea si inflamarea pielii
mancarime sau senzatie de disconfort
Foliculita profunda se declanseaza in nivelurile profunde ale pielii din jurul foliculului de par si il afecteaza in intregime, simptomele incluzand:
aparitia unei umflaturi, de dimensiuni mari
aparitia de pustule cu puroi, care se sparg si fac crusta
durere
aparitia de cicatrici, dupa vindecarea infectiei
Care sunt tipurile de foliculita?
Foliculita superficiala este clasificata in mai multe tipuri, in functie de cauze:
Foliculita stafilococica. Aceasta este o forma comuna de foliculita, caracterizata de mancarime, aparitia de basicute albe, similare cosurilor, ce poate afecta orice zona a corpului unde sunt prezenti foliculi de par. Atunci cand, la barbati afecteaza zona cu barba poarta denumirea de iritatie dupa ras. Se produce atunci cand foliculii de par sunt infectati cu bacteria Staphylococcus aureus. Desi acest tip de bacterii traiesc, in mod normal, pe pielea omului, provoaca infectii doar atunci cand patrund in corp printr-o taietura sau rana (cum ar fi cele provocate de barbierit, scarpinarea excesiva etc.)
Infectia cu pseudomonas sau foliculita de apa fierbinte. Bacteria pseudomonas care poate provoca acest tip de foliculita prolifereaza intr-o varietate de medii, inclusiv in apa de baie cu un nivel de clor si al pH-ului necorespunzatoare. Simptomele (basicute rosii, mancarime, pustule cu puroi, care se sparg si fac crusta) pot aparea dupa opt ore- pana la cinci zile, de la expunerea la bacterie.
Tinea barbae (dermatofitia barbii si gatului). Provocata mai degraba de o ciuperca decat de o bacterie, acest tip de foliculita afecteaza zona cu barba si zona gatului, indeosebi la barbati, provocand mancarime, inrosirea pielii si aparitia de puncte albe. In formele mai grave, simptomele pot fi insotite si de inflamarea nodulilor limfatici si de febra.
Pseudofoliculita barbii. O inflamatie a foliculilor de par din zona cu barba, pseudofoliculita barbii afecteaza barbatii dupa barbierit, in special daca firul de par tinde sa fie curbat catre nivelul pielii. Aceasta provoaca inflamatie si, uneori, pete maronii (cicatrici keloide) pe fata si pe gat.
Foliculita pitirosporum este cauzata de o ciuperca similara drojdiei. Frecventa cu precadere la adolescenti si barbatii tineri, foliculita pitirosporum provoaca aparitia cronica de pustule rosii (pe spate, pe piept si uneori pe gat, pe umeri, pe zona superioara a bratelor si pe fata) insotite de senzatia de mancarime (prurit).
Foliculita herpetica. Barbierirea unei zone afectate de herpes poate duce uneori la raspandirea infectiei herpetice catre foliculii de par din regiunea respectiva.
La randul sau, foliculita profunda, poate include mai multe tipuri, in functie de cauze:
Foliculita gram-negativa. Aceasta forma de foliculita poate aparea atunci cand pacientul este supus unui tratament antiacneic de durata, cu antibiotice. Antibioticele altereaza echilibrul normal al bacteriilor prezente in nas, ducand la proliferarea organismelor patogene (bacterii gram-negative). Majoritatea oamenilor nu au probleme, flora din nas revenind la normal odata cu intreruperea tratamentului cu antibiotice. Cu toate acestea, la unele persoane bacteriile gram-negative se raspandesc, cauzand leziuni noi si mai severe.
Furunculul. Aceasta este o infectie a pielii care se produce atunci cand straturile profunde ale pielii sunt afectate de o infectie stafilococica. Se manifesta ca o umflatura (sau mai multe, localizate in ciorchine) rosie sau roz, dureroasa, care se umple cu puroi, devenind din ce in ce mai dureroasa pana cand erupe. Furunculele de dimensiuni mici, de obicei, se vindeca fara a lasa cicatrici, spre deosebire de cele de dimensiuni mai mari si adanci.
Foliculita eozinofilica. Intalnita in primul rand la persoanele infectate cu virusul HIV, acest tip de foliculita este caracterizata de aparitia recurenta de leziuni purulente, inflamate, in special pe fata si uneori pe gat si zona superioara a bratelor. De obicei, leziunile se extind, provoaca mancarimi puternice si adesea lasa cicatrici (portiuni de piele cu o culoare mai inchisa – hiperpigmentare). Cauza exacta a foliculitei eozinofilice nu este cunoscuta, insa poate fi provocata de aceeasi ciuperca similara drojdiei care este reponsabila si pentru foliculita pitirosporum.
Care sunt cauzele aparitiei foliculitei?
Foliculita este cauzata de o infectia a folicului de par cu o bacterie, un virus sau o ciuperca. Cea mai comuna cauza a foliculitei este infectia cu bacteria Staphylococcus aureus.
Foliculii sunt mai densi pe scalp, insa ei sunt prezenti pe tot corpul, cu exceptia palmelor, talpilor si membranelor mucoase (cum ar fi limba). Daca foliculii se deterioreaza, atunci ei devin vulnerabili la infectii. Cele mai comune cauze ale deteriorarii foliculilor includ: frecarea (in urma barbieritului sau purtarii de haine foarte stramte), transpiratia excesiva, afectiunile inflamatorii ale pielii (dermatitele, acneea), leziuni ale pielii (zgarieturi, taieturi, rani deschise), purtarea de haine din materiale sintetice.
Care sunt factorii de risc?
Oricine se poate confrunta cu foliculita, insa anumiti factori de risc predispun persoanele la aceasta afectiune. Printre acestia se numara:
conditii medicale care scad rezistenta la infectii, precum diabetul, leucemia, transplantul de organe, HIV/SIDA
afectiuni cronice ale pielii, precum acneea sau dermatitele
traumatisme ale pielii, cum sunt interventiile chirurgicale
tratament antiacneic de durata, cu antibiotice
tratament topic cu corticosteroizi
obezitatea (foliculita apare mai frecvent la persoanele supraponderale si obeze)
expunerea la apa fierbinte, in jacuzzi sau piscine incalzite
Care sunt complicatiile foliculitei?
Formele usoare de foliculita nu au complicatii. Daca totusi acestea apar, atunci pot include raspandirea sau recurenta infectiei si extinderea zonelor cu prurit.
In formele grave insa, foliculita se poate complica in: celulita infectioasa (infectarea tesuturilor profunde ale pielii sau raspandirea infectiei catre nodulii limfatici si sistemul circulator); furunculoza (mai multi furunculi ajung sa se dezvolte sub piele); cicatrici (cicatrici keloide sau hipertorfice ori hiperpigmentarea anumitor portiuni de piele); distrugerea foliculului de par, care poate duce la pierderea permanenta a parului.
Cum poate fi diagnosticata foliculita?
Cel mai probabil, medicul specialist dermatolog va dignostica foliculita prin simpla examinare a pielii. Atunci cand nu se poate identifica tipul de infectie, medicul poate preleva o proba din pustule pentru a a fi analizata in laborator.
Cum tratam foliculita?
Formele usoare de foliculita se vindeca, de obicei, fara tratament. Acestea raspund bine la masuri de autoingrijre luate acasa. Rolul acestora este de a diminua disconfortul si a preveni reaparitia simptomelor. Masurile de auto-ingrijire includ: aplicarea de comprese calde pe zonele afectate, timp de cateva zile, pentru a diminua disconfortul si a ajuta la eliminarea puroiului (daca este cazul); aplicarea de lotiuni pe baza de ovaz, pentru calmarea senzatiei de mancarime; spalarea delicata a pielii, de doua ori pe zi, cu sapun antibacterian sau aplicarea unui unguent cu antibiotic; evitarea barbieritului pana la disparitia simptomelor; folosirea de prosoape curate (eventual fierte), de fiecare data cand se sterge zona afectata.
Daca simptomele nu se amelioreaza in ciuda masurilor de auto-ingrijre, daca infectia pare ca se raspandeste sau devine recurenta, atunci se recomanda vizita la medicul dermatolog. Se poate impune un tratament cu antibiotice sau antifungice pentru controlarea simptomelor.
Formele severe sau recurente impun tratament medical, recomandat de medicul dermatolog in functie de tipul si severitatea infectiei:
pentru foliculita stafilococica, medicul poate recomanda un antibiotic cu aplicare locala (topica) sau un antibiotic oral;
pentru infectia cu pseudomonas sau foliculita de apa fierbinte, medicul poate recomanda un antipruritic cu administrare orala sau topica si, in cazuri grave, un antibiotic oral;
pentru tinea barbae, tratamentul include, de obicei, medicatie antifungica cu aplicare locala;
pentru foliculita pitirosporum, antifungicele cu administrare topica sau orala reprezinta cele mai eficiente optiuni terapeutice. Tratamentul cu unguente poate fi de durata, daca afectiunea tinde sa reapara. Antibioticele nu sunt eficiente, putand chiar agrava infectia prin alterea echilibrului natural al bacteriilor de pe piele;
foliculita herpetica poate trece de la sine la adultii sanatosi clinic; daca insa pacientul traieste cu hiv/sida ori experimenteaza frecvent aparitia de leziuni herpetice, atunci medicul poate recomanda un tratament cu antivirale orale (acestea pot vindeca infectia, insa nu previn reaparitia ei);
desi provocata de utilizarea pe termen lung a antibioticelor, foliculita gram-negativa este tratata tot cu anumite antibiotice sau cu o substanta denumita isotretinoina;
furunculele pot impune vizita la medic pentru a fi drenate, printr-o mica incizie – astfel, simptomele se amelioreaza, iar riscul de aparitie a cicatricilor este mai mic. Uneori, medicul poate prescrie antibiotice, in special daca infectia este severa sau recurenta;
pentru foliculita eozinofilica sunt disponibile mai multe terapii, insa corticosteroizii cu aplicarea topica sunt, de obicei, tratamentul cel mai eficient. Acestia pot fi recomandati in combinatie cu antihistaminice orale sau cu isotretinoina.