
Odinioara considerata o sursa de confuzie, cunoasterea mai multor limbi poate fi una dintre principalele instrumente de crestere a capacitatii intelectuale, actionand ca o forma de „gimnastica” a creierului. Potrivit cercetatorilor, cei care vorbesc mai mult de o limba sunt mai abili decat monolingvii, la o serie de sarcini mintale.
Aparent, persoanele care stapanesc mai mult de o limba dau un randament mai bun decat persoanele monolingve atunci cand vine vorba de procesarea informatiilor, prioritizare si concentrarea atentiei pe acele informatii importante. Aceste abilitati ii recomanda pe bilingvi ca putand indeplini mai multe sarcini in acelasi timp.
Pana de curand, cunoasterea mai multor limbi era considerata o sursa de confuzie, in special in randul copiilor, crezandu-se ca, de fapt, persoanele bilingve nu puteau da randament in niciuna dintre limbile cunoscute. Recentul studiu vine insa sa contracareze convingerile anterioare, afirmand ca abilitatea de a comuta de la un cod la altul – altfel spus, de la o limba la alta, este un bun exercitiu pentru creier, care ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive in ansamblu.
Mai mult decat atat, experimentele facute in randul persoanelor de varsta a treia, care vorbeau mai multe limbi, au aratat ca acestea se confruntau cu mai putine probleme cognitive asociate inaintarii in varsta, cum ar fi dementa si boala Alzheimer.
Sursa: Eurekalert