fbpx

Fumatul la varsta a treia, risc sporit de pierdere a memoriei

Conform unui nou studiu, varstnicii care fumeaza sunt in pericol de a-si pierde functiile cognitive mai repede, materia lor cenusie deteriorandu-se intr-un ritm mai rapid decat in cazul nefumatorilor de aceeasi varsta.

„Una dintre principalele descoperiri ale studiului este aceea ca seniorii care au renuntat la fumat pe durata cercetarii au prezentat o scadere a numarului de celule cerebrale mai mica si si-au pastrat functiile intelectuale pe o perioada mai lunga de timp, decat aceia care au continuat sa fumeze. Dupa o perioada de aproximativ doi ani de la renuntarea la fumat, participantii prezentau o rata a declinului memorie similara celei a persoanelor care nu fumasera niciodata”, a declarat prof. Osvaldo Almeida, coordonatorul studiului de la Universitatea Western Australia (Australia).

Citeste si:  Iata aparatul care topeste tumorile

Functiile cognitive includ gandirea, memoria si procesele care ne permit sa invatam lucruri noi si sa intelegem ceea ce ni se spune. „La varsta a treia, accelerarea pierderii memoriei este un motiv suficient de bun pentru a renunta la fumat”, a adaugat Almeida.

La studiu au participat circa 330 de persoane, cu varsta peste 68 de ani.

Sursa: The University of Western Australia

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.