fbpx

Celulita

Please select a featured image for your post

Ce este celulita?

Celulita este afectiunea caracterizata de aspectul de „coaja de portocala” pe care il poata capata pielea de pe zonele care acopera depozitele de grasime distribuite inegal (coapse, solduri, fese, sani, abdomen si partea superioara a bratelor), cu precadere, la femei, si, mai rar, la barbati.

Multe tratamente anti-celulitice, inclusiv masajul sau cremele, promit rezultate surprinzatoare intr-un timp relativ scurt. Din pacate insa, acestea nu isi dovedesc, in toate cazurile, eficienta, fapt ce i-a indemnat pe oamenii de stiinta sa caute posibile tratamente medicale pentru celulita.

Care sunt simptomele celulitei?

Celulita variaza in severitate. In formele usoare, textura pielii se modifica doar cand aceasta este apucata si stransa cu degetele. In cazurile mai severe, adanciturile sunt vizibile mereu, indiferent daca pielea este apucata cu degetele sau nu, si pot fi remarcate prin imbracamintea prea stramta.

Care sunt cauzele aparitiei celulitei?

Celulita este cauzata de fibrele conective care traverseaza stratul de grasime pentru a lega pielea de muschiul pe care il acopera. Atunci cand celulele grase se acumuleaza, acestea imping spre exterior pielea, in timp ce fibrele conective o trag inspre interior. Astfel se creaza distributia inegala a grasimii si aspectul de „coaja de portocala”.

Care sunt factorii de risc ai celulitei?

Celulita este mai frecvent intalnita la femei, decat la barbati. Mai exact, majoritatea femeilor – cel putin 8 din 10 femei – se confrunta cu celulita, intr-un oarecare grad de severitate. Acest lucru se intampla din cauza modului in care este distribuit tesutul gras la femei, cu precadere pe coapse, solduri si fese – zone „preferate” de aceasta.

Citeste si:  8 sfaturi pentru un fumat mai... sanatos!

Inaintarea in varsta favorizeaza celulita, din cauza pierderii elasticitatii pielii. Cresterea in greutate poate face celulita mai vizibila, dar ea poate sa apara si la persoanele normoponderale sau chiar la cele subponderale.

Componenta genetica face ca celulita sa apara, de regula, la membrii aceleiasi familii.

Alti factori care pot creste riscul aparitiei celulitei includ: stresul, sedentarismul, contraceptivele orale etc.

Cum diagnosticam celulita?

Deoarece celulita nu este o conditie medicala grava, consultul medical nu este obligatoriu. Cu toate acestea, daca aceasta devine suparatoare si incepe sa afecteze calitatea vietii pacientului, prin lezarea imaginii de sine, se recomanda vizita la medicul de familie, apoi la medicul dermatolog sau la medicul chirurg plastician.

Cum tratam celulita?

Scaderea in greutate, printr-o alimentatie echilibrata si prin exercitiu fizic sustinut, este probabil cel mai eficient tratament anti-celulitic. Pierderea kilogramelor in plus si fortifierea muschilor de pe picioare, coapse, fese si abdomen pot imbunatati aspectul pielii. Cu toate acestea, beneficiile sunt oarecum limitate: desi, dupa scaderea in greutate celulita devine mai putin vizibila, aceasta nu dispare complet.

Citeste si:  Mos Niculae isi alege culoarea!

Tratamentul anti-celulitic cu laser si radiofrecventa constituie una dintre cele mai promitatoare terapii medicale ale celulitei. Unul dintre sisteme foloseste radiofrecventa si lumina infrarosie pentru a trata celulita. Un altul combina masajul cu energia laser. Un al treilea sistem intrebuinteaza radiofrecventa la nivel profund si superficial pentru a indeparta celulita. Toate cele trei sisteme ofera imbunatatirea aspectului pielii dupa cateva serii de tratament, iar rezultatele dureaza pana la cateva luni.

Liposuctiunea – prin care sunt indepartate celulele grase, prin introducerea unui tub special prin insertii mici facute de chirurgul plastician la nivelul pielii, poate fi o optiune de tratament pentru celulita. Cu toate acestea, desi liposuctiunea ajuta la modelarea corpului, nu va indeparta celulita, ba chiar o poate agrava – in cazurile in care interventia nu este una de succes. Liposuctiunea asistata laser este o tehnica de tratament mai noua si mai putin invaziva, care distruge celulele grase si creste fermitatea pielii, putandu-se astfel dovedi mult mai eficienta.

Tratamentele topice constau in aplicarea de creme, pe baza de retinol, pe zonele afectate. Unele studii arata ca aplicarea de doua ori pe zi a unei creme cu 0.3% retinol ajuta la imbunatatirea aspectului pielii dupa un tratament de sase luni.

Masajul este menit sa intensifice fluxul sangvin, sa indeparteze toxinele si sa reduca excesul de fluide din zonele predispuse la celulita. O metoda este lipomasajul sau endermologia, care foloseste un dispozitiv mecanizat prin care pielea este masata la nivel profund. Se pot observa ameliorari usoare ale celulitei, insa nu intotdeauna rezultatele sunt de durata.

Citeste si:  Cataracta, afectiunea care ne lasa fara „lumina", se poate trata printr-o operatie simpla!

Mesoterapia este o tehnica de injectare dezvoltata in Franta, prin care sub piele este injectata o solutie cu rol in tratarea depozitelor de grasime si a celulitei. Solutia poate contine o combinatie de aminofilina, hormoni, enzime, extracte din plante, vitamine si minerale. Din pacate insa, tehnica poate avea efecte adverse nedorite, precum infectii, iritatii sau chiar inrautatirea aspectului pielii.

Cremele anticelulitice contin o varietate de ingrediente, cum ar fi vitamine, minerale, extracte din plante si antioxidanti, anticipand, deseori, indepartarea celulitei. Cu toate acestea, nu exista inca studii care sa dovedeasca faptul ca aceste creme sunt cu adevarat eficiente. Mai mult, in unele cazuri produsele pot provoca iritatii ale pielii.

Cum putem preveni celulita?

Desi predispozitia genetica nu poate fi controlata, unii dintre factorii de risc pot fi contracarati, astfel incat celulita sa fie prevenita. Mentinerea unei greutati normale, fortifierea muschilor prin exercitiu fizic regulat, adoptarea unei alimentatii sanatoase, consumul zilnic al cantitatii optime de lichide si odihna corespunzatoare pot ajuta la prevenirea aparitiei celulitei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.