
Un studiu recent dezvaluie ca dezvoltarea creierului uman continua pana la varsta a doua, infirmand teoriile anterioare potrivit carora acesta inceta sa se dezvolte, din punct de vedere fizic, la inceputul copilariei.
Scanarile imagistice, realizate de cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra (Marea Britanie), au demonstrat ca regiunea creierului pozitionata in dreptul fruntii, cunoscuta si drept cortexul prefrontal, continua sa-si schimbe forma si in jurul varstei de 30-40 de ani.
Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat cortexul prefrontal joaca un rol cheie in procesul de luare a deciziilor, interactiuni sociale si multe alte trasaturi de personalitate.
„Pana acum zece ani, s-a presupus ca creierul uman inceteaza sa se mai dezvolte la inceputul copilariei”, explica coordonatoarea studiului, Sarah-Jayne Blakemore. „Insa acum, gratie tehnicilor imagistice, am putut intelege ca aceasta afirmatie este departe de adevar si ca dezvoltarea completa a creierului dureaza decenii intregi. Regiunea creierului care este cel mai degraba supusa schimbarilor este partea dreapta a cortexului prefrontal. Aceasta joaca un rol-cheie in functii cognitive superioare cum ar fi luarea deciziilor, capacitatea de planificare, comportament social, precum si abilitatea de a intelege alte persoane”.
Aparent, aceasta regiune isi incepe dezvoltarea la inceputul copilariei, este reorganizata spre finalul adolescentei si continua sa se dezvolte pana la varsta de 30-40 de ani, cercetatorii fiind de parere ca este regiunea care ne confera caracterul uman.
Sursa: ANIev